Puero arbata garsėja kaip padedanti reguliuoti svorį, išvalyti toksinus iš organizmo, pagerinti medžiagų apykaitą ir sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Vis dėlto prie šios arbatos savito skonio reikia priprasti.
Arbata
© Shutterstock

Atsiųstame pranešime „Skonio ir kvapo“ arbatos žinovas Andrius Žilinskas dalijasi puero istorija ir pataria, kaip išsirinkti mėgstamiausią.

Puero arbatos renesansas

Pasak A. Žilinsko, pastaraisiais dešimtmečiais Kinijoje vyksta puero arbatos atgimimas, o likęs pasaulis vis labiau priima šią arbatą į savo virtuves. Didelis susidomėjimas šia arbatos rūšimi skatina kurti naujas tradicijas, tirti puero poveikį sveikatai ir mokytis tiksliau kontroliuoti juodojo puero brandinimo procesą.

Puero arbata unikali ne tik savo nuolat besikeičiančiu skoniu ar su brandos laiku augančia verte. Išskirtinis puero bruožas – ši arbata turi probiotikų. Būtent dėl šios priežasties pueras dažnai įvardijamas kaip „gyvas“ maisto produktas: arbatą subrandina ir pueru paverčia jo lapeliuose gyvenantys mikroorganizmai.

Vis daugiau žmonių pamėgsta unikalią arbatą, valančią organizmą
© Organizatorių nuotr.

Arbatos „keliautojos“ istorija

Puero arbata yra auginama ir gaminama Pietvakarių Kinijoje, Junano provincijoje. Šios vietovės laikomos arbatmedžio gimtine. Kadaise Junanas buvo arbatos gamybos epicentras, iš kurio arbatlapiai keliaudavo į šalies rytus bei Tibeto plynaukštę. Šis kelias iki šiol yra įvardijamas „Arbatos – arklių keliu“.

Arbata presuota į „plokštes“, nes buvo manoma, kad taip ją lengviau transportuoti. Kelionės trukdavo kelis mėnesius ar net metus, todėl arbata per tą laiką būdavo paveikiama gausybės gamtos reiškinių – lietaus, vėjo, karščio, šalčio, bet labiausiai – joje gyvenančių mikroorganizmų.

„Panašiai kaip tikras piligrimas, savo tikslą arbata pasiekdavo visai kitokia, nei pradėdavo kelionę. Kelionės metu ji pakeisdavo ne tik savo skonines savybes, bet ir pakisdavo jos poveikis. Taip atsirado dvi labai skirtingos puero arbatos rūšys“, – teigė A. Žilinskas.

Vis daugiau žmonių pamėgsta unikalią arbatą, valančią organizmą
© Shutterstock

Žalioji ir juodoji puero arbata

Pietvakarių Kinijoje vietiniai puero arbatlapius nuo seno geria kaip mao cha – aštroko skonio žaliąją arbatą. Vis dėlto šalies rytuose ir Tibeto plynaukštėje šie arbatmedžiai buvo pažįstami visai kitu veidu – čia gertas sendintas sheng (kin. žalias, neapdorotas) pueras. Tai – ta pati mao cha, laikui bėgant natūraliai fermentuota įvairiausios mikrofloros. Šis sendinimo procesas, trunkantis nuo keleto iki kelių dešimčių metų, kardinaliai keičia arbatos skonį: sumažinamas arbatos aitrumas ir kartumas, arbata įgauna šiltų drėgnos žemės ir džiovintų vaisių aromatų.

Septintajame dešimtmetyje komunistinėje Kinijoje buvo išrastas metodas, leidžiantis greičiau subrandinti puero arbatą. Naujasis metodas buvo pavadintas wo dui ir juo vos per kelis mėnesius galima gauti fermentuotą arbatą, panašią į sendintą puerą. Tokia arbata vadinama shu – virtu, apdorotu – juodoju pueru.

Vis daugiau žmonių pamėgsta unikalią arbatą, valančią organizmą
© Organizatorių nuotr.

Juodasis pueras nėra identiškas natūraliai sendintam: jis pasižymi ryškesniu skoniu ir dažniausiai yra stipriau fermentuotas, tačiau turi panašių skoninių ir cheminių savybių bei mikrobinių kultūrų. Toks pueras jau yra paruoštas gerti, jo nebereikia brandinti, tačiau gerai ir tinkamai išlaikytas jis taip pat gali pagerinti savo skonį.

„Šios arbatos – žaliasis, brandintas ir juodasis pueras – labai skirtingo skonio, skirtingų savybių ir skirtingo amžiaus. Tiems, kurie nori pirmą kartą išbandyti puerą, siūlau paragauti visų ir pasirinkti tinkamiausią pagal individualų skonį. Atkreipkite dėmesį, kad nė viena puero arbatos „plokštė“ nėra panaši į jokią kitą, nes tai – gyva arbata, gyvenanti savo gyvenimą“, – mintimis dalijosi A. Žilinskas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Joninės turi potencialo tapti pirmąja lietuviška nepersivalgymo švente (8)

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius atkreipia dėmesį, kad lietuviškų Joninių stalas...

Geriausias Lietuvos restoranas paaiškės jau kitą savaitę: ar „savi“ „savus“ sugebės įvertinti objektyviai? (6)

Šią savaitę nuaidėjo pasaulio restoranų apdovanojimų ceremonija. Specialaus renginio metu buvo...

Prieskoninės žolelės: kokias labiausiai mėgsta lietuviai ir su kuo geriausiai dera (1)

Krapais ar petražolėmis apibarstytos šviežios virtos bulvės ar kruopos, sultinys ar troškinta...

Desertai gali išgelbėti net ir kukliausią šventę pyragaičių receptas (2)

Kai kuriuose regionuose vis dar populiarūs tradiciniai desertai , pavyzdžiui, šakotis ar...

Kulinarijos konkurse Honkonge vienintelės dalyvės iš Europos – Lietuvos virtuvės meistrės (4)

Kitą savaitę, birželio 27–29 d., Honkonge vyksiančiame tarptautiniame kulinarijos konkurse...

Top naujienos

Moters pagalbos šauksmas: kur dėtis po skyrybų su vaikais? (251)

Su vyru besiskirianti moteris atsidūrė akligatvyje – turi išsikraustyti iš namų, socialinio...

Gražulio vaikelio susilaukusi palangiškė: jis atsiprašė visos Lietuvos, tik ne manęs ir dukrelės (1125)

Skandalingojo politiko Petro Gražulio vaikelio susilaukusi palangiškė Birutė Navickaitė neslepia,...

Po ilgos tylos Adomėnas konservatoriams trenkė durimis ir išklojo nuoskaudas (24)

„Sudie visa tai. Kiekviena politinė karjera baigiasi žlugimu“, - tokiu įrašu anglų kalba po...

Kaune ant kojų sukeltos spec. tarnybos – Aleksoto aerodrome sudužo lėktuvas papildyta (68)

Šeštadienį, 13.53 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas...

Vakarą praleidau ligoninės priimamajame: prakaito, alkoholio, šlapimo kvapai ir ilgas laukimas (346)

Niekas nenorėtų ten patekti. Nei kaip pacientas, nei kaip lydintysis. Bet kartais ne pačioje...

Mokesčių inspekcija paskaičiavo: jei 12 eurų mokate už kepsnį – turėtų atnešti du kilogramus mėsos (506)

Palangos verslininkų noras per vasarą užsidirbti visiems metams padarė meškos paslaugą visos...

Baltijos moterų futbolo lygos rungtynės: „Kauno Žalgiris“ – „Parnu“

Baltijos moterų futbolo lygos rungtynės: „Kauno Žalgiris“ – „Parnu“. Tiesiogiai iš Kauno.

Gražulio narystė partijoje sustabdyta metams, jis savo svarstantis trauktis pats Papildyta (216)

Palangoje šeštadienį posėdžiavusi partijos „Tvarka ir teisingumas“ valdyba nusprendė...

Nakvynė pajūryje už 5 eurus: poilsiautojai iškenčia vos 2-3 dienas (210)

„Šalta, žmonių nėra, vasara – š*****“, – piktai rėžia namelius poilsiautojams...

Lietuvą palikdama Eurika Masytė sunkiai tramdė ašaras: ir šiandien dar jaučiuosi nepritapusi (169)

Minint valstybines šventes vis dar skamba legendinė daina „Laisvė“ ir turbūt nėra žmogaus...