Duonos kepėjai tikina, kad skrebučiai – populiarėjanti tendencija: „Instagram“ socialinis tinklas mirga nuo gausybės įvairiausių skrebučių nuotraukų, o daugelis madingiausių restoranų siūlo skrebučius su įvairiausiais pagardais ir priedais savo vėlyvųjų pusryčių meniu. Vienaip ar kitaip, šiuos skrebučius dažniausiai vainikuoja kiaušiniai.

„Duonos skrebučių populiarumas auga – tai atsispindi ir forminės kvietinės duonos pardavimuose. Šią tendenciją formuoja populiarėjanti pusryčių kultūra – jiems mes skiriame kur kas daugiau dėmesio ir laiko. Savaitgalio pusryčių metu leidžiame sau pasimėgauti maistu, o jo gamybai labai dažnai renkamės duoną, kurios ieškome sodresnio skonio, puresnės tekstūros ir išsiskiriančios traškumu. Tokiomis savybėmis pasižymi populiarėjanti ir prancūziškos virtuvės įkvėpta, mūsų gaminama „brioche“ forminė duona, kurios paslaptis – gamyboje naudojamas sviestas“, – teigia „Fazer Bakery Baltic“, atstovaujančios „Gardėsio“ prekinį ženklą, rinkodaros ir komunikacijos vadovė Indrė Švelnytė.

Kiaušinio ir skrebučio derinio sėkmė slypi tekstūroje – išorėje traškus, o viduje minkštas duonos skrebutis tiesiog prašosi sodraus kiaušinio ant viršaus. Šią tendenciją paveikė ir prieš dvejus metus visame pasaulyje išpopuliarėję skrebučiai su avokadu. Tai fenomenas, kuris padarė didžiulę įtaką skrebučių vartojimo kultūrai ir jos sugrįžimui.

Kita vertus, duonos skrebutis – tai ingredientas, kuris daugelyje pasaulio virtuvių vienokiu ar kitokiu formatu yra derinamas su kiaušiniais: nuo tradiciškojo prancūziško skrebučio iki sumuštinio su viduryje išpjautu apskritimu ir keptu kiaušiniu (angl. egg in a nest). Kiaušinis papildo skrebutį baltymais, spalvomis ir sodriu skoniu.

Išbandykite tris skirtingus skrebučio ir kiaušinių derinius savo ilgiems ir lėtiems savaitgalio pusryčiams.

Kiaušinis „debesyje“


Kiaušinis „debesyje“

Auksinis trynis, gulintis puriame kiaušinių baltymų patale – tai tobulas derinys, pasižymintis šilkiniu, sodriu skoniu bei lengva it oras tekstūra. Tikriausiai nepagalvojote, kad morengai gali būti nesaldūs, tačiau būtent šis receptas įrodo priešingai. Kiaušiniai „debesyje“ yra kepami orkaitėje ant skardos, todėl jų nesunkiai pagaminsite nemažą kiekį vienu metu.

2 porcijoms reikės:
2 kiaušinių, 2 riekelių „brioche“ sviestinės duonos, 2 v. š. kreminės varškės užtepėlės, prinokusio avokado, druskos ir pipirų pagal skonį, rūkytos paprikos prieskonių ir svogūnų laiškų papuošimui, truputis aliejaus skardos patepimui.

Gaminimas:
atsargiai atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymų. Į baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir išplakite mikseriu atskirai iki standžių putų. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Ant skardos su kepimo popieriumi patepkite aliejaus ir atsargiai dėkite kiaušinio baltymus. Per vidurį įspauskite duobutę, pakepkite 6-8 minutes, kol baltymas apskrus. Tuomet ištraukite, įleiskite į duobutę kiaušinio trynį ir dar pakepkite 2-3 minutes iki norimos trynio konsistencijos.

Duoną paskrudinkite, ant jos tepkite mėgstamą užtepėlę, dėliokite avokado griežinėlius ir galiausiai iškepusį kiaušinį. Dekoruokite rūkytos paprikos prieskoniais, pabarstykite šviežiai maltais pipirais, mėgstamais žalumynais.

Kiaušinius „debesyje“ galite naudoti kaip pagrindą tokiems priedams kaip parmezano sūris ar šoninė (prieš kepdami įmaišykite juos į baltymus).

Kiaušinis „debesyje“

Benedikto kiaušiniai su lašiša


Benedikto kiaušiniai su lašiša

Manoma, kad šis klasikinis pusryčių patiekalas buvo sukurtas Niujorke dar 19 a. pabaigoje. Tačiau panašūs kiaušinių patiekalai, kurių pagrindas yra kiaušinis ant skrebučio, gyvuoja jau daugelį metų. Išbandykite šį klasikinį derinį su lašiša ir sviestiniu padažu.

2 porcijoms reikės:
2 kiaušinių, 2 riekelių „brioche“ sviestinės duonos, 70 g rūkytos lašišos, druskos ir pipirų pagal skonį, 2 v. š. acto, 2 v. š. mėgstamos varškės užtepėlės. Padažui: 90 g sviesto, 2 kiaušinio trynių, 1 a. š. balto vyno acto, 1 v. š. vandens, šlakelio citrinos sulčių, druskos ir pipirų.

Gaminimas:
keptuvėje ištirpinkite sviestą. Į puodą sudėkite kiaušinių trynius, citrinų sultis, actą, žiupsnelį druskos bei pipirų. Trinkite su smulkintuvu, kol masė pašviesės. Supilkite sviestą ir dar patrinkite keletą sekundžių, kol masė taps vientisa. Jeigu padažas per tirštas – įpilkite vandens.

Išvirkite kiaušinius. Užvirkite didelį puodą vandens ir į jį įpilkite du valgomuosius šaukštus acto. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos burbuliuotų. Tuomet su šaukštu vandenį maišykite taip, kad viduryje susiformuotų nedidelis sūkurys. Kiaušinį įmuškite į puodelį ir atsargiai „įleiskite“ į sūkurį. Virkite apie 3 minutes. Išimkite ir nusausinkite padėdami ant popierinio rankšluosčio. Tą patį pakartokite ir su antruoju kiaušiniu.

Serviruokite: ant paskrudintos duonos riekelės tepkite mėgstamą užtepėlę, dėliokite sūdytą lašišą, o ant viršaus – virtą kiaušinį. Apliekite jį padažu ir papuoškite pipirais, žalumynais ar kaparėliais.

Benedikto kiaušiniai su lašiša

Amerikietiški skrebučiai su šonine ir kiaušiniu


Amerikietiški skrebučiai su šonine ir kiaušiniu

Tradiciniai amerikietiški
dažniausiai turi tris ingredientus – skrebutį, šoninę ir keptą kiaušinį, šalia patiekiant žymiojo klevų sirupo. Būtent sūrus šoninės skonis ir traškus sviestinis skrebutis puikiai dera su klevų sirupu, sukuriant tobulą saldaus ir sūraus skonių kombinaciją.

2 porcijoms reikės:
3 kiaušinių, 100 ml pieno, 4 riekelių „brioche“ sviestinės duonos, gabalėlio sviesto kepimui, 50 g šoninės, 50 g Parmos kumpio, druskos ir pipirų pagal skonį, 2 v. š. svogūnų arba figų čatnio, 40 ml klevų sirupo.

Gaminimas:
išplakite vieną didesnį kiaušinį su pienu, druska ir pipirais. Šiame plakinyje keletą minučių po vieną pamirkykite 4 duonos riekeles. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir riekeles apkepkite iš abiejų pusių, kol jos švelniai apskrus.

Pasiruoškite kiaušinius. Keptuvėje pakepkite šoninės juosteles, kol apskrus. Išimkite iš keptuvės, o likusiuose riebaluose atsargiai įmuškite 2 kiaušinius, kad jie nesusiliestų ir trynys išliktų sveikas. Pabarstykite druska ir pipirais, uždenkite keptuvės dangtį ir kepkite 4-5 minutes ant silpnos ugnies, kol kiaušinio baltymas iškeps, o trynys vis dar bus skystas.

Serviruokite po dvi duonos riekeles, ant viršaus tepkite svogūnų arba figų čatnį, dėliokite šoninę ir kumpį, apipilkite klevų sirupu, o pabaigoje uždėkite keptą kiaušinį.

Amerikietiški skrebučiai su šonine ir kiaušiniu
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt