– Šiuo laikmečiu itin daug kalbama apie maisto svarbą. papasakokite, kaip jūs pasukote į dietologją?

– Mano santykis, mano darbas su žmonėmis prasidėjo prieš daugiau nei dešimt metų. Studijuodami mediciną, ne paslaptis, matėme labai daug ligų, tarp kurių nemenka dalis – lėtinės, tokios kaip cukrinis diabetas, širdies kraujagyslių ligos, nutukimas ir daugelis kitų. Šias ligas galime pavadinti mūsų gyvenimo būdo pasekme arba šalutiniu efektu, o labai norint, jas galime kontroliuoti arba jų išvengti būtent keisdami gyvenimo būdą, savo mitybos įpročius.

Ne tik pacientų paskatinta, bet ir savo noru pradėjau taikyti sveikatai palankų gyvenimo būdą ir matyti to labai didelę naudą sau. Vėliau sveikas gyvenimo būdas tapo kasdienine disciplina, tad nebeliko nieko sunkaus, o kaip tik tai paskatino gyventi daug geresnį ir kokybiškesnį gyvenimą.

Prevencinė medicina yra ypač aktuali, nes dabar jau kalbama ne ką daryti, kai susirgama, bet ką daryti, kad apskritai nesirgtume ir užkirstume kelią genetiniu kodu užprogramuotoms ligoms.

Būdų, kaip save apsaugoti nuo ligų, yra labai daug, ir ne tik mityba, tačiau ir miego režimas, papildai, vandens vartojimas, psichologinė savijauta yra labai svarbūs faktoriai. Visuma yra pati svarbiausia.

Pati turėjau stiprią aknę, kurią išsigydžiau pakeitusi gyvenimo būdą. Atsisakydama vienų produktų, įtraukdama kitus į racioną, matau, kaip liga regresuoja.

– Kas rudenį pasipila peršalimo ligos. Kaip reikėtų gyventi, kad atsilaikytume prieš virusus?

– Dėl žmonių sergamumo rudens ir žiemos sezonu, žinoma, kaltas ir oras, kai aplink daugiau virusų ir bakterijų, tačiau visgi žmogus gali paruošti organizmą šaltajam metų laikui. Savo imuninės sistemos būkle turėtume rūpintis visais metų laikais. Kuo labiau praturtinsime organizmą reikiamomis maistinėmis medžiagomis, kuo sveikiau ir subalansuočiau maitinsimės, sportuosime, išsimiegosime, tuo stipresnį imunitetą sukursime. Daug kas galvoja, kad rudenį ar žiemą reikia maitintis kitaip, tačiau iš principo maitintis reikia visus metus taip pat, ir kuo mes labiau organizmą paruošime, tuo mažiau sirgsime.

Pirmiausia reikėtų subalansuoti savo mitybą, o tuomet jau galima kalbėti apie papildomus produktus imuniteto stiprinimui, tokius, kaip omega-3 riebalinių rūgščių turinčius papildus. Omega-3 dažniausiai randama jūrinės kilmės žuvyje – būtent ši produktų grupė tikrai padės sustiprinti imunitetą.

Kita grupė yra antioksidantai, kurie randami daugelyje vaisių, daržovių, uogų, bei kai kuriose kruopose, baltoje mėsoje, sėklose, tad racione šie produktai turėtų užimti didžiąją dalį. Vartojant šiuos produktus kasdien kursime imuninės sistemos gerinimo bazę, kuri tikrai galės prisidėti prie retesnių sirgimų ir ligų.

– Jūsų instagramo paskyroje apstu patarimų ir rekomendacijų.

– Pacientų klausimai praktikoje parodė, kad žmonės turi susikūrę labai daug mitų apie mitybą, gėrimus, sveiką gyvenimo būdą ir visi pacientų klausimai virto mano viešais atsakymais instagramo platformoje. Tikslas – švietėjiškas, kad ir kaip sunku būtų išsiskirti ir pasiekti klausytoją.

Su savo sekėjais, o taip pat ir su Delfi Maistas skaitytojais pasidalinsiu dviejų patiekalų, kurie ne tik skanūs, bet ir stiprinantys organizmą, receptais.

Veganiška šokoladinė bananų duona

Be cukraus.

Jums reikės

Sausai daliai:
- pasirinktų miltų 7-8 šaukštai
- natūralios kakavos be priedų 3-4 šaukštai
- natūralios vanilės
- kepimo miltelių
- skaldytų pekano riešutų

Skystai daliai:
- 2-3 sutrintų bananų
- šlakelio citrinų sulčių
- pusės stiklinės augalinio aliejaus
- linų sėmenų užpilo (palaikyti apie 15 min.). Naudoju vietoj kiaušinio.

* Visus produktus sumaišyti.

* Kepti ~45-50 min. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.

* Duona bus šlapia, nesaldi, soti. Kam norisi daugiau saldumo, įdėkite agavų sirupo.

Troškinys

Ingredientai:

- vištienos filė
- pievagrybiai (ar kiti mėgstami grybai)
- svogūnas
- morkos
- paprika
- šviežios prieskoninės žolelės
- pomidorai savose sultyse
- druska / pipirai / mėgstami prieskoniai

* Smulkiai supjaustykite daržoves ir apkepkite.

* Iškepkite vištieną, sumaišykite su apkeptomis daržovėmis.

* Pagal skonį pagardinkite prieskoniais, supilkite pomidorus savose sultyse ir ant mažos kaitros troškinkite, kol padažas šiek tiek patirštės.

Papildomi ingredientai:

- virti ryžiai
- grilinta / kepta cukinija
- šviežios prieskoninės žolelės
- sezamų sėklos
- žalioji citrina

* Lėkštėje ar maisto dėžutėje susidėliokite pilną patiekalą. Patiekite troškinį kartu su grilinta/ kepta cukinija, virtais ryžiais.

* Paskaninkite citrinos sultimis, prieskoninėmis žolelėmis bei sezamų sėklomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją