aA
Maisto žinovai ir kritikai apniukusį lapkričio trečiadienį susirinko į šviesų restorano „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ naujojo meniu pristatymą, kuriuo užsibrėžta atgaivinti multikultūrinį Vilniaus kulinarinį paveldą.
Urtė Mikelevičiūtė ir Gerdvilas Žalys
© DELFI montažas

Šį kartą virtuvės šefas Gerdvilas Žalys sukvietė svečius išgirsti patiekalų ir restorano istoriją iš jo paties lūpų, tačiau apie savo gaminamus patiekalus kalbėjo mažai ir maisto bei vyno derinimo pristatymą perleido someljė.

Stikliai
Stikliai
© DELFI / Modesta Meškė

Naujas meniu buvo pateikiamas kaip restorano šefo asmeninė studija apie Vilniaus kraštą. Pasak G. Žalio, jo patirtis leidžia žvelgti į lietuvišką gastronomiją iš atstumo ir pamatyti tai, ką esame nepelnytai užmiršę. Kaip sako Gerdvilas, jo tikslas – papasakoti, kokia yra tikroji, autentiška Vilniaus gastronomija, kurios renesansas daugiau nei prieš trisdešimt metų prasidėjo šiame restorane.

Gerdvilas Žalys
Gerdvilas Žalys
© DELFI / Modesta Meškė

Tačiau ne vienam svečiui pasirodė ir užkliuvo kai kurios dermės, pavyzdžiui, kai jau su pirmuoju patiekalu įvyko disonansas, kuomet prie lietuviškos rūkytos upėtakio žuvienės su kopūstais, bulvėmis ir krienais buvo pateikta krevetė, o ne mūsų upių ar ežerų vėžys.

Stikliai
Stikliai
© DELFI / Modesta Meškė

Tad savo kritiką trečiadienį pristatytam žinomo restorano atnaujintam meniu išreiškė ir maisto bei vyno žinovė Urtė Mikelevičiūtė.

Stikliai ir kritikos kultūros pamokos

Įžanga. Su kiekviena, galima sakyti jau ir, diena, tenka vis daugiau atrasti skonių, suprasti, kuris patiekalas pagamintas gerai, kurį gamina talentas, kur jo truputį trūksta, o kur persistengta. Dažnai iš patiekalo aišku, kokios nuotaikos šefas liūdnas, įsimylėjęs ar pavargęs. Dažnai patiekalai atskleidžia ir šefo charakterį, – ar žmogus linksmas, ar geras ir paprastas, ar turi pagiežos, ar veidmainis. Trumpai tariant – valgymas papasakoja daug istorijos ir kultūros.

Stikliai
Stikliai
© DELFI / Modesta Meškė


Apie kritiką. Jūs neįsivaizduojat, kiek žmonių džiaugiasi ir reaguoja, kai įsidedi ką nors neigiamo ar pasakai kokį pletką. Žmonija pripratus pavydėti, džiaugtis kitų nesėkme ir labiausiai skaito intriguojančias antraštes bei komentarus. Ir kartais mane pavilioja tie net ir gerų bičiulių paskatinimai: kalbėk atvirai, sakyk viską. Jau kaip ir paslystu viena koja, bet tada įkvėpiu, pamedituoju ir mokausi sakyti kritiką.

Stikliai
Stikliai
© DELFI / Modesta Meškė


Vakar ragavau naują Stiklių meniu. Galėčiau lengva ranka kalti tokią antraštę „Stiklių naujame meniu – harmonijos trūkumas“. Nes nebuvo tikrai. Tai trečias šefo Stikliuose meniu kurį ragauju. Pirmas buvo dar labai neprijaukintas, antras man patiko labai, dar dabar menu bulvių košės ir menkės skonius bei tobulą tekstūrą. Ar dar viena sofistikuotos multikultūrinės gastronominė paieška yra paieškos kelyje? Taip, ji yra dar paieškos kelyje. Kalbu apie meniu visumą, nes atskiros dalys, kaip pvz.sriuba buvo fantastic.

[…]

Naujasis „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ šefas Gerdvilas Žalys
Naujasis „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ šefas Gerdvilas Žalys
© DELFI / Modesta Meškė

Pamąstymui du. Galiu parašyti post’ą, dėl kurio visi rašytų man: „šaunuolė“, „labai gerai“, „super, nes, na, kas per š...“, „reikia garsiai kritikuoti, reikia, šaunuolė“ ir „pasidžiaugti tuo, „kokia aš faina“. Tas post’as ar straipsnis kalbėtų apie tai, kaip iš tikrųjų vynas prie derinių prasilenkė vienas su kitu, (na išties buvo blogai), kaip dar reikia kur padirbėti ir, kas yra tam šefui, kuris grįžo į Lietuvą kaip išsigelbėjimas ar žvaigždė, bet vis nepavyksta nudžiuginti.

Bet galiu ir palinkėti kurti ir nesustoti, truputį nusileisti ant žemės ir nesididžiuoti žvaigždėmis be istorijos. Kaip sakoma, neperšokus griovio nesakyt op. Palinkėsiu atiduoti daugiau meilės maistui. Ir meilės gyvenimui. Kaip ir visiems kitiems, kurie laukia kritiškų pasisakymų plodami rankomis.

[…]

Urtė Mikelevičiūtė
Urtė Mikelevičiūtė
© DELFI / Karolina Pansevič


Po šių žodžių U. Mikelevičiūtė DELFI teigė: „Ir tikrai nesakau, kad neduosiu jiems šanso pabandyti dar kartą“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(194 žmonės įvertino)
2.3814

Senelio žvejoti pamokytas palangiškis įsuko verslą net sostinėje

Taip jau nutiko, kad Palangoje, prie jūros užaugusio Martyno Mančo gyvenimas sukasi aplink žuvį....

Virtuvės šefo rekomendacijos šventiniam stalui: netikėtas silkės užkandis ir tobulas antienos receptas (25)

Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau...

Švedijos konditerijos virtuozas į Lietuvą atpūtė naujų vėjų (19)

Lietuvoje pirmą kartą lankėsi Švedijos konditerijos virtuozas Sebastian Pettersson –...

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą (13)

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo...

Kalėdiniai Alfo receptai – specialiose gruodžio laidose

„Virtuvės mitų griovėjai“ ir DELFI TV savo žiūrovams bei skaitytojams turi ypatingą...

Top naujienos

Už kovą „Žalgirį“ gyręs Jasikevičius mojo ranka į nokautuojantį Jameso dūrį: man tai neįdomu specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (67)

Antrus metus iš eilės Maskvos „Megasport“ arenoje Kauno „Žalgiriui“ teko žaisti...

RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (317)

NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....

Lietaus debesys išplis po visą šalį – siautės itin stiprus vėjas (1)

Penktadienį pietvakarių vėjas pasidarys dar gūsingesnis.

Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (638)

Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...

Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasekmes (30)

Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....

Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (77)

Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...

Rūta Steponavičienė

Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (6)

Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...

Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (66)

Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...

Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį (38)

Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...