aA
Pasibaigus karantinui ir darbą atnaujinus viešbučiams, juose veikiantiems restoranams tenka dvigubas rūpestis – kaip išgyventi, viešbučių užimtumui siekiant vos 15 proc., o vietos gyventojams nedrįstant užsukti dėl klaidinančio šių restoranų, kaip prabangių, išskirtinių progų, aprangos reikalaujančių vietų, įvaizdžio. Suprasdami situacijos sudėtingumą, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos duomenimis, šiuo metu dar neveikia apie 30 proc. viešbučiuose įsikūrusių restoranų, o atsidariusiųjų apyvartos krito 80-90 proc.
Viešbučių restoranai kenčia dėl sustojusio turizmo ir klaidinančio įvaizdžio tarp vietos svečių
Viešbučių restoranai kenčia dėl sustojusio turizmo ir klaidinančio įvaizdžio tarp vietos svečių
© Organizatorių nuotr.

Viešbučių restoranų svečių srautas sumažėjo iki 80 proc.

„Po karantino durų iki šiol taip ir neatvėrė apie trečdalis verslo viešbučių, o tai reiškia – ir juose esančių restoranų. Iš atsidariusiųjų, ypatingai didžiuosiuose miestuose, nemažai patalpas nuomojančių restoranų valdytojų išeina, nes nėra pakankamo turistų skaičiaus ir iki kito sezono jų nebus“, – sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė. Pasak jos, viešbučių restoranų užimtumas šiuo metu nesiekia nei 15 proc. „Viešbučiai, kurie atsidarė, patys tiekia maitinimo paslaugas, iš prastovų pasikvietę vieną virėją ir vieną padavėją. Kiti svečiams siūlo tik pusryčius.“

E. Šiškauskienės žodžius patvirtina Jevgenij Volkov, viešbučio „Courtyard Vilnius City Center“ vyriausiasis šefas, kurio vadovaujamo restorano lankytojų srautas sumažėjo 70-80 proc. „Didžiausią mūsų klientų dalį sudarė svečiai iš užsienio. Nelikus šių verslo ir laisvalaikio svečių, atitinkamai sumažėjo ir pusryčių, ir tarptautinėms konferencijoms siūlomų maitinimo paslaugų poreikis. Sumenkus lankytojų srautui, teko mažinti darbuotojų skaičių, peržiūrėti gaunamos produkcijos kainas, vesti derybas su tiekėjais, tuo pačiu siekiant išlaikyti kokybę.“

Viešbučių restoranai kenčia dėl sustojusio turizmo ir klaidinančio įvaizdžio tarp vietos svečių
Viešbučių restoranai kenčia dėl sustojusio turizmo ir klaidinančio įvaizdžio tarp vietos svečių
© Organizatorių nuotr.

Peržiūri pardavimų strategijas ir kainodarą

Daugiausia pastangų šiuo metu iš šefo ir jo komandos atima esamos situacijos analizė, įvertinimas ir sprendimų priėmimas. „Kaip išlaikyti kokybę ir gerą aptarnavimą su esamu personalu, kaip pritraukti vietinį svečią – kokius lūkesčius jis turi šiandien ir kokios jo galimybės. Viešbučių restoranams apskritai yra sunkiau pritraukti vietinį svečią, nes visuomenėje vyrauja nuomonė, kad viešbučiuose įsikūrę restoranai yra brangesni ir visa aplinka kelia tam tikrų lūkesčių“, – sako Jevgenij Volkov. Siekdamas pritraukti vietos lankytojų, jo vadovaujamas restoranas nusprendė imtis visai kitokios koncepcijos: išplėtė lauko terasą ir jaukioje jos aplinkoje svečiams siūlo lauko griliaus meniu, kurio patiekalų paruošimo būdas ir kainos neįpareigoja svečių.

Viešbučių restoranai kenčia dėl sustojusio turizmo ir klaidinančio įvaizdžio tarp vietos svečių
Viešbučių restoranai kenčia dėl sustojusio turizmo ir klaidinančio įvaizdžio tarp vietos svečių
© Organizatorių nuotr.

Ant griliaus keptus patiekalus restorano kiemelyje savaitgaliais miesto bei viešbučio svečiams išbandyti siūlo ir pernai liepą duris atvėręs „Hilton Garden Inn Vilnius City Center“. „Didžiausi svečių srauto pokyčiai jaučiami dėl sumažėjusio konferencijų organizavimo bei turistinių grupių iš užsienio nebūvimo. Praėjusiais metais nuo pirmų viešbučio atidarymo dienų vasaros laikotarpis buvo labai intensyvus, kupinas turistų iš Europos šalių. Šiuo metu dėl keliavimo apribojimų šis srautas yra daug mažesnis“, – sako Mantvydas Indilas, viešbučio maisto ir gėrimų padalinio vadovas. Pasak jo, didžioji lankytojų dalis yra Lietuvos piliečiai, pavieniai keliautojai ir šeimos, bei svečiai iš kaimyninių šalių. „Esame priklausomi nuo atvykstančių turistų, apribojimų švelninimo Lietuvoje ir tikslinėse rinkose, todėl teko peržiūrėti pardavimų strategijas bei kainodarą, labiau ją orientuoti į vietinę rinką“, – sako M. Indilas.

Antroji viruso banga – blogiausias scenarijus viešbučiams ir jų restoranams

Siekdama padėti pritraukti vietos svečius į restoranus, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija kartu su partnere – prieskonių gamintoja „Santa Maria“ inicijavo kampaniją. Jai skirtuose vaizdo siužetuose filmavosi vieni garsiausių šalies šefų, kurie kviečia svečius sugrįžti restoranus bei žada pasirūpinti, kad čia jie jaustųsi saugūs. Saugumo užtikrinimas – vienas didžiausių ir „Hilton Garden Inn Vilnius City Center“ rūpesčių. „Atvėrus duris po karantino, vienu pagrindiniu prioritetu tapo nauji saugumo reikalavimai, todėl itin didelį dėmesį skiriame atnaujintiems mūsų viešbučių tinklo saugumo programos standartams, siekiant užtikrinti svečių ir darbuotojų saugumą“, – sako M. Indilas.

Viešbučių restoranai kenčia dėl sustojusio turizmo ir klaidinančio įvaizdžio tarp vietos svečių
Viešbučių restoranai kenčia dėl sustojusio turizmo ir klaidinančio įvaizdžio tarp vietos svečių
© Organizatorių nuotr.

Pasak jo bei LVRA prezidentės Evaldos Šiškauskienės, dabar neabejotinai didžiausią nerimą kelia galimas antros koronaviruso bangos proveržis, kuris vėl pristabdytų atsigaunantį viešbučių ir restoranų sektorių bei turizmą. „Jei šalyje kils antra pandemijos banga ir viešbučiai vėl neteks svečių, bus blogiausias scenarijus. Viešbučiams išsilaikyti bus praktiškai neįmanoma ir tuo atveju, jei skrydžiai nebus pakankamai atnaujinti ir restoranų neužpildys svečiai iš užsienio. Restoranai, kurie buvo sudarę nuomos sutartis su viešbučiais, be jokios abejonės, jas nutraukinės ir viešbučiams teks savo jėgomis organizuoti maitinimą pagal svečių skaičių ir poreikius“, – sako E. Šiškauskienė. Žvelgdama į ateitį, ji pabrėžia, kad viešbučių verslui reikės persitvarkyti: kitaip organizuoti ir svečių priėmimą, ir maitinimą, užtikrinant būtinus atstumus, maisto pateikimą pakuotėse į kambarius ir imtis visų kitų priemonių saugumui užtikrinti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(12 žmonių įvertino)
3.4167

Unikalus sostinės kvartalas lyg magnetas traukia sostinės gyventojus ir svečius (2)

Unikaliame Stiklo kvartale (Stiklių, M. Antokolskio, Žydų, Gaono g. kvartalas, ribojamas...

Amerikietiški sušiai: ar žinote, kaip gimė nauja sušių kultūra? (9)

Japonijoje gimusi sušių kultūra šiandien plačiai pasklidusi pasaulyje. Tiesa, dažniausiai tik...

Užsuko į kaimo restoraną ir liko maloniai nustebusi: čia verta sugrįžti ne dėl vieno dalyko (80)

Manau, kad nesumeluosiu sakydama, kad Dreverną žino tikrai ne kiekvienas lietuvis. Į atokų...

Kaip perkant mėsą suprasti, kad ji iš tiesų yra gera ir šviežia: svarbu spalva ir kvapas mėsos eksperto patarimai (12)

Jeigu mėgstate kepti ant grilio ir vasariškus grilio patiekalus, ši laida tiesiog subalansuota...

Top naujienos

Pamirškite, kad COVID-19 pasireiškia tik karščiavimu ir kosuliu – medikams susirūpinimą kelia visai kiti simptomai (27)

Jungtinėse Valstijose pradėjus plisti koronavirusui , dermatologai ant kai kurių paciento odos...

Mirė žurnalistas Aurelijus Katkevičius papildyta 21:20 (104)

Eidamas 58-uosius metus mirė žurnalistas, Lietuvos verslo dienraščio „Verslo žinios“...

Baltarusių aktyvumas gali nustebinti net ukrainiečius: net atskiri kiemai ginasi prieš OMON'ą (108)

Protestai Baltarusijoje stipriai skiriasi nuo Ukrainos Maidano, čia į gatves išėję žmonės...

Užkalnis. Nesijuokime iš Baltarusijos – pas mus ne ką džiugiau (161)

Kad Baltarusija su visais jos rinkimais yra apgailėtina pelkė, nereikia nė aiškinti. Eiliniai...

Stiliaus ekspertė sudarė sąrašą, kokie drabužiai ir avalynė bus madingi artėjantį rudens sezoną (4)

Artėjantis rudens sezonas – puikus metas atnaujinti savo įvaizdį ir pasižvalgyti naujų...

Jakilaitis siūlo surasti jo svirne paslėptą lobį: tai pirmas toks projektas Lietuvoje (38)

Atvykus į Kaltanėnus, netoli Švenčionėlių įsikūrusią didžiausią gyvenvietę Aukštaitijos...

Kad stovykloje paliktas vaikas dingo, paaiškėjo, kai jo pasiimti atvyko mama (97)

Praėjusią savaitę ypatingų vaikų stovyklos „Rožių planeta“ bendruomenė patyrė šoką, kai...

Ekspertas: Putinas ne tiek pasveikino Lukašenką, kiek įteikė jam reikalavimų sąrašą (91)

Baltarusijos rinkimų komisijos pareigūnams paskelbus apie triuškinamą esamo prezidento...

Vilnietis pasijuto apiplėštas vidury baltos dienos – vaistinėje įsigijo „auksinį" maišelį (97)

„Noriu pasidalinti istorija, kai teko įsigyti medikamentų „Gintarinėje vaistinėje". Pasijutau...

Santykių ekspertas: kaip suprasti, kada dėl partnerio stengiamės per daug

Ne vienas pritartų, kad santykiai tai – sunkus darbas. Ugdantysis vadovas, santykių ekspertas...

|Maža didelių žinių kaina