Kaip išsirinkti sveikus ledus?

1. Svarbu žinoti, kad etiketėje visuomet pirmiausia paminima didžiausia sudedamoji dalis, o paskutiniu įrašu pažymimas mažiausio kiekio ingredientas. Pavyzdžiui, jei tai grietininiai ledai, pirmu ingredientu negali būti minimas vanduo.

2. Patartina rinktis kuo mažiau sudedamųjų dalių turinčius ledus. Ilgas maisto priedų sąrašas rodo prastesnę kokybę. Nebūtina mokytis viso priedų sąrašo. Jei jau nusprendėte pasirinkti sveikesnius ledus, prie ledų šaldymo lentynos pastovėkite šiek tiek ilgiau ir palyginkite etiketes tarpusavyje. Geriau pasirinkite mažesnį kiekį ledų, bet su trumpesniu „E“ priedų sąrašu ir natūraliais ingredientais.

Valgomieji ledai

3. Jei jau renkatės valgomuosius ledus su uogiene, atkreipkite dėmesį į sudedamąsias dalis. Jei išvardyta visa uogienės sudėtis, tuomet gerai, jei ne – tuomet geriau tokius ledus padėti atgal į lentyną, nes tikėtina, kad pridėtoje uogienėje yra didžiulis kiekis cukraus, mažai uogų ir didelis kiekis dažiklių, aromatinių medžiagų ir kitų maisto priedų. Dar geriau, jei leduose įdėtos uogos, o ne jų uogienė.

4. Jei mėgstate vaisinius ledus, taip pat būtina skaityti jų sudėtį. Juos gaminant pasitaiko, kad sudėtyje yra tik 2 proc. sulčių ar net visai jų nėra, o visa kita – vanduo, gliukozės sirupas, dažikliai, kvapikliai ir kiti maisto priedai. Taigi būtina, kad vienos pirmųjų sudedamųjų dalių būtų sultys, o dar geriau – vaisių tyrė.

5. Jei užrašyta, kad ledai yra braškių ar obuolių skonio, tai visiškai nereiškia, kad juose yra braškių ar obuolių. Tiesiog yra pridėta braškių kvapo, skonio ir spalvos. Kitu atveju būtų taip ir parašyta „su braškėmis“.

6. Saikas svarbus visada. Šiuo atveju geriau mažesnė porcija. Dažnai, jei ji brangesnė – sudėtis bus geresnė.

Vaida Kurpienė

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė taip pat pataria atkreipti dėmesį į ledų porcijos kaloringumą, t. y. ne tik 100 g, bet porcijos, nes ji gali būti didesnė ar mažesnė nei 100 g. „Ledai gali būti lengvas desertas, pavyzdžiui, kai porcija siekia 80 kcal, ar didokas valgymas – yra ledų porcijų, kurių kaloringumas yra net 360 kcal. Taip pat gerai pagalvokite, kiek dedatės į desertinį indelį, kai perkate dėžutę ledų.

Gera naujiena ta, kad skirtingai nei prieš keletą metų, dabar jau tikrai yra puikios sudėties ledų“, – sako mitybos specialistė.

Ji pažymi, kad nebūtina ledų pirkti – juos nesunkiai galite pasigaminti ir patys, tuomet tiksliai žinosite, kokia jų sudėtis ir patys galėsite rinktis ingredientus.

Pavyzdžiui, puikus pasirinkimas natūralaus jogurto ledai su uogomis ir medumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)