Lietuvoje plovo populiarumas išaugo tik prieš gerą dešimtmetį. Žmonės pradėjo domėtis jo gamyba ir skonių paieškomis.

Totorius Marius Radlinskas iš Kaišiadorių senelių receptą tobulino bene šešerius metus.

„Pats plovą rimčiau pradėjau ruošti gimtadienio proga gavęs kazaną. Tuomet ir kilo azartas paruošti kuo įdomesnius patiekalus ir žinoma, plovą“, – pranešime žiniasklaidai sakė M. Radlinskas.

Nors ingredientai visi aiškūs, pirmieji bandymai gaminti plovą nebuvo tokie sėkmingi.

„Praėjo šešeri metai, kol įgudau ruošti tikrai gerą plovą. Per tą laiką visi draugai ir bendradarbiai plovu buvo vaišinami gana dažnai. Jie ir paskatino mane įkurti MB „Laužo skonis“ bei plovą gaminti platesnei auditorijai“, – pasakoja Marius.

Garsas apie Mariaus „užklasinę“ veiklą pasklido ne tik po Kaišiadorių rajoną, todėl keletas savaitgalių per mėnesį jau būna užimti. Nors pagrindinis Mariaus darbas nesusijęs su maisto gamyba – jis rūpinasi technikos priežiūra įmonėje „Transchema“ – džiaugiasi, kad visas veiklas pavyksta suderinti.

Tad koks gi totoriško plovo receptas ir kuo jis ypatingas?

„Vidurio Azijos šalyse plovas yra vienas populiariausių patiekalų. Tačiau pagal šalį jis gali skirtis naudojamais priskoniais ar mėsa“, – pastebi Marius.

Anot jo, totoriai plovą ruošia panašiai kaip ir virėjai kitose šalyse, dažniausiai gamina su jautiena. Visgi totoriai turi ir išskirtinį medžiotojų plovą, kurį ruošiant naudojama žąsiena, o patiekalo papuošimui naudojamos ir keptos putpelės.

Lietuviai neretai prašo pagaminti plovą ir iš kiaulienos. Nors dėl religijos patys totoriai kiaulienos nevalgo, Marius yra pasaulietiškas, tad moka ruošti ir tokį plovą, jo papuošimui dažnai naudoja kiaulienos šonkauliukus.

Marius Radlinskas pateikia totoriško plovo su jautiena receptą, kurį nesunkiai galėtų pasigaminti kiekvienas namuose.

Totoriškas plovas su jautiena

Plovui su jautiena 5–6 asmenims reikės:

1 kg ryžių (gali būti tiek paprasti, tiek plikyti)
1 kg morkų
0,5 kg svogūnų
1,3 kg jautienos (geriausia sprandinė)
300 g avinžirnių (konservuoti arba žali)
2-3 vnt. čili pipirų (svarbiausia nepažeisti, kad neperduotų per daug aštrumo); galima ir nedėti
3 vnt. česnakų galvų (2 pilnos, 1 perpjauta per pusę)
300 ml aliejaus

Prieskoniai:
2 a. š. kumino (geriau nemalto)
1 a. š. kalendros miltelių
2 a. š. raudonosios paprikos miltelių
raugerškio uogų pagal skonį (nebūtina, tačiau jos nuima morkų saldumą)
2 a. š. ciberžolės
Pipirai, druska pagal skonį

Gaminimo eiga:

* Plovą galima ruošti ant viryklės tiek puode, tiek aukštesnėje keptuvėje, tačiau geriausiai būtų jį gaminti kazane.

* Pirmiausia visus prieskonius, išskyrus ciberžolę, sudedame į grūstuvę ir pasiruošiame jų mišinį.

* Įpilame aliejų į puodą ar keptuvę, įkaitiname ant aukštos ugnies. Dalimis, geriausia per 3–4 kartus apkepame ir kiek apskrudiname mėsą, kad nepaleistų vandens, ją išimame.

* Tuome dedame svogūnus bei apkepame juos – taip pat dalimis.

* Jiems apkepus į tą patį puodą gražiname mėsą ir svogūnus bei sudedame šiaudeliais pjaustytas morkas, pusę prieskonių mišinio. Kepame, kol morkos šiek tiek apskrunda.

* Tuomet įpilame šalto vandens tiek, kad apsemtų turinį. Sudedame avinžirnius (jei naudojami konseruoti, skystį nupilame, o jei žali – juos pamerkiame iš vakaro, kad išbrinktų), įsmeigiame česnakų galvas, čili pipirus. Šiek kiek įberiame maltų pipirų ir kiek daugiau druskos.

* Viską uždengiame ir troškiname ant kaitrios ugnies, kol užverda, o tuomet ant vidutinės ugnies paliekame troškintis 40–45 minutėms. Priklausomai nuo jautienos rūšies, šis mėsos ir prieskonių troškinys, dar vadinamas zirvaku, gali troškintis net iki valandos.

* Kol zirvakas troškinasi, per tą laiką išplauname ryžius. Plauname tol, kol bus skaidrus vanduo. Tuomet ryžius geriausia užpilti karštu vandeniu, kad šiek tiek apsemtų, ir palaikyti įbėrus šiek tiek druskos.

* Išsitroškinus mėsai ištraukiame čili pipirus, česnakus, dedame ryžius ant viršaus bei juos tolygiai paskleidžiame. Nemaišome. Įpilame vandens, kad ryžiai būtų apsemti. Vandens turėtų būti apie 2 cm virš ryžių. Uždengus dangtį, kol vanduo užvirs, palaikome didelę kaitrą. Vandeniui užvirus, kaitrą sumažiname iki vidutinės ar kiek mažesnės.

* Ryžių sluoksnį reikia karts nuo karto pamaišyti nesumaišaint su kitais ingredientais. Ryžiams įpusėjus virti įdedame likusius prieskonius, o kraštu aplinkui suberiame ciberžolę. Ryžius su prieskoniais sumaišome ir vėl uždengiame dangčiu.

* Ryžiams išbrinkus apie 70 proc., kai jie dar šiek tiek kieti, atidengiame dangtį ir su kiaurasamčiu ar šaukštu iš ryžių, kartu šiek tiek užgriebiant ir mėsą bei daržoves, suformuojame kauburėlį. Vandens yra likę nebedaug, todėl kazane, puode ar keptuvėje, kur ruošiamas plovas, padarome skylučių, kad iš apačios vandens likutis garuotų, ir uždengiame indą dangčiu.

* Ryžiams beveik išvirus, išmaišome jau visą puodo ar keptuvės turinį – kartu su mėsa ir daržovėmis, vėl sufomuojame kauburėlį ir pridarome skylučių, kad ryžiai garuose išbrinktų iki 90 proc. bei taptų birūs.

* Sudėti į puodą ryžiai išsitroškina maždaug per 20-40 minučių, priklausomai nuo ryžių savybių bei indo, kuriame gaminamas plovas, dydžio.

* Ryžiams suminkštėjus išjungiame ugnį ir plovą paliekame pastovėti 30 minučių, kad visi skoniai dar geriau atsiskleistų.

* Patiekiant plovą jį puošiame česnaku, čili pipirais. Dedant plovą į lėkštes, jo nereikėtų suspausti, jis turėtų likti birus. Plovą rekomenduojama valgyti su šviežiomis daržovėmis ar marinuotais agurkėliais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją