Nors šiemet pavasaris vėluoja, bet jau po truputį prasideda vietinių rabarbarų sezonas. Kol dar nėra šviežių sezoninių uogų ir vaisių, pirmieji rabarbarai juos puikiai pakeičia saldžiuose desertuose ir pyraguose. Rabarbarų sezonas tęsiasi nuo gegužės iki Joninių. Vėliau jie savyje pradeda kaupti oksalo rūgštį, kuri yra kenksminga organizmui.

Skaniausi ir naudingiausi yra švieži, neperaugę rabarbarų stiebeliai. Prieš ruošdami rabarbarus, nepamirškite jų nulupti. Rabarbarai taip pat, kaip ir rūgštūs obuoliai, tinka ne tik desertams, bet ir su riebia mėsa ar žuvimi. Jų skonį ir rūgštelę puikiai praturtina cinamonas, imbieras, apelsinai, vanilė ir migdolai.

Nepraleiskite rabarbarų sezono ir pasitikite jį iškepdami gardų pyragą!

Rabarbarų pyragas su kukurūzų kruopomis

24 cm skersmens kepimo formai
50 min. ir apelsinų virimas
Be laktozės
Be glitimo

Reikės:

3 apelsinų
150 g kukurūzų kruopų (it. polenta)
100 g maltų migdolų
2 šaukštelių kepimo miltelių
4 kiaušinių
200 g rudojo nerafinuoto cukraus
250 g rabarbarų
1 šaukštelio cinamono

Gaminimas

Pirma, apelsinus gerai nuplaukite ir sudėkite į puodą su vandeniu. Apelsinus virkite su visa žievele, kol jie visiškai suminkštės, tai užtruks nuo 30 iki 40 minučių. Išvirusius vaisius palikite, kad atauštų. Šaltus apelsinus perpjaukite pusiau ir išimkite iš jų visus kauliukus, tada sudėkite į trintuvą ir susmulkinkite į tyrę. Šį darbą galite atlikti iš anksto.

Į maišytuvą įmuškite kiaušinius, suberkite beveik visą cukrų (vieną šaukštą cukraus pasilikite pyragui apibarstyti) ir gerai išsukite. Į plaktus su cukrumi kiaušinius supilkite virtų apelsinų tyrę. Maltus migdolus ir kukurūzų kruopas sumaišykite su kepimo milteliais ir taip pat suberkite į maišytuvą . Užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.

Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, o ant viršaus užberkite pjaustytų rabarbarų. Rabarbarus apibarstykite likusiu šaukštu rudojo cukraus ir cinamonu. Pyragą pašaukite į iki 170 °C įkaitintą orkaitę 45 minutėms, kol iškeps.

Iškepusį pyragą palikite, kad praauštų, pjaustykite ir valgykite šaltą.