Varžovams ringe trukdė jaudulys

„Didžiąją varžybų dalį teisėjai skiria stebėdami ringus ir juose dirbančius šefus, jų technikas, ingredientus, švarą ir tvarką, tačiau daugiausia balų tenka patiekalo skoniui. Saldumas, rūgštumas, kartumas, traškumas, šilta ar šalta – tai tik keli skoniai ar technikos, kurios būtinos lėkštėse. Jų balansavimas tarpusavyje yra tikro virtuvės meistro didžiausias iššūkis ringe, jau nekalbant apie tiksintį laiką, kuris nenumaldomai tave veda link finišo tiesiosios“, – pasibaigus kovoms ringuose kalbėjo LVVKA prezidentas Jaroslav Orševski.

Pasak jo, nors šių metų konkurse dalyvavę šefai – ne naujokai nei virtuvėje, nei įvairaus rango varžybose, jaudulys tarp varžovų buvo juntamas dar net neprasidėjus darbams, rašoma organizatorių atsiųstame pranešime žiniasklaidai.

„Geriausio virėjo rinkimai, kaip ir dalyvavimas bet kuriose kitose profesinėse varžybose, suteikia galimybę įgyti vertingos patirties. Kas kartą dalyvaujant jose gali pamatyti kitų klaidas ar pažvelgti į savąsias, nes po konkurso gauni tikrų virtuvės profesionalų nuomonę bei kritiką apie tavo patiekalą. Taip supranti, ko ir kaip vengti kitą kartą.“
Ignas Damanskas

Po ketverių metų pertraukos į Lietuvos gastronomijos pasaulį sugrįžusiame konkurse geriausią Lietuvos virėją rinko tarptautinė žiuri, sudaryta iš pasaulio šefų asociacijos „WorldChefs“ sertifikuotų teisėjų: Dennis Rafn (Danija), Taigo Lepik (Estija), Franciane Tartari (Švedija), Svetlana Riškova (Latvija), Rudolf Visnapuu (Estija). Techniniu konkurso teisėju paskirtas LVVKA narys Stanislavas Kizenevičius.

Laimėtojas patirties sėmėsi ir užsienyje

Geriausio Lietuvos virėjo titulą pelnęs Ignas Damanskas ringe rungėsi kartu su kitais Lietuvos šefais: Eriku Janeriku (restoranas „SPA EGO“), Gediminu Kniūkšta (restoranas „Lavender Inn“), Edgaru Rutkausku (restoranas „Apvalaus stalo klubas“), Andriumi Vasilenka (restoranas „Siesta“) ir Ernestu Žitkausku (restoranas „Amandus“).

Antroji vieta šiais metais atiteko Ernestui Žitkauskui, restorano „Amandus“, trečioji – Andriui Vasilenkai, restorano „Siesta“ šefui.

Geriausio virėjo konkurso laimėtojai

Pasak, LVVKA prezidento, iš visų jų I. Damanskas išsiskyrė puikiai organizuotu darbu ringe, inovatyviais kūrybiniais sprendimais, gebėjimu valdyti stresą. Virtuvės kūrėjas pristatė veganišką užkandį – „Liūto karčius“ su salierų piure, furikake pabarstuku, degintu svogūnų glaistu ir bulvių traškučiu.
Geriausio virėjo karštas triušienos patiekalas

Pagrindiniam patiekalui šefas paruošė triušio suktinį su Vidurio Rytų prieskoniais, peletrūno bei kaulų padažu, mango kario kroketu, briedžiukus, įdarytus subproduktais, confi morkas, moliūgą. Desertui Ignas gamino plikytą pyragaitį, įdarytą džiovintų slyvų romo ir maskarponės kremu, padažu iš slyvų vyšnių bei penkių prieskonių mišiniu, grietinės kremu, liofilizuotų aviečių milteliais, migdolų ir marcipano pabarstuku, šokoladiniu traškučiu, puošė slyvos gėle su citrinine aloyzija.
Geriausio virėjo desertas

Dalyvauti konkurse „Geriausias Lietuvos virėjas 2022“ Ignas Damanskas grįžo iš Danijos, kur šiuo metu dirba virėju „GoldFinch“ restorane. Ignas taip pat yra stažavęsis Anglijoje, Švedijoje. Anksčiau Danijoje jis dirbo geriausiu Europoje pripažintu ir 2020 m. dviem „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintame restorane „Alchemist“. Lietuvoje Ignas įgūdžius tobulino restorane „Sweet Root“.

Kova dėl titulo – daugiau nei tris valandas

Ignas Damanskas savaitgalį vykusiame konkurse taip pat laimėjo specialią nominaciją „Inovatyviausias triušienos patiekalas“, kurią įsteigė varžybų rėmėjas. Varžydamiesi dėl pagrindinio – geriausio virėjo titulo konkurso dalyviai per 3 val. 30 min. turėjo pademonstruoti savo kūrybiškumą ir pagaminti tris patiekalus: karštą veganišką užkandį, karštąjį pagrindinį patiekalą bei desertą, būtinai panaudojant marcipaną, slyvas, taip pat paruošti šokoladinį papuošimą.
Jaunojo virejo laimetojas Paulius Lenksas

Savaitgalį parodų centre „Litexpo“ be geriausio šalies virėjo buvo išrinktas ir viešbučio „Novotel“ restorane apdovanotas Geriausios jaunasis Lietuvos virėjas. Šį titulą iškovojo Paulius Lenkšas, restorano „Amandus” virėjas, paruošęs triušio balotiną, saldžiarūgštę morką, grybų ir salierų tartaletę. Desertui Paulius pristatė slyvų carppaccio, marcipano kremą, tartaletę su migdolais, balto šokolado ledais su Madeira. Jaunojo virėjo konkurse taip pat rungėsi Airidas Bubelis (restoranas „Arrivée“), Gertis Liutkevičius (restoranas „Juoda druska“). Šiose varžybose antroji vieta atiteko Teresei Kvašytei, dirbančiai restorano „Ertlio namas“ virtuvėje, trečioji – Lilijai Putilovaitei, restorano „Arrivée“ šefei.

Pirmą „Taste Vilnius HoReCa 2022“ parodos dieną, lapkričio 3-ąją, LVVKA taip pat organizavo meistriškumo ir tvarios virtuvės konkursą „Geriausia komanda Zero Waste Challenge 2022“. Jo tikslas – ugdyti mokinių profesinį meistriškumą, kūrybiškumą, laikantis tvarios virtuvės principų, skatinti profesijos mokytojų iniciatyvumą, atkreipiant dėmesį į tvarumo svarbą, atliekų kiekio mažinimą.

Aukso medalius šiose varžybose laimėjo mokymo centro „Žirmūnai“ komanda: Vitalija Makarevič ir Simonas Aliukonis su mokytoja Egle Kaminskaite. Sidabro ir bronzos medalius iškovojo Klaipėdos turizmo mokyklos komandos: Eitvydas Gudauskas ir Mantas Semykinas su mokytoja Rita Baužiene bei Rytas Guntis ir Karolis Bartkus su mokytoja Inga Poškute.

Profesinių mokyklų komandų konkursinius patiekalus vertino tarptautinių čempionatų prizininkai ir patyrę virtuvės šefai: Aldona Gečienė, Darius Dabrovolskas, Honorata Lyndo, Jaroslav Orševski, Tomas Rimydis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)