A. Užkalnio komentarą „Užkalnis neišmanėlėms šeimininkėms: jūs ruošiate ne šventę, o pragarą sau ir kitiems“ skaitykite ČIA.

Kada pluši, brauki prakaitą, nerviniesi, ar pavyks, skubi, bet pabaigoje esi apdovanojamas. Kai tavo svečiai lapnoja viską iš eilės ir giria už malonumą burnoje, o kuris nors vyras kelis kartus per vakarą primena savo žmonai, kad ji pareikalautų to ypatingo šeimininkės recepto, ir kartoja: „Ačiū, buvo be galo skanu.“ Tiesa yra tai, kad gera maisto puota šiandien tiesiog yra gera šeimininkės vadyba ir sumanumas. Todėl verkti, būti piktai ir negražiai XXI šeimininkei net nėra priežasčių.

Pirmiausia dėl to, kad maistui gaminti yra begalės pasirinkimų ir palengvinimų – nuo indaplovės, begalės literatūros ir mokomųjų vaizdo filmukų iki specialaus škurliaus, lengvai blizginančio vyno taures. Nereikia paromis kaitinti puodų, ieškoti įmantriausių produktų ar skersti kiaulaičių ir gaminti mėsos vyniotinių kaip senais laikais keliant vestuves šimtui žmonių. Tereikia su meniu planu ir produktų sąrašu nueiti į turgų ar parduotuvę, pasiskaičiuoti porcijas pagal žmonių kiekį, suplanuoti saugų laiką ruošai iki svečių atvykimo.

Užmarinuoti mėsą iš vakaro pagrindiniam šventės patiekalui, kas trunka 15 min., gali kiekvienas šeimininkas, nes per dieną jis sutvarko krūvą sudėtingesnių reikalų darbe ar buityje. Per didžiąsias metų šventes sąmoningi didelių šeimų nariai pasiskirsto, kas ir ką gamins, kad nereikėtų vienai močiutei išleisti visos mėnesio pensijos norint pamaitinti vaikus ir anūkus. Kas – pyragą, kas – užkandžių ir kitų savo gamintų gėrybių atsineša, ir visi ragauja, lygina ir pagiria vieni kitus už pastangas. Ar gi tai kančia?

Daugelis gal tik bijo prisipažinti, bet kartais juk laukia persivalgymo progos, tai susitikimų ir švenčių ritualas, labai svarbus priedas prie pokalbių ar tiesiog savaitgalio šeimos pletkų. Lietuviai dar mokosi valgymo, gaminimo kultūros iš populiarių šefų ir restoranų šeimininkų – kad ne porcijų dydyje esmė.

Bet ar jūs nesutinkate besiskundžiančių, kad prabangiose vestuvėse su geru vynu ar tikru šampanu davė mažai valgyti? Esu mačiusi nepasitenkinusiųjų veidus. Ir nė motais tiems svečiams, kad pagrindinis patiekalas buvo elniena su burokėlio skrebučiu ir įmantraus padažo tašku lėkštėje ar koks aštuonkojis. Šventėse, ir ypač tose, kur tenka nešti solidų vokelį ar kitą dovaną, žmonės tikisi būti pavaišinti maždaug už tiek, kiek verta jų dovana. Ir taip yra ne tik pas mus, bet ir viename iš maisto kultūros lopšių Italijoje, kur baimė, kad pritrūks maisto, yra didžiausias šeimininkių galvos skausmas, nors realybėje turbūt niekada neištinkantis.

Prieš keletą metų teko dalyvauti didelės šeimos asmeninėje šventėje kaimelyje už Romos. Proga – jaunuolio universiteto baigimas. Be visą vakarą nešamų tradicinių, namuose ruoštų patiekalų, stalo vinis buvo keptas paršelis. Su ceremonijomis, šeimos nuotraukomis kartu su paršeliu ir upėmis namų vyno. Gal kokia persivalgymo dejonė ir nuskambėjo, bet buvo matyti laimingi svečių ir italių šeimininkių veidai. Jos šypsojosi ir linksminosi su visais, pagyros ir padėkos liejosi laisvai. Ir nė kruopos pykčio, nes kai sukuri ypatingą šventę, bet koks fizinis nuovargis užsimiršta.

Dar apie lietuvių norą neva bendrauti, o ne valgyti, kaip teigė A. Užkalnis. Didžiojoje dalyje šeimos ar giminės susitikimų tie pokalbiai yra gana nuobodūs Nemokame mes diskutuoti apie visuomenės aktualijas, reiškinius, kultūrą ar politiką, o jei tai darome, tai primityviai. Visi pokalbiai prasideda ir baigiasi lyginimais, kas ir kur geriau gyvena. Gal dėl to ir esame linkę arba tikimės gerai pavalgyti ir išgerti šventėse. Nes po Kalėdų Mišių visi skuba namo gardžių mamos pietų ir dovanų. Po to ar tarp to – visa kita.

Geras namuose ruoštas maistas, nesvarbu – kuklus ar įmantrus, yra didelė šeimininkės/-o širdies dovana ir pagarbos svečiams išraiška. Ir net jei šeimininkai yra kiek pavargę, gal ir tiek, kad jiems sunkoka palaikyti įdomų pokalbį, tad verčiau klausosi jūsų gyvenimo naujienų, tačiau jie neabejotinai verti medalio. Nes tokie žmonės – tiesiog nykstanti rūšis, kurią svarbu globoti ir palaikyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)