Ieva Žilėnaitė pasakoja apie per pandemiją pradėtą verslą ir pripažįsta, kad prisijaukinti aikštinguosius sausainėlius buvo sunku, bet verta.

Macarons?.. Makaronsai!

Trapūs ir lengvi, iš migdolų miltų ir morengo masės iškepti prancūziškieji macarons visą pasaulį žavi paprastumu. Dvi saldžios, spalvotos, nedidelės sausainėlių puselės tradiciškai yra apvalios, suklijuojamos tarp jų įspaudus kokio nors kremo. Macarons receptūra − labai paprasta, produktų taip pat reikia palyginti nedaug.

Paslaptys glūdi sausainėlių gamyboje bei daugybėje subtilių smulkmenų: kaip sumalti migdolų miltai, kokia virtuvės temperatūra, koks tądien oras. Tačiau netgi viską nugludinus iki smulkmenų, macarons gali tiesiog nepavykti, ir tiek. Tai patvirtins kiekvienas, bent sykį bandęs šių prabangių skanėstų išsikepti pats.

Konditerė Ieva šypsodamasi tik patvirtina: taip, daugybę kartų nepavyko ir jai. Tik dėl didelio užsispyrimo ir po įvairiausių bandymų jai pavyko rasti savą, gerai „veikiantį“ receptą. Maža to, Ieva savuosius makaronsus nutarė kurti pačių įvairiausių formų. Smaližiams siūlo net gigantiškus macarons, iš kurių suformuoja tortukus. Kiekvienas makaronsas − kruopščiai išdailintas įvairiais piešinukais.

I. Žilėnaitės gamyba

„Tačiau net ir dabar, jau gerų pusantrų metų kepdama tik makaronsus, vis tiek negaliu ramiai žiūrėti, kaip jie orkaitėje kepa, kartais net išeinu iš virtuvės“, − prisipažįsta ji.

Taip, teisingai − Ieva prancūziškąjį pavadinimą nutarė sulietuvinti, c pakeisti į k ir migdolų miltų sausainėlius vadinti makaronsais (Euroblogas.lt primena, kad macarons dažnai painiojami su macaroons − mažais kepinukais iš kokoso drožlių).

„Pamenu, maudžiausi po dušu ir į tuo metu trenkamą galvą tiesiog šovė žodis makaronsai. Supratau, kad man taip sakomas ir rašomas pavadinimas labai patinka ir norėčiau kurti savo prekės ženklą būtent tokiu pavadinimu“, − nuosavo verslo pradžią prisimena jaunoji šefė.