Prancūzai garsėja įmantriais kepiniais, tačiau jau beveik du dešimtmečius Lietuvoje gyvenantis „Iki“ konditeris Thierry Lauvray išdavė, kaip šį pyragą paruošti visai nebrangiai ir paprastai, o rezultatas neabejotinai sužavės artimuosius.

Trys karaliai – saldumynų diena

Praėjus 12-ai dienų nuo Kalėdų – metas ir vėl gardumynams bei dovanoms. Sausio 6-oji krikščionių pasaulyje žymi dieną, kai Betliejaus žvaigždė atvedė Tris Karalius pas ką tik gimusį Jėzų. Kai kuriose šalyse ji yra tokia pat svarbi šventė kaip ir pačios Kalėdos, yra švenčiama su ypatingais kepiniais, o vaikai dažnai gauna mažų dovanėlių.

Pavyzdžiui, Ispanijoje ir Lotynų Amerikoje per „El Dia de los Reyes“ vyksta paradai, į dangų kyla fejerverkai, o naktį iš sausio 5 į 6-ąją Trys išminčiai vaikams neša dovanas. Neatsiejama dalimi yra ir iškilmingi kepiniai. Ispanai gamina puošnų „Roscon de Reyes“ („Karalių karūną“) – žiedo arba ovalo formos pyragą su cukruotais vaisiais lyg brangakmeniais.

Italijoje diena pasitinkama su linksmybėmis, saldumynais ir... ragana. La Befana, panašiai kaip Kalėdų senis, įvertina vaikų paklusnumą. Neklaužadoms į vaikų paliktas kojines prie židinio įdeda anglių. Jei jie buvo geri, ji ten paslepia saldžias dovanėles. Laikui bėgant šis paprotys pasikeitė ir vietoj anglių geri vaikai gauna šokolado arba saldainių, o kiti – saldymedžio. Dažni namai tądien pakvimpa ir „befanini“: tai skanūs sviestiniai sausainiai, pagardinti žiemos sezono simboliu – citrusiniais vaisiais.

Anglijoje ir kai kuriose kitose šalyse Trijų Karalių šventės proga ruošiamas Dvyliktosios nakties pyragas. Šis sotus vaisių pyragas dažnai pagardinamas prieskoniais ir alkoholiu. Tuo tarpu Šveicarijoje ir kai kuriose Vokietijos dalyse Trijų Karalių pyragas vadinamas „Dreikönigskuchen“. Ši saldi duona dažnai būna žiedo arba pynės formos, ji gali būti puošiama razinomis arba migdolais.

Prancūziško pyrago valgymo tradicija

Neabejotinai garsiausias Trijų Karalių dienos kepinys išplito iš Prancūzijos. „Galette des Rois“ – prancūzų numylėtas bemielės tešlos pyragas, kur po traškia tešla slypi svaiginantis migdolinis įdaras, pagardintas plikytu kremu.

„Galette des Rois“ gimtinė – Šiaurės Prancūzija, kurioje augęs ir prancūzų konditeris Th. Lauvray. Jis pasakoja, kad per Tris Karalius tradicija yra ne tik pats pyrago kepimas, bet ir jo valgymą lydinčios tradicijos.

„Būtina detalė – šiai dienai skirtame pyrage paslepiamas sėkmės simbolis, tai gali būti migdolas, maža figūrėlė ar džiovinta pupelė. Turime ir smagų paprotį: kol pyragas pjaustomas, jauniausias vaikas pasislepia po stalu. Tuomet jam tenka užduotis paskirstyti pyrago gabalėlius kiekvienam valgytojui. Siurprizą savo porcijoje radęs šventės dalyvis paskelbiamas dienos „karaliumi“ ar „karaliene“ ir turi teisę visą dieną nešioti karūną“, – pasakoja Th. Lauvray.

„Galette des Rois“ – prabangaus skonio pyragas su migdoliniu įdaru, kuris suteikia kepiniui unikalų skonį. Pasak konditerio, nors pyragas yra itin šventiškas, jo ruoša gali būti ir nesudėtinga. Galima pasinaudoti keliomis laiką taupančiomis gudrybėmis.

Pavyzdžiui, vietoje namų gamybos bemielės sluoksniuotos tešlos iš kameros išsitraukti du lakštus pirktinės šaldytos. Taip pat šio pyrago dekoravimui nereikės skirti daug laiko – pakaks tik išėmus iš šaldytuvo ant jo paviršiaus peiliu lengvai išraižyti norimą formą, pavyzdžiui, spiralę ar langelius.

Prancūziškas migdolinis Trijų Karalių pyragas

Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 60 min. (20 min. ruošti ir 40 min. kepti)

Reikės: tešlai:
2 lakštų šaldytos sluoksniuotos tešlos,
1 kiaušinio trynio,
20 ml vandens.

Migdoliniam įdarui:
4 kiaušinių,
100 g cukraus pudros,
60 g kambario temperatūros sviesto,
150 g maltų migdolų.

Gaminame:

* Visų pirma paruoškite migdolinį įdarą. Kiaušinių trynius iki baltumo suplakite su cukraus pudra. Į plakinį įmaišykite sviestą, tik vėliau – maltus migdolus.
* Kepimo formą ištepkite sviestu ir dėkite pirmą sluoksniuotos tešlos lakštą. Patepkite jį paruoštu kiaušinio plakiniu.
* Ant lakšto dėkite migdolinį įdarą, bet netepkite jo iki kraštų. Nepamirškite įdėti ir vieno migdolo riešuto!
* Dėkite antrą sluoksniuotos tešlos lakštą ir gražiai sulipdykite pirmojo ir antrojo kraštus.
* Pyrago viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.
* Dar kartą aptepkite pyragą kiaušinio plakiniu ir kepkite 40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Gardžiausi desertai – su sviestu

Dar vienu Trijų Karalių dienos pyrago receptu dalijasi prekybos tinklas „Rimi“. Tiesa, šiame recepte sviesto – kur kas daugiau.

Pastebėdama, kad sviestas yra bene pagrindinis šio pyrago ingredientas, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog nereikėtų pamiršti saiko jį vartojant.

„Vertinant iš kalorijų perspektyvos, svieste jų išties nemažai – viename valgomajame šaukšte yra maždaug 102 kalorijos. Nors jame yra nedideli kiekiai riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip A, E ir D bei mikroelementų, šie kiekiai nėra pakankamai dideli, kad sviestas būtų pagrindinis šių maistinių medžiagų šaltinis mityboje. Vis dėlto, viena svarbi aplinkybė – tai didelis sočiųjų riebalų kiekis svieste. Todėl svarbiausia yra saikas, o asmenims, turintiems širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų, gali tekti kontroliuoti sočiųjų riebalų suvartojimą. Tie, kurie nori sumažinti sočiųjų riebalų kiekį, gali rinktis alternatyvius produktus, pavyzdžiui, alyvuogių ar kitos rūšies kokybišką aliejų“, – pataria gydytoja dietologė.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad sviestas yra universalus ir labai svarbus desertų ingredientas, suteikiantis sodrų skonį ir padedantis sukurti švelnią įvairių skanėstų tekstūrą.

„Kepant sviestas dažniausiai naudojamas sluoksniuotoms pyrago plutoms, drėgniems pyragams ir švelnaus skonio sausainiams gaminti. Tirpintas sviestas suteikia pyragaičiams ir sausainiams skonio gilumo, o lydytas sviestas gali padidinti kai kurių kepinių sodrumą. Be to, sviestas dažnai dedamas į glajus ir glazūras. Šis produktas, naudojamas klasikiniuose receptuose, pavyzdžiui, šokoladiniuose sausainiuose, arba kaip pagrindinis komponentas gaminant sluoksniuotą tešlą kruasanams, atlieka svarbų vaidmenį gerinant įvairių gardžių desertų skonį ir tekstūrą“, – teigia O. Suchočeva.

Prancūziškas Trijų Karalių pyragas

Pyragui reikės:

225 g nesūdyto kambario temperatūros sviesto;
85 g cukraus pudros;
85 g migdolų miltų;
¼ a. š. druskos;
2 vnt. didelių kiaušinių, kambario temperatūros;
1 v. š. romo (neprivaloma);
1 a. š. gryno vanilės ekstrakto;
2 vnt. 25 cm skersmens sluoksniuotos tešlos apskritimai (maždaug 500 g pakuotės), šalti;
1 vnt. migdolo riešuto.

Gaminimo eiga:

* Mikseriu arba rankomis išsukite sviestą ir cukrų iki kreminės konsistencijos ir šviesios masės. Įmaišykite migdolų miltus ir žiupsnelį druskos. Įdėkite visą kiaušinį, po to – antro kiaušinio baltymą (trynį atidėkite į šalį). Jei reikia, įmaišykite romą ir vanilės ekstraktą. Uždenkite ir bent 1 valandą palaikykite šaldytuve.
* Sumaišykite pasiliktą trynį su 5 mililitrais šalto vandens; uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.
* Ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos dėkite vieną tešlos apskritimą. Tolygiai paskirstykite įdarą ant tešlos, palikdami maždaug 2,5 cm kraštelį. Į norimą vietą įdėkite migdolo riešutą. Sudrėkinkite tešlos kraštą šaltu vandeniu, uždėkite antrąjį tešlos apskritimą ant įdaro ir pirštų galiukais paspauskite aplink kraštą, kad gerai užsidarytų.
* Stalo peiliu užlenkite kraštus ir kas 1 cm padarykite maždaug 0,5–1 cm gylio įdubimus. Palaikykite šaldytuve bent 30 minučių.
* Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Pyrago viršų plonu sluoksniu aptepkite paliktu tryniu vengdami krašto (jei trynys lašės per kraštą, pyragas nepakils). Pyrago viršuje peiliu išraižykite ornamentų, stengdamiesi neperrėžti tešlos. Viršuje išpjaukite šešis nedidelius įpjovimus garų angoms.
* Sumažinkite kaitrą iki 200 °C ir kepkite 30-40 minučių, kol pyragas išsipūs ir taps auksinis. Patikrinkite po 20 minučių ir, jei per daug ar per greitai paruduoja, laisvai uždenkite folija. Perkelkite ant grotelių ir bent 15 minučių atvėsinkite (pyragas gali išsipūsti – tai sluoksniuotos tešlos kepinys). Patiekite šiltą arba kambario temperatūros.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)