Važiuodavo į Žaliakalnio turgų

„Medaus tortą atsimenu nuo pat vaikystės. Tai buvo mano ir mano tėčio mėgstamiausias tortas. Deja, nors mano tėveliai gamino įvairiausius saldumynus – trupininį pyragą, naminius sausainukus per mėsmalę, spurgas, ausytes (taip vadinome žagarėlius), tačiau medaus torto nekepė“, – pasakojimą pradeda Džesika.

Šventėms šeima „Medaus“ torto važiuodavo į Žaliakalnio turgavietę ir būtent Džesikai tekdavo garbė išrinkti, kurį pirks.

Tiesa, Džesika buvo girdėjusi, kad jos a. a. promočiutė kepdavo nuostabų medaus tortą, nuo kurio kvepėdavo visi namai. Tačiau recepto niekas nežinojo.

„Kadangi maisto gaminimas mane žavėjo nuo mažens, tai visiems – norėjo jie to ar ne – teko ragauti mano gaminius. Dar moksleivė būdama klasiokams viriau cepelinus – gal ne visada pavykdavo, bet didvyriškai valgė ir gyrė“, – šypsosi Džesika.

Vėliau malonumą gaminti kiek prislopino mokslai, studijos, kaunietė įgijo finansų magistro laipsnį, prasidėjo šeimos verslas. Džesika tvarkė buhalteriją, vykdavo į komandiruotes, tačiau šventėms visada priruošdavo savų saldumynų. Šis hobis, kaip pastebi, jai padėdavo pabėgti nuo sunkaus ir įtempto darbo.

Netikėtas atradimas
Tačiau prieš kelerius metus Džesika pasijuto siaubingai pervargusi ir suprato, kad reikia pristabdyti darbus ir pradėti lėtinti tempą. Kadangi gamindama visada atsipalaiduodavo, nutarė, kad metas imts širdžiai mielos veiklos.

„Pradėjau kepti tortus šeimos ir draugų šventėms. Iš pradžių receptų ieškojau interneto platybėse, vėliau pradėjau improvizuoti ir taip pamažu sukaupiau savo kūrybos desertų. Šiandie turiu 12 skirtingų nuostabaus skonio „Medučio“ receptų. Tačiau, žinoma, visą laiką norėjau rasti tą tikrąjį, senovinį, autentišką „Medučio“ receptą. Intensyviai jo ieškojau, iškepiau galybę tortų, bet vis buvo ne tai. Kol vieną dieną mama man atnešė seną savo močiutės receptų knygą, sako „pavartyk, gal čia ką rasi“. Ir, o stebukle, knygoje radau ranka prirašytus lapus su receptais, vienas jų buvo būtent tas, kurio taip ieškojau!“, – Džesikos džiaugsmui nebuvo ribų.

Torto grožis visus pribloškė

„Rugpjūčio pradžioje vyko feisbuko grupės „Vaikštau sode, kapstaus darže
-2“ susitikimas. Grupiokus vaišinau savos gamybos tortu „Medučio“
tortu, svėrusiu 10 kilogramų, ir šokoladiniu tortu“, – pasidžiaugė
Džesika ir demonstruoja neįtikėtino grožio ir dydžio kūrinį.
Mačiusieji ir valgiusieji tikino, kad tokio gardaus dar nebuvo ragavę. „Iš fantastikos srities“, sakė jie.
Tai ne pirmas kartas, kai šios grupės susitikimui Džesika gamina desertą. Ir kaskart jie atima žadą.


Senovinis receptas

Na o atrastuoju senovinio torto receptu Džesika Dragužienė daliajsi ir su Delfi Maistas skaitytojais. Virtuvės meistrė sako, kad „Medučiai“ yra kelių rūšių – lakštiniai ir biskvitiniai, tai šis receptas – lakštinio torto.

Senovinis „Medučio“ tortas

Jums reikės:

Lakštams:

100 g rudo cukraus (arba baltą cukrų pakaitinti iki karamelinės spalvos)
100 g tikro medaus
100 g sviesto
1 a. š. sodos
1 a. š. cinamono arba meduolių prieskonių
2 vnt. kiaušinių
350 g miltų (miltų kiekis gali skirtis priklausomai nuo to kokius naudosite)
Druskos žiupsnelį

Kremui:

1 l grietinės* 40%
100 g cukraus
1 vnt. citrinos sulčių
1 vnt. citrinos tarkuotos žievelės (be baltos masės)
* kadangi tai senovinis receptas tai kremui naudojama tik grietinė, bet dabar šeimininkės dažnai naudoja 500 g grietinės 30-40% ir 300 g grietinėlės.

Lakštų gamyba:

* Į puodą storu dugnu dėti sviestą, medų ir cukrų. Kaitinti ant mažos kaitros, kol viskas ištirps ir pradės kilti burbuliukai. Tada nuimti nuo kaitros, sudėti sodą ir leisti pilnai išputoti. Kitu atveju jausis sodos skonis.

* Sudėti prieskonius ir gerai išmaišyti. Leisti masei atvėsti ir po vieną įplakti kiaušinius.

* Miltus persijoti ir įmaišyti į masę. Miltų gali reikėti truputį mažiau ar daugiau, priklausomai nuo miltų ir kiaušinių dydžio. Todėl stebėkite, kad tešla būtų ne per kieta. Ji turi būti pakankamai minkšta kaip plastilinas, bet nelipti prie rankų. Medučio tešla turi subręsti, todėl tešlą reikia suvynioti į maistinę plėvelė ir bent porai valandų palikti šaldytuve.

DĖMESIO! Tokią brandintą tešlą galima šaldyti. Lakštai bus tik skanesni.
* Išėmus tešlą iš šaldytuvo padalinti ją į 8–10 gabalėlių. Kiekvieną gabaliuką iškočioti ant kepimo popieriaus ir kepti 180 laispnių orkaitėje apie 8–10minučių – kol bus švelnios gintaro spalvos.

* Stebėkite, nes orkaičių kaitra skiriasi, taip pat jūsų lakšto storis gali skirtis.
Iškeptą lakštą, kol šiltas, apipjauti pagal torto formą. Nupjautus kampučius nesusigundykite suvalgyti – susmulkinus bus trupinukai tortui papuošti.
Taip iškepti visus lakštus.
Kremo paruošimas:

* Kadangi šis receptas senovinis, tai kremas gaminamas labai paprastai. Į grietinę sudėti cukrų ir mediniu šaukštu viską išsukti, tada supilti citrinos sultis ir sudėti nutarkuotą žievelę.

* Jeigu gaminsite su grietinėle, tai ją su cukrumi reikia išplakti iki standžios masės, supilti citrinos sultis, sudėti citrinos žievelę ir grietinę. Viską atsargiai išmaišyti.

Torto sutepimas:

* Jeigu iškepėte 8 lakštus, kremą reikia dalinti į 9 dalis.

* Į lėkštę ar ant torto padėkliuko dėti šaukštelį kremo (būtina, kad tortas priliptų ir nenuslystų nuo padėklo) ir uždėti lakštą.

* Ant lakšto dėti vieną dalį kremo, lygiai ištepti, dėti kitą lakštą ir vėl kremą. Taip sutepti visus lakštus. Liks viena dalis kremo.

* Apsukti tortą maistine plėvele ir dėti 8 valandoms į šaldytuvą.

* Išimtą tortą aptepti likusiu kremu ir papuošti trupinukais arba kaip jums patinka. Galima šokoladu, vaisiais.

Skanaus.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Maistas“ projekto „Iš aukso fondo“ dalis. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei ir jūs norite pasidalinti receptu, kurį paveldėjote iš tėvų ar senelių, mielai lauksiu – rašykite man: maistas@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją