Jos dažniausiai gaminamos iš vienos ar kelių rūšių uogų ar vaisių bei cukraus ir vis dažniau tampa puikiu pagardu tiek klasikiniam sumuštiniui, tiek įmantresniam gurmaniškam patiekalui.

„Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič atsiųstame pranešime atskleidžia kelias uogienių virimo gudrybes, padėsiančias pakilti į naują kulinarijos eksperto lygį.

Lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes ir šaltuoju metų laiku jas valgyti vis dar labai populiarus. Pagal statistiką, uogienes namuose verda kas antras lietuvis. Tinkamai paruoštos jos tampa ne tik saldžiu, bet ir sveiku desertu, todėl uogienių nauda – akivaizdi.

„Paklausus, kokios uogos labiausiai primena vasarą, daug kas pasirinktų braškes, tačiau mes turime labai platų uogų pasirinkimą: mėlynių, aviečių, vyšnių, juodųjų ir raudonųjų serbentų, šilauogių“, – sako konditerė N. Juchnevič.

Kai atsibosta klasikiniai vaišinimo būdai

Uogienes galima pritaikyti labai įvairiai – tai bene pats universaliausias skanumynas, galintis derėti net ir su rimtesniu maistu. Įvairios užtepėlės, sumuštiniai ir traškučiai taip pat gali būti pagardinti uogiene. Jei norite nustebinti netikėtai užsukusius svečius paprastu, tačiau gurmanišku užkandžiu – rinkitės baltąjį pelėsinį sūrį su aviečių uogiene.

N. Juchnevič atskleidžia tradicinės aviečių uogienės receptą.

Jums reikės:

1 kg aviečių
500 g cukraus
1 v. š. cinamono

Gaminimas:

Avietes nuplaukite, sudėkite į puodą ir pakaitinkite apie 10 minučių iki tol, kol pradės garuoti. Tuomet suberkite cukrų, cinamoną ir virkite ant silpnos ugnies iki 10 minučių. Išvirus, nugriebkite putas ir supilkite uogienę į iš anksto paruoštą dubenį. Viską patiekite su baltu pelėsiniu sūriu ir prancūziška duona.

Uogienės skonis priklauso ne tik nuo recepto

N. Juchnevič sako, kad uogienės skonis priklauso ne tik tuo ingredientų – svarbūs ir kiti, iš pirmo žvilgsnio, ne tokie reikšmingi, dalykai.

„Geriausia uogienes virti nerūdijančiojo plieno puoduose. Taip pat prieš pradėdami gaminti uogienę nepamirškite, kad virtuvėje neturi likti jokių pašalinių kvapų, todėl negaminkite kitų patiekalų. Virdami uogienę įsitikinkite, kad ant puodo kraštų neliko cukraus, nes jei taip nutiko – uogienė gali susicukruoti ir tapti per daug saldi“, – pataria N. Juchnevič.

Konditerė pataria uogienės gamyboje naudoti tik kruopščiai atrinktas ir gražios išvaizdos uogas.

Pasak specialistės, uogienės virimas labai priklauso nuo to, kokias uogas tam rinksitės. „Jei virsite uogienę iš juodųjų serbentų, visų pirma juos pamirkykite verdančiame vandenyje. Tada uogienę išvirsite itin lengvai, nes serbentai išskirs daugiau sulčių. Verdant uogienę iš vyšnių prieš tai derėtų jas apie valandą palaikyti šaldiklyje – lengviau išimsite jų kauliukus“, – gaminimo gudrybes atskleidžia konditerė.

Vasaros skonis – rabarbarų ir braškių uogienė

Norintiems pirmą kartą išsivirti uogienę N. Juchnevič rekomenduoja pabandyti gaivią ir natūralią rabarbarų ir braškių uogienę.

Jums reikės:

0,5 l rabarbarų
0,5 l braškių
0,5 kg cukraus
1 citrinos (išspausti sultims)

Gaminimas:

Puode sumaišykite visas sudedamąsias dalis ir maišydami virkite kiek daugiau nei 5 minutes. Baigę virti kruopščiai nugriebkite putas. Palikite pastovėti 10 minučių ir tuomet išpilstykite į šiltus ir gerai išplautus stiklainius. Juos sandariai uždarykite ir stiklainius padėkite į saugią ir vėsią vietą.

Bruknių ir kriaušių uogienė

N. Juchnevič pataria atkreipti dėmesį į verdamos uogienės putas – jas reikia nugriebti tik po kurio laiko. „Griebti iš pat pradžių nepatartina, nes jų atsiras vėl. Prieš nukeldami puodą nuo ugnies, uogienę stipriai užvirkite, tada leiskite uogoms nusėsti ir nugraibykite putas“, – pataria N. Juchnevič ir dalijasi dar vienu nepaprastai gardžios uogienės receptu.

Jums reikės:

1 kg bruknių
1 kg kriaušių
½ stiklinės vandens
1 kg cukraus

Gaminimas:

Bruknes ir kriaušes sudėkite į puodą, įpilkite vandens, sudėkite cukrų ir virkite ant nedidelės ugnies apie pusvalandį. Išvirusią uogienę palikite šiek tiek atvėsti. Uogienės neverta užsukti tol, kol ji neatšalo, nes ant dangtelio susirinkę garai gali virsti vandeniu, kuris, tikėtina, kad sukels uogienės rūgimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)