Agurkai bus traškūs lyg švieži

Jei konservuosite agurkus pagal Okasnos receptą, jie liks traškūs. Kadangi šiam receptui naudoti agurkai nekaitinami, juos, paryuoštus, reikia laikyti šaldytuve, kad nesugestų. Marinate juos reikia palaikyti vos keletą dienų ir jau galima ragauti. Pakaitintas aliejus padės išlaikyti agurkus sveikus ilgiau.

„Buvau šiltnamyje užsiauginusi nemažai čili pipirų, taigi sugalvojau juos pridėti prie šio recepto. Nors nemėgstu aštrumo, tačiau šie pipirai puikiai tinka prie agurkėlių. Be čili pipiro jau neįsivaizduočiau marinato,“ – šypteli mažeikietė.

Marinuoti agurkai

Reikės:

4 kilogramų agurkų
7 valgomųjų šaukštų druskos
2 čili pipirų (kas mėgsta aštriau, galima daugiau)
1 galvutė česnako
1 stiklinė aliejaus
1 stiklinė acto
500 g cukraus

Gaminame:

1. Agurkus supjaustyti plonais griežinėliais ir užpilti druska. Viską gerai išmaišyti ir palikti 6 valandoms.

2. Tada nupilti susidariusį skystį nuo agurkų, smulkiai sutarkuoti česnaką, supjaustyti čili pipirą ir suberti ant agurkų. Ten pat berti cukrų, supilti actą ir viską gerai išmaišyti. Aliejų pakaitinti ir supilti ant agurkų. Viską vėl gerai išmaišyti ir palikti keletą minučių. Tada sudėti į stiklainius ir laikyti šaldytuve.

3. Taip agurkėliai laikysis keletą mėnesių.

Nereikia ir obuolių sulčių

Burokėlius moteris augina daugybę metų – be jų neįsivaizduoja savo virtuvės. Pagal žemiau esantį Oksanos receptą marinuoti burokėliai gali būti naudojami visur: tiek kaip garnyras, tiek į sriubas, tiek mišrainėms bei salotoms.

„Mūsų šeima labai pamėgo burokėlių sriubą, į kuriuos dedu burokėlius, ruoštus būtent su šiuo marinatu. O vasarą šie burokėliai labai tinka net į šaltibarščius,“ – dalijasi Oksana.

Burokėliai labai naudingi žmogaus organizmui, stiprina imunitetą, gerina virškinimą, juose yra daug vitamino B, kuris stiprina kraujagyslių sieneles, pakelia hemoglobino lygį. „Dėl to ir esame sveiki, nes valgome daug burokėlių,“ – šmaikštauja žemaitė.

Iš mamos perimtas burokėlių marinavimo receptas buvo tobulinamas pridedant daugiau pomidorų. Anksčiau burokėlių marinavimui moteris naudodavo obuolių sultis arba citrinos rūgštį, dabar kliaujasi tik šiuo receptu – Oksanos teigimu, jis tobulas, nieko nereikia nei pridėti, nei atimti.

Marinuoti burokėliai

Burokėliams pagaminti reikės:

4 kg virtų burokėlių
1,5 kg pomidorų
0,5 kg svogūnų
200 g cukraus
2 valgomieji šaukštai druskos
150 ml acto
200 ml aliejaus

Gaminame:

1. Burokėlius nulupti ir sutarkuoti.

2. Pomidorus blanširuoti, nulupti odeles ir supjaustyti kubeliais, svogūnus taip pat supjaustyti mažais kubeliais.

3. Į puodą supilti aliejų, jį įkaitinti ir suberti svogūnus. Kepti, kol jie įgaus geltoną atspalvį. Suberti supjaustytus pomidorus ir dar pavirti. Tada sukratyti burokėlius, sudėti druską, cukrų, supilti actą. Viską gerai išmaišyti.

4. Užvirinti ir pavirti 5 minutes. Tada viską sudėti į iškaitintus stiklainius, užsukti steriliais dangteliais ir laikyti vėsioje vietoje. Taip paruošti burokėliai išsilaikys iki kito derliaus.

Puikus burokėlių garnyras

Oksana mielai pasidalino dar vienu receptu. Šį kartą burokėliai nebus marinuojami, jie bus kepami orkaitėje kaip garnyras. Gaminimas neįtikėtinai paprastas, bet rezultatas – nuostabiai skanu!

Kepti burokėliai

Reikės:

7 vidutinio dydžio virtų burokėlių
2 galvučių svogūnų
5 skiltelių česnako
Svarbiausia šiam garnyrui paruošti marinatą
4 v.š. augalinio aliejaus
Žiupsnelis druskos
Pusė arbatinio šaukštelio baziliko ir rozmarino, juodųjų pipirų bei itališkų žolelių mišinio
1 v.š. 6% obuolių acto ir tiek pat medaus

Gaminame:

1. Burokėlius ir svogūnus supjaustome šiek tiek stambesniais griežinėliais, česnako skilteles – pusiau. Viską suberiame į marinatą ir labai gerai išmaišome, kad ingredientai atskleistų savo aromatą.

2. Viską suberiame į kepimo indą. Kepti 180 laipsnių orkaitėje pusantros valandos. Svarbus momentas: praėjus valandai po kepimo reikia ištraukti indą ir uždengti folija.

3. Taip iškeptus burokėlius galima pateikti prie mėsos arba įdėjus fetos sūrio pateikti kaip salotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją