Telšių rajone Degaičių kaime su šeima gyvenanti moteris neslepia: ji myli gyvenimą ir dėkoja Dievui už kiekvieną suteiktą galimybę! Tokiomis galima pavadinti ir mėgiamą apžveldintojos darbą Degaičių kaime, ir pomėgį ruošti maistą.
Degaičių parkas

Šapienė virtuvėje gamina įvairius patiekalus, tačiau labiausiai jos širdis džiaugiasi, kai tenka gaminti konditerinius gaminius. O juos ruošia dažnai, net ir be progos – namiškiai itin mėgsta ir vertina Laimos kepinius.

„Juk visas bendravimas prasideda nuo stalo, tada randasi bendrystė. O labiausiai man patinka gaminti įdomesnius kepinius. Turiu prikaupusi galybę receptų ir vis bandau, kepu“, – pasakoja Degaičių kaime gyvenanti Laima. Ir kviečia pasigrožėti Oninėms iškeptu pyragu.
Trauka ir meilė kepiniams – neabejotinai paveldėta iš mamos. Ir „Paskenduolės“ bandelės – mamos paveldas.

„Iki šiol atsimenu, kai mamytė sakydavo: skandinsime tešlą. Kai gamindavome kartu, labai mėgdavome juokauti – gal dėl to tas procesas buvo tiesiog užburiantis“, – pasakoja pati tokioms bandelėms pavadinimą sugalvojusi Laima.

Moteris turi dar ne vieną savo mamos receptą – net ir iš „Paskenduolės“ tešlos, tad skanų kepinių dar tikrai bus: „Bandysiu atkartoti vaikystę.“

Bandelėms galima paruošti bet kokį įdarą, anuomet Laimos mama jas sukdavo su obuoliais ir cinamonu, slyvu marmeladu, varške su razinomis. Beje, su varške keptos bandelės būdavo skirtos valgyti su saldžia sriuba. „Mums, vaikams, tai būdavo tikra šventė“, – atsimena iš Kretingos kilusi žemaitė.

Kaip savo akį Laima saugo vertingą mamos palikimą – senąsias receptų knygas.

Laima Šapienė kviečia visus išbandyti „Paskenduolės“ bandeles su obuoliais.

„Receptas išbandytas, bandelės minkštos, valgytojai – vyras, vaikai, anūkai – jas įvertino puikiai. Įdarus galima keisti pagal skonį ir norą, formą – taip pat“, – šypsosi pašnekovė.

„Paskenduolės“ bandelės su obuoliais

Reikės:

250 ml šilto pieno (38-40 laipsnių)
100 g cukraus
8 g sausų mielių arba 25 g presuotų
0,5 a. š. druskos
2 kiaušiniai (kambario temperatūros)
70 g tirpinto sviesto
1 v. š. aliejaus
700 g miltų
Apteptimui: 1 trynys ir 1 v. š. pieno
Įdarui: obuolių, cinamono, 1 v. š. manų kruopų

Gaminimas:

* Pieną ir cukrų gerai išplakame šluotele, suberiame mieles ir paliekame 10–15 minučių uždengus. Atsiradus „kepurėlei“ beriame druską, įmušame kiaušinius, paplakame.

* Įpilame tirpintą sviestą, valgomą šaukštą aliejaus ir gerai išmaišome.

* Tada į tešlą įsijojame miltus. Sijoju dalimis: kai tešla per tiršta ir lopetėle nebepamaišau, sijoju miltus ant stalo ir minkau 5 minutes. Man miltų užteko. Jei trūksta, galima įdėti 50 g, bet ne daugiau – geriau tegul tešla lieka lipni.

* Tešlą aptepame aliejumi, dedame į maišelį, gerai užrišame ir nardiname į indą su gana šiltu vandeniu.
* Tokiu būdu kildinau 1 valandą.

* Nušluostome maišelį, verčiame tešlą ant stalo.

* Suformuojame volą ir pjauname įstrižai. Tada kiekviename daliname į 10 gabaliukų, iš jų padarome rutuliukus. Gamindama visada pridengiame maistine plėvele – kad negautų skersvėjo.
* Formuojame bandutes su norimu įdaru ir dar kildiname skardoje uždengę 15–20 minučių.

* Galiausiai aptepame tryniu, sumaišytu su 1 valgomu šaukštu pieno. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių. Reikia stebėti – trukmė priklauso nuo bandelių dydžio.

* Įdarui pakepiau obuolius su cukrumi. Baigiant kepti į karštą masę įdėjau 1 šaukšt manų kruopų – tokiu būdu įdaras neištekės, o kruopų nejausite. Tas pats patarimas galioja ir ruošiant įdarą su uogiene – išbandyta.

Skanaus!

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Maistas“ projekto „Iš aukso fondo“ dalis. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei ir jūs norite pasidalinti receptu, kurį paveldėjote iš tėvų ar senelių, mielai lauksiu – rašykite man: maistas@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją