Pašnekovė džiaugiasi, kad jai pavyko sujungti dvi, atrodytų, neįmanomas suderinti savo aistras virtuvėje – kepti skanumynus ir gaminti sveikai.

Naujoje, rudenį pasirodysiančioje R. Ničajienės knygoje „Sezoninių skanumynų istorijos“ – 52 sveikų ir sezoninių skanumynų receptai, kiekvienai metų savaitei po vieną. Maža šventė vos kartą per savaitę dar nė vienam nepakenkė, įsitikinusi receptų kūrėja. Be to, smaližiaujant savo keptais skanumynais, kuriuose, jei gaminsite pagal naujuosius R. Ničajienės receptus, nebus nei rafinuotų aukščiausios kokybės kvietinių miltų, nei rafinuoto baltojo cukraus, o naudojami riebalai – tik naudingi, visada galėsite būti ramūs dėl sveikos desertų sudėties.

„Šia knyga pasistengsiu skaitytojus įtikinti, kad net saldumynai gali būti gaminami iš sveikų produktų, išvengiant įprastų tradiciniams saldumynams menkaverčių sudedamųjų dalių. Visoje knygoje, kaip ir mano tinklaraštyje, dominuoja tik sezoniniai ingredientai. Aišku, vasarą karaliauja skanumynai su vietinėmis uogomis ir pirmaisiais vaisiais. Dažnas vasaros desertas yra nekeptas ir greičiau pagaminamas nei skirti šaltajam sezonui“, – pristatydama naujausią savo knygą kalba R. Ničajienė.

R. Ničajienė

Rudens pabaigos ir žiemos skyriuose, toliau vardija ji, rasite daug saldžių daržovinių pyragų. Galbūt nustebsite, bet saldumynams gaminti puikiai tinka ne tik morkos ar burokėliai, bet ir pastarnokai. Žiemą į virtuvę R. Ničajienė įsileidžia jau tradiciniais tapusius atvežtinius sezoninius citrusinius vaisius. O laiko ratui apsisukus ir vėl sulaukus pavasario, kai jau visi esame išsiilgę taip lauktos žalumos, ji kviečia gaminti skanumynus su žalios spalvos suteikiančiais ingredientais: žaliosios mača arbatos milteliais, pistacijomis, maltomis moliūgų sėklomis.

Kaip vieną įdomiausių kepinių naujojoje knygoje autorė išskiria avokadų keksą. Avokadai šiame kepinyje atstoja didžiąją dalį riebalų ir suteikia žalsvą spalvą, o jį paragavę negali patikėti, kad desertas iškeptas su avokadais, juokiasi pašnekovė.

R. Ničajienė

„Galiu atskleisti, kad vienas iš netikėčiausių mano atrastų produktų – bičių suneštos žiedadulkės! Jos yra priskiriamos prie supermaisto produktų, be to, yra gražios geltonos spalvos, jas knygos receptams naudojau tortams papuošti. Taip pat vietoj tradicinės cukraus pudros pyragus barstau labai smulkiai, iki miltelių susmulkintais kokosais, tortus kvėpinu natūraliais gėlių vandenimis ir eteriniais aliejais, kurie tinkami maistui“, – paslaptimis dalijasi R. Ničajienė.

Paklausta, koks buvo didžiausias iššūkis gaminat natūraliai sveikesnius skanumynus, pašnekovė neslepia, kad sunkiausia buvo sukurti juos tokius pat gražius, kaip ir gaminant tradicinius skanėstus. „Nė viename deserte nenaudojau baltojo cukraus ir jo miltelių, aukščiausios rūšies kvietinių miltų ir didelio kiekio riebalų, kurie iš esmės ir sukuria puraus pyrago ar puošnaus torto vaizdą, tad tai išties sunku padaryti. Teko pasukti galvą ir paplušėti, kad šie kepiniai savo grožiu nenusileistų tradiciniams. Juk ruošiant tradicinius skanumynus, jie puošiami riebiais sviestiniais kremais, cukriniais pabarstukais, dažomi, kad ir valgomais, bet ne visada natūraliais dažais“, – pasakoja ji.

Prieš pat Tėvo dieną su DELFI Maistas skaitytojais R. Ničajienė dalijasi sezonišku ir ypač lengvai pagaminamu rabarbarų pyragu be kvietinių miltų.

R. Ničajienės knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“

Rabarbarų pyragas su trupinių kepure
(be glitimo)

24 cm skersmens pyragui
50 min.

Reikės:

  • 500 g rabarbarų kotų
  • 4 kiaušinių
  • 1 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 1/3 stiklinės kukurūzų miltų
  • 1/3 stiklinės ryžių miltų
  • 1/3 stiklinės bulvių krakmolo
  • 1 šaukštelio natūralios vanilės esencijos

Trupiniams:

  • 4 šaukštų avižinių dribsnių
  • 1 šaukšto nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 1 šaukšto maltų migdolų
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 2 šaukštų lydyto ghi sviesto

Gaminimas:

Pyrago kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, o šonus patepkite lydytu sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių karščio.

Rabarbarus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, kol pabals. Tada į masę suberkite trijų rūšių miltus, įlašinkite vanilės esencijos ir išmaišykite. Į tešlą galiausiai suberkite pjaustytus rabarbarus, išmaišykite ir pilkite tešlą į paruoštą kepimo formą.

Iš visų trupiniams skirtų ingredientų rankomis pasiruoškite birius trupinius. Jais apibarstykite pyrago viršų. Pašaukite kepti į orkaitę 30 minučių. Ar pyragas jau iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku.

Iškepusį pyragą palikite ant grotelių ataušti. Vietoj cukraus pudros pyragą apibarstykite smulkiai maltais kokosų drožlių milteliais ir pjaustykite.

Receptas – iš rudenį pasirodysiančios R. Ničajienės knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)