1. Virtos bulvės

Virtos bulvės suteiks maistingųjų medžiagų ir vitaminų, o tiems, kas turi skrandžio problemų, jos taps gydomuoju patiekalu.

Virti geriausia vidutinio dydžio bulves, jas nuskuskite, išpjaustykite juodus taškelius. Dėkite bulves į karštą vandenį, o kai tik vanduo užvirs, įberkite druskos ir virkite, kol bulvės suminkštės.

Daugelis bulves renkasi kaip garnyrą, bet mes rekomenduojame jas valgyti kaip pagrindinį patiekalą – pakaks užsidėti sviesto, grietinės ir pabarstyti krapais.

2. Keptos bulvės

Kad ir kiek mums kalbėtų apie keptų bulvių žalą, vis tiek jomis mėgausimės, tiesa? Labai sunku atsispirti paskrudusių skiltelių su mėgstamu padažu aromatui.


Kepimui idealiai tiks kietos, nesaldžios bulvės su rožine luobele. Supjaustykite jas skiltelėmis ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje ant kaitrios ugnies, tik nepatingėkite pamaišyti, kad nepridegtų.

Gurmanai mėgsta pirma apvirtas, o paskui svieste apkeptas bulves – šis patiekalas švelnus ir kvapnus. O mes siūlome tradicinį keptų bulvių su svogūnais ir žalumynais arba su česnakais ir lauro lapais receptą.

3. Bulvės su lupenomis

Populiariausias bulvių ruošimo būdas – iškepti jas orkaitėje. Orkaitėje keptos daržovės išsaugo daugumą naudingųjų medžiagų – vitaminą C, kalį ir ląstelieną.

Štai jums receptas: įkaitinkite orkaitę, parinkite didelių gražių, panašaus dydžio bulvių, jas kruopščiai nuplaukite ir nušluostykite. Luobelę keliose vietose pradurkite šakute – tada ji bus traški, lengvai lupsis. Įtrinkite bulves alyvuogių ar kokiu kitu kepimui tinkamu aliejumi, pabarstykite druska. Bulves su lupenomis reikia kepti ilgai – 1,5–2 val., kol odelė pasidarys traški, paskrus.

Iškepusias bulves iš karto patiekite, tik perpjaukite perpus, minkštimą truputį subadykite šakute, uždėkite sviesto ar alyvuogių aliejaus su prieskoniais. Tokias bulves galima patiekti garnyrui, pridėjus grybų su padažu arba patiekti kaip pagrindinį patiekalą su salotomis ar pan.

4. Orkaitėje riekelėmis keptos bulvės

Greita, paprasta, skanu – visa tai galima pasakyti apie orkaitėje riekelėmis keptas bulves. Šis patiekalas nebus sudėtingas net ir virtuvės naujokui, na, o prieskoniai ir originalus patiekimas pavers jas gardžiu pagrindiniu patiekalu.

Bulves nuplaukite, nuskuskite, išpjaustykite taškelius, o tada aštriu peiliu supjaustykite plonomis riekelėmis. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ar folija, sudėkite bulvių riekeles, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite prieskoniais, druska ir kepkite apie pusvalandį, kol jos gražiai paskrus. Pabaigoje galima užberti kietojo sūrio – ir štai gardus, netgi prabangus valgis.

Bulves galima pagardinti rozmarinais ir česnaku. Jei kepate saldžiąsias bulves, pabarstykite jas cinamonu. Na ir tikrai neliks abejingų alyvuogių aliejumi pašlakstytoms ir malta paprika apibarstytoms bulvėms.

5. Bulvių košė

Bulvių košę įpratome valgyti garnyrui, tačiau, jei tik mokėsite pagaminti, ji gali tapti pagrindiniu patiekalu.

Švelniausia, puriausia bulvių košė būna iš senesnių bulvių, kuriose daug krakmolo. Patikrinti nesunku – perpjaukite bulvę perpus ir patrinkite puseles vieną į kitą. Jos sulips tik tada, jei bulvėse daug krakmolo.

Išvirusias bulves sugrūskite specialiu grūstuvu. Jokiu būdu netrinkite trintuvu – tada košė bus sunki, beformė. Trindami su grūstuvu pamažu dėkite sviesto, pilkite pieno ar grietinėlės (pastaruosius būtinai pakaitinkite).

Kad košė taptų pagrindiniu patiekalu, gaminkite ją įvairiau, išbandykite įvairių šalių receptų. Visada skani bus bulvių košė su grietine, svogūnais, česnakais ir žalumynais.

Rekomendacijos, kaip laikyti bulves

Pagrindinė taisyklė – nelaikyti bulvių saulėje, nes tada jose padaugėja nuodingos medžiagos solanino, kuriuo galima apsinuodyti.

Bulves reikia laikyti sausoje, vėsioje vietoje, temperatūra turi būti tokia, kad bulvės nesušaltų, nesudygtų ir nesuvystų. Šaldytuve bulvių nelaikykite – tada jos įgaus salsvą skonį.

Jei iš anksto nutarėte nuskusti daugiau bulvių, sudėkite jas į šaltą vandenį, uždenkite rankšluosčiu, kad nepatamsėtų. Bulves patartina pagaminti per kelias valandas, nes kuo ilgiau daržovės pragulės vandenyje, tuo daugiau vitaminų ir maistingųjų medžiagų neteks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)