„Cukraus detokso iššūkis vyksta jau penktus metus ir smagu, kad kas kartą prisijungia daug žmonių – kai kurie pirmą kartą, o kiti kartoja iššūkį. Šiaip kartoti cukraus detokso poreikio nėra, jei ir toliau laikomasi sveikos mitybos gairių, tačiau pastebėjau, kad daug žmonių sugrįžta, nes pasiilgsta to „tvarkos“ ir disciplinos mityboje jausmo. Žinoma, laikantis iššūkio antrą kartą dažniausiai viskas daug paprasčiau, jau žinoma, o ir priklausomybės jau nebūna tokios stiprios – žmonės lengvai ir net su džiaugsmu atsisako saldumynų ir kitų nesveikų patiekalų“, – pasakoja LSS viceprezidentė Kristina Ragauskaitė. Pagal jos parašytą knygą „Cukraus detoksas“ ir sukurta iššūkio programa.

Kiekvieno iššūkio metu prisijungia apie 1000 žmonių. Kiek jiems pavyksta laikytis iššūkio iki galo, pasak ragauskaitės, sunku pasakyti, tačiau bent jau stebinčių postus kasdien būna apie pusantro tūkstančio.

„Tai irgi labai gerai – būdami kartu, skaitydami, dalyvaudami diskusijose, žmonės ankščiau ar vėliau galiausiai ryžtasi pabandyti ir patys, – pastebi. – Pagrindiniai motyvai jungtis prie iššūkio yra noras atsikratyti priklausomybės nuo saldumynų, kurios žalą daugelis žmonių jaučia ir mato kaip ydingą įprotį, nesuteikiantį nieko gero. Mažai kam tenka įrodinėti apie saldumynų besaikio vartojimo daromą žalą – dauguma ją tikrai pripažįsta ir jaučia kaip naštą. Po detokso daugelis ir įvardija atrastą „laisvės“ džiaugsmą, kai nebe saldumynai ar nesveikas maistas kontroliuoja tave, o tu susigrąžini savo gyvenimą į savo rankas.“

Kita grupė žmonių, kurie ryžtasi priimti iššūkį, – turintys lėtinių ligų ir sutrikimų. Tarp dažniausių negalavimų minimi psoriazė, dermatitas, candida ir helicobacter pylori bakterijų peraugimas, padidėjęs cholesterolis bei spaudimas, migrena.

„Turime begalės sėkmės istorijų, kaip cukraus detoksikacijos programa padėjo atsikratyti šių negalavimų. Sėkmės istorijos įkvepia kitus žmones irgi pabandyti įveikti būsenas, kurios atrodė neįveikiamos iš šiuolaikinės medicinos pozicijos“, – pastebi Kristina.

Prisijungusieji prie iššūkio grupėje „Cukraus detoksas“ grupėje randa leistinų ir draudžiamų produktų sąrašą ir begales instrukcijų, kaip laikytis. Naršyti galima nemokamai. Norintys išsamių paaiškinimų, motyvacijos, mokslinio pagrindimo ir receptų, įsigyja knygą apie cukraus detoksą.

„Kol vyksta iššūkis, o ir šiaip visuomet grupėje dalinamės naudinga informacija, patirtimi, patarimais, aktualijomis, atsakome į klausimus. Džiugu, kad grupė jau tapo Bendruomene, kuri gyvena savo gyvenimą ir joje gera būti, klausti ir dalintis. Aš labai džiaugiuosi, kad mūsų grupės nariai yra itin draugiški, vyrauja jauki atmosfera, palaikymas“, – sako Ragauskaitė.

Pasiteiravus, kas iššūkiui pasiryžusiems buvo sunkiausia, pašnekovė svarsto: „Tikriausiai sunkiausia žmonėms yra pakeisti tradicinį valgiaraštį, rasti duonos pakaitalus. Na, bet per tiek metų mes jau turime begales patarimų, nariai dalinasi savo duonų receptais, patiekalais, patarimais, kaip įveikti sunkias akimirkas“.

Padidėjęs alkio jausmas, pasak pašnekovės, gali būti jaučiamas tik pirmomis dienomis, o šiaip cukraus detoksikacija neriboja porcijų ir valgymų – tik produktus. Todėl detoksikacijos procesas yra lengvesnis, prieinamesnis didesniam ratui žmonių, kurie nėra pasiryžę praleisti mėnesį pusbadžiu, o valgydami iki sotumo sulaukia ir gerų savijautos bei sveikatos rezultatų.

Apie tai liudija ir iššūkio dalyvių atsiliepimai.

„Iš pradžių tai buvo du mėnesiai, o toliau tai tapo gyvenimo būdu ir viso likusio man gyvenimo mityba. Sausio antrąją bus lygiai metai, per kuriuos svoris neaugo, po truputį krenta. Žinoma, atostogų savaitė vasarą ir rudenį davė savo pliusą,bet grįžus prie man įprastos mitybos su leistinais produktais svoris vėl krenta. Bet ne tai svarbiausia – energija niekada nesiskundžiau, bet šie metai man iš esmės pakeitė požiūrį į gyvenimą, į žmones, į darbą, savijauta mano puiki, tad palaikau visus. Ir tikrai nemeskite pradėto savo kelio“, – ragina Olga Kučinskienė.

Vladlena Ulskienė ne tik pati atsisakė cukraus, tačiau ir šeimą pratina taip gyventi.

„Vyras taip šauniai laikosi, kad mes (šeimos moterytės) net kvapą sulaikiusios stebim! Vyresnėlės dukros jau susitaikė su nauju gyvenimo būdu ir jau ėmė atrasti džiaugsmą natūraliuose skoniuose. Tuo tarpu mažiausias šeimos narys, maitinamas pienuku, pagaliau atsikratė bėrimų!
Na, o aš, kaip namų virtuvės pagrindinis šefas, esu visu lygiu aukščiau, atradusi begales alternatyvų ankščiau naudotiems produktams ir receptams. Kas man, mėgstančiai gaminti, sukelia azartą eksperimentuoti dar daugiau.
Dar įpratau skaityti sudėtį ir domėtis produktų kilme. Ir tai ne tik, kad nustojo kelti nepatogumą, bet ir pasėjo žingeidumą!
O maloniausias pokytis – pagaliau aplankiusi vidinė ramybė. Nebėra vidinio nerimo ir priklausomybės nuo saldumynų jausmo. Lyg mano kūnas vėl priklausytų tik man“, – sako per 5–6 savaites 5 kg atsikračiusi moteris.

O Daiva Plikšnienė po cukraus detoksikacijos iššūkio pateikė tokią trumpą ir aiškią ataskaitą:
1. Dingo vakarinis alkis.
2. Pro saldumynus praeinu kaip pro sodo akmenis. Na, neberūpi jie.
3. Dviejų valgymų, pasirodo, visai užtenka!
4. Minus 5 kg – malonus priedas prie geresnės savijautos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)