Nauda sveikatai – visapusė

Yerba mate arbata – reikšmingas Lotynų Amerikos simbolis, lydėjęs šį žemyną ir per revoliucijas, ir per audringus karnavalus, todėl lig pat šiol laikomas pačiu populiariausiu karštu gėrimu visoje Pietų Amerikoje. „Skoniui ir kvapui“ atstovaujančio arbatos žinovo Andriaus Žilinsko teigimu, pietinėje žemyno pusėje Yerba mate arbatos išgeriama net daugiau nei kavos, o likusioje pasaulio dalyje ji pripažinta kaip sveika ir švelni kavos alternatyva.

Matė turtinga vitaminais ir mineralais, o antioksidantų, padedančių apsiginti nuo kenksmingo aplinkos poveikio, turi net daugiau nei žalioji arbata. Matėje esantys saponinai veikia priešuždegimiškai ir padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, o ksantinai – kofeinas, teobrominas ir teofilinas – energizuoja, be to, padeda esant kvėpavimo sutrikimams, pavyzdžiui, astmai. Dėl tokių savo savybių matė naudojama ir gaminant įvairius mitybos papildus“, – sako A. Žilinskas.

Geriama pagal tradiciją

Yerba matė – Pietų Amerikoje augančio paragvajinio bugienio džiovinti lapeliai ir koteliai. Specifinio, gaivaus, kartoko skonio augalas ypač populiarus Argentinoje, Paragvajuje, Urugvajuje, Brazilijos pietuose ir Čilėje. Atvykėlius europiečius dar XVI amžiuje su šia arbata supažindino indėnai Guaraniai, ir jis tapo neatskiriama kasdienybės dalis gaucho – pietų Amerikos lygumų kaubojų – kultūroje, o šiandien mėgstama daugumos žemyno gyventojų.

Tos pačios arbatžolės plikomos daugybę kartų, kol tampa „lavado“ – išplautos, beskonės. Su kiekvienu užplikymu kofeino matėje vis mažiau, todėl vakarop gėrimas tampa labiau gaivinantis ir atpalaiduojantis.

Kaip tikras bendruomenės gėrimas, matė geriama savito ritualo metu draugų kompanijoje. Tradiciškai matė geriama iš kalebaso – išskobto nedidelio moliūgo, nors populiarūs ir mediniai, oda, metalu kaustyti „puodeliai“. Vis dėlto įprasta tokią arbatą gerti ir pavieniui – tai ir ryto gėrimas, kuris kartu su termosu karšto vandens keliauja su gėrėju per visą dieną. Tos pačios arbatžolės plikomos daugybę kartų, kol tampa „lavado“ – išplautos, beskonės. Su kiekvienu užplikymu kofeino matėje vis mažiau, todėl vakarop gėrimas tampa labiau gaivinantis ir atpalaiduojantis.

Kalebasai

„Jei keliausite po Pietų Ameriką, pastebėsite su savimi kalebasą matės besinešiojančius vietinius, kartu su savimi turinčius ir karšto vandens termosą jai pakartotinai užplikyti. O patekę į vietinių kompaniją, ir pats būsite įtrauktas į gėrimo ritualą. Matė – veiklių žmonių gėrimas. Jis padeda išlaikyti dėmesį ir jėgas ilgą laiką, nesukelia didelių energijos svyravimų. Gal todėl yra populiarus tarp pasaulio lyderių: tai mėgstamas Baracko Obamos, popiežiaus Pranciškaus, Che Guevara‘os, futbolo žvaigždžių Diego Maradonos ir Lionelio Messi gėrimas“, – sako A. Žilinskas.

Paruošti nesudėtinga

Taigi kaip namuose pasiruošti matės? A. Žilinskas atskleidžia, kad įprastai matė ruošiama sekant trumpą ritualą.

Matė – veiklių žmonių gėrimas. Jis padeda išlaikyti dėmesį ir jėgas ilgą laiką, nesukelia didelių energijos svyravimų. Gal todėl yra populiarus tarp pasaulio lyderių: tai mėgstamas Baracko Obamos, popiežiaus Pranciškaus, Che Guevara‘os, futbolo žvaigždžių Diego Maradonos ir Lionelio Messi gėrimas

„Pirmiausia indas iki 2/3 pripildomas matės arbatžolių. Uždengus, jis šiek tiek papurtomas, kad arbatžolės susisluoksniuotų pagal dydį. Tuomet indas pakreipiamas 45 laipsnių kampu taip, kad arbatžolės nugultų į vieną jo šoną. Šiek tiek sudrėkinus jas vandeniu, ant arbatžolių paguldoma bombilla – specialus metalinis šiaudelis su tinkleliu, padedantis išfiltruoti smulkiausias matės žoleles. Tuomet galima plikyti arbatžoles – pilkite atsargiai, kad neišjudintumėte arbatžolių krūvelės, taip pat nenaudokite verdančio vandens (pakaks 80–95 laipsnių), nes gėrimas bus labai kartus“, – pataria ekspertas.

Matė

Gurkšnojant matę, pasak A. Žilinsko, bombillos imti pirštais ar judinti nereikėtų. „Ištuštinus pirmąjį kalebasą, užpilkite arbatžoles dar kartą ir paduokite puodelį draugui. Tradiciškai geriama kompanijoje, besišnekučiuojant, neskubant. Kiekvienas dalyvis ištuština gautą matės porciją ir siunčia indą kitam. Visi dalijasi ir viena bombilla, visai nesijaudindami dėl bakterijų – todėl peršalę dalyviai turėtų savo eilę praleisti“, – sako A. Žilinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)