„Šaltosios sriubos, kurias skanauti vasarą yra pamėgę lietuviai, neapsieina be rauginto pieno, todėl nieko keisto, kad kefyro ir rūgpienio daugiausia yra nuperkama būtent šiltuoju metų laiku“, – atsiųstame pranešime cituojamas „Maxima“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.

Ekspertas sako, kad vasara – idealus metas šaltoms, gaivinančioms sriuboms skanauti, o lietuvių mėgstami šaltibarščiai tėra vienas iš gausybės pasirinkimų. Savo ruožtu A. Poleninas dalijasi keliomis lengvai paruošiamų šaltų sriubų idėjomis, kurias išbandyti šią vasarą – būtina.

Šalta pasukų sriuba


A. Polenino teigimu, šios šaltos pasukų sriubos užtenka paragauti vieną kartą tam, kad skanauti jos norėtųsi vėl ir vėl. „Tai – idealus pasirinkimas karštai vasaros dienai, mat sriuba ne tik gaivinanti, bet ir yra lengvai virškinama, neapsunkina organizmo. Ją ruošdami ilgai netruksite, o patiekalui reikės vos kelių ingredientų“, – sako jis.

Reikės:

  • 1,5 litro pasukų
  • 2 agurkų
  • 5 pomidorų
  • svogūnų laiškų
  • petražolių
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminti sriubą reikia pradėti nuo daržovių: vieną agurką sutarkuokite stambia trintuve, kitą – supjaustykite stambesniais gabalėliais, visai taip, kaip ir pomidorus. Svogūnų laiškus ir petražoles reikia susmulkinti, tuomet visus šiuos ingredientus sudėti į puodą, kuriame telkšo pasukos, ir, pagardinus prieskoniais, gerai išmaišyti.
Tokią sriubą geriausia patiekti atšaldytą, kad ji būtų dar gaivesnė.

Šalta baltoji sriuba


Šalta baltoji sriuba


Šalta baltoji ridikėlių sriuba, pasak A. Polenino, ruošiama panašiai kaip ir šaltibarščiai, tačiau jos skonis nuo kultinio lietuviško patiekalo pastebimai skiriasi.

Reikės:

  • pusės litro kefyro
  • 1 ilgavaisio agurko
  • 2 virtų kiaušinių
  • 8 ridikėlių
  • saujos svogūnų laiškų
  • ryšulėlio krapų
  • stiklinės šalto virinto vandens
  • žiupsnelio druskos ir pipirų

Supjaustykite ridikėlius ir agurką, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, viską suberkite į dubenį su kefyru.
Įpylę vandens, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įmaišykite ir pjaustytus virtus kiaušinius.
Kaip ir šaltibarščiai, ši balta ridikėlių sriuba idealiai dera su karštomis bulvėmis, o pačią geriausia valgyti gerai atvėsintą.

Gaivinanti vasariška sriuba


Gaivinanti vasariška sriuba


Dar vienai A. Polenino rekomenduojamai gaivinančiai vasariškai sriubai paruošti reikės ne tik šiltuoju sezonu tradiciniais laikomų ingredientų, bet ir kelių netikėtų.

Reikės:

  • 2 stiklinių kefyro
  • 200 gramų varškės
  • stiklinės vidutinio riebumo grietinės
  • 3 kietai virtų kiaušinių
  • 2 jaunų svogūnėlių su laiškais
  • skiltelės česnako
  • 2 agurkų
  • 200 gramų ridikėlių
  • šiek tiek krapų
  • druskos, pipirų pagal skonį
  • mėtos lapelių

Pirmiausia reikės išplakti kefyrą, varškę ir grietinę, pagardinti plakinį smulkintais svogūnais ir česnakais. Tuomet į mišinį sudėkite kubeliais pjaustytus agurkus ir ridikėlius, įberkite prieskonių ir smulkintus žalumynus.
Paruoštą sriubą reikėtų bent valandą laikyti šaldytuve, o patiekiant į lėkštes įdėti virtų kiaušinių ir papuošti mėtos lapeliais.

Žemaitiškas šmakalas


Žemaitiškas šmakalas


Tuo metu norintiems paskanauti šio to visai neįprasto A. Poleninas rekomenduoja išbandyti tradicinio žemaitiško šmakalo – rūgpienio sriubos su silke – receptą.

Reikės:

  • 1 stambios sūdytos silkės (neišdarinėtos)
  • litro rūgpienio
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų į
  • žalumynų – svogūnų laiškų ir krapų

Pirmiausia reikės pasirūpinti silke: ją nulupti, išskrosti ir nuimti nuo kaulų. Silkės gabalėlius pakepinkite sausoje keptuvėje, be jokių riebalų. Žuvis turi apskrusti, tapti sausa ir biri. Tuomet ją sutrinkite šakute, bet prieš tai išrinkite visas ašakas.
Į puodą supilkite rūgpienį ir suberkite silkę, taip pat – smulkintus svogūnų laiškus ir krapus, pagardinkite pipirais.
Sriubą palaikykite šaltai bent pusvalandį, skaniausia ją patiekti su šviežiomis bulvėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)