Burokėlių falafeliai

Produktai:

  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 2 svogūnai (susmulkinti)
  • 2 šaukšteliai maltų kuminų
  • 2 skardinės (po 400 g) konservuotų avinžirnių
  • 500 g žalių burokėlių (sutarkuotų burokine tarka)
  • 100 g šviežių duonos trupinių
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštas sezamų pastos „tahini“
  • aliejaus patepimui ir kepimui

Kaip gaminti:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejaus ir pakepkite smulkintus svogūnus, kol jie suminkštės, bet nepagels.
  2. Suberkite maltus kuminus, kepkite apie 1 min., tada sudėkite šią masę į trintuvą.
  3. Ten pat sudėkite avinžirnius, du trečdalius tarkuotų burokėlių, duonos trupinius, kiaušinį ir „tahini“. Sutrinkite iki vientisos masės, ją išimkite į dubenį.
  4. Trintuvu sutrinkite likusią dalį tarkuotų burokėlių su užtektinai mėgstamų prieskonių.
  5. Šlapiomis rankomis suformuokite apie 20 rutuliukų, juos sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Aptepkite falafelius aliejumi, pašaukite į orkaitę ir kepkite 20–25 min.
  7. Tada į gilią keptuvę įpilkite 2,5 cm sluoksnį aliejaus, įkaitinkite ir po kelis kepkite joje falafelius, kol šie taps traškūs ir gražiai apskrus.
  8. Sumaišykite jogurtą su „tahini“ pasta, trupučiu cukraus, prieskonių. Ant lavašo ar paplotėlių sudėkite po kelis kambario temperatūros falafelius, jogurto ir „tahini“ padažo, burokėlių lapų ar salotų, trintų žalių ir raugintų burokėlių.

Burokėlių ir saldžiųjų bulvių troškinys

Burokėlių troškinys

Produktai:

1 didelė saldžioji bulvė
1 didelis burokas
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
druskos, šviežiai maltų pipirų
1 juostelė kiaulienos kumpio
1 nedidelis svogūnas

Kaip gaminti:

  1. Nulupkite ir maždaug centimetro skersmens gabalėliais supjaustykite saldžiąją bulvę ir buroką, susmulkinkite svogūną, pailgais gabalėliais supjaustykite juostelę kiaulienos kumpio.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus.
  3. Saldžiųjų bulvių, burokėlių gabalėlius sudėkite į dubenį, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais, išmaišykite. Paskui sudėkite šią masę į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepkite apie 25–30 min., kol daržovės paskrus, kas 10 min. pamaišykite.
  4. Kol daržovės kepa orkaitėje, pakaitinkite gilią keptuvę, tada sudėkite į ją kiaulienos kumpio gabalėlius ir kepkite, kol išsilydys riebalai, o gabalėliai paskrus, taps traškūs.
  5. Sudėkite smulkintą svogūną, įberkite truputį druskos, pamaišydami kepkite apie 10 min, kol svogūnai pasidarys gelsvi.
  6. Tada į keptuvę suberkite iš orkaitės išimtus burokėlių ir saldžiųjų bulvių gabalėlius, pamaišydami pakepkite 5 min. Paragaukite, jei reikia, užberkite druskos, pipirų ir iš karto patiekite į stalą.

Trinta šalta burokėlių sriuba su skrudintomis moliūgo sėklomis

Burokėlių sriuba

Produktai:

  • apie 500 g orkaitėje keptų arba virtų burokėlių (supjaustytų gabalėliais)
  • 1 stiklinė neriebaus kokosų pieno
  • 2 šaukšteliai šviežių žaliosios citrinos sulčių
  • 1 šaukštelis tarkuoto šviežio imbiero šaknies
  • 1 šaukštelis druskos
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 4 šaukšteliai lieso graikinio jogurto
  • 4 šaukšteliai skrudintų moliūgo sėklų su druska (arba saulėgrąžų sėklų)

Kaip gaminti:

  1. Sudėkite į trintuvo indą burokėlių gabalėlius, maltą imbierą, supilkite kokosų pieną, žaliosios citrinos sultis, suberkite druską, pipirus ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Supilkite trintą sriubą į indą ir bent valandai palikite atvėsti.
  3. Supilkite 3/4 sriubos į keturias stiklines, ant viršaus uždėkite po šaukštą jogurto, šaukštą moliūgų (arba saulėgrąžų) sėklų ir patiekite į stalą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)