Kiaušinių maltiniai


Labai įdomus patiekalas, tobuliausiai padėsiantis „utilizuoti“ kiaušinius. Niekas netgi nepatikės, kad maltiniai yra pagaminti iš kiaušinių. Ir kiek daug galima kiaušinių sudėti!

2 asm.
Gaminimas 30 min.

  • 4 virtų kiaušinių
  • 1 žalio kiaušinio
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 50 g maltų džiūvėsėlių + džiūvėsėlių apibarstyti
  • Ryšelio laiškinių česnakų
  • Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelio džiovintų prieskoninių žolelių – bazilikų, petražolių, raudonėlių
  • Aliejaus (kepti)

1. Kiaušinius sutarkuokite burokine tarka arba susmulkinkite trintuve. Į masę įmuškite kiaušinį, suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, džiūvėsėlius ir smulkiai supjaustytus laiškinius česnakus.
2. Paskaninkite druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis.
3. Visą masę išmaišykite, formuokite nedidelius plokščius maltinius ir apvoliokite juos džiūvėsėliuose.
4. Apkepkite vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje ir baikite kepti įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje.
5. Iškepusius maltinius patiekite su mėgstamu padažu, majonezu arba krienais, ypač skanu valgyti su garstyčiomis.

Alfo vištienos maltinukai


Tie maltiniai, dėl kurių galima eiti į pasaulio kraštą!

4 asm.
Gaminimas 30 min.
Zzz 24 val.
Kepimas 25 min.
Orkaitės temperatūra 180 °C

  • 500 g vištienos filė
  • 80 g varškės kepiniams (galima dėti maskarponę, rikotą, kreminį sūrelį)
  • 2 nedidelių svogūnų
  • 50 g minkšto sviesto
  • Žiupsnelio druskos
  • Džiūvėsėlių (apvolioti)
  • Aliejaus (kepti)

1. Į trintuvo indą sudėkite vištieną, varškę, sviestą, svogūnus, česnaką, pabarstykite pipirais ir susmulkinkite.
2. Suformuokite maltinius, apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir trumpai apkepkite aliejaus bei sviesto mišinyje. Baikite kepti 180 °C orkaitėje – apie 15-20 min.

  • Geriausiai kepti maltinius iš ką tik paruošto faršo, jeigu recepte nenumatyta šiek tiek faršą pamarinuoti.
  • Nelaikykite faršo su žaliais svogūnais. Jeigu norite faršą kažkiek palaikyti šaldytuve, svogūnus reikia apkepti. Faršas su apkeptais svogūnais lengviau virškinimas.
  • Sultingumo prideda: keli šaukštai ledinio vandens, šaukštas aliejaus arba patarkuotas (smulkiai supjaustytas) ledinis sviestas.
  • Dar viena sultingumo ir purumo paslaptis – sviestas arba grietinėlė. Įmaišykite minkštą sviestą arba per kelis kartus įpilkite grietinėlės. Kai tokį faršą išmaišysite, būtinai palaikykite jį šaldytuve bent valandą.
  • Sultingumui galite įmaišyti į faršą smulkintos cukinijos, moliūgo ar kitų daržovių, obuolį.
  • Jeigu jūs erzina svogūno gabaliukai maltiniuose, sutrinkite svogūną trintuvu iki glotnios masės arba sutarkuokite.
  • Kepinti svogūnai suteiks originalų skonį maltiniams.

Duonelė-paplotėlis

Paplotėliai
  • 200 g miltų
  • 2 g sausų mielių
  • Žiupsnelio cukraus
  • Šaukštelio druskos
  • 150 ml šilto vandens
  • Šlakelio aliejaus


1. Į dubenį įberkite 5 šaukštus miltų, mieles, cukrų, druską ir supilkite šiltą vandenį. Išmaišykite ir dėkite tešlą kildinti 15 min.
2. Išimkite, suberkite likusius miltus ir suminkykite su šlakeliu aliejaus. Suformuokite rutuliuką, padėkite 10-15 minutėms pailsėti, pridengus rankšluosčiu.
3. Tešlą padalinkite į 6 dalis, kiekvieną iškočiokite į ploną paplotėlį.
4. Dėkite paplotėlį į įkaitintą sausą keptuvę ir kepkite, kol ant jo pasirodys pūslės ir apačia lengvai apskrus. Paverskite ir irgi kepkite iki lengvo apskrudimo.
5. Jei planuojate patiekti duoneles iš karto, tuomet dar šiltą paplotėlį patepkite žolelių aptepu.

Duoneles galite iškepti ir iš anksto, prieš patiekdami – pašildykite orkaitėje.
Toks gaminimo būdas tinka ir lavašui ir naminėms tortilijoms pagaminti.
Duoneles galite tiekti ir prie šašlyko, ir prie pusryčių, ir prie maltinių.

Duonelės aptepas

  • 3-4 šakelių petražolių arba kalendrų
  • 2 skiltelių česnako
  • Žiupsnelio druskos
  • Šlakelio aliejaus


1. Visus produktus sudėkite į smulkintuvo indą ir sutrinkite.
Svarbu! Aptepu tepkite paplotėlius prieš pat patiekdami, šiltus.

Marinuoti svogūnai

  • 2 nedidelių raudonųjų svogūnų
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio cukraus
  • 1 šaukšto baltojo vyno acto


1. Supjaustykite raudonuosius svogūnus, pasūdykite, pabarstykite cukrumi ir užpilkite baltojo vyno acto. Pamaigykite ir palikite marinuotis kelioms minutėms.

Jeigu svogūnas aitrus, užplikykite jį verdančiu vandeniu, palaikykite minutę, nupilkite ir perplaukite lediniu vandeniu.

Majonezo ir krienų padažas

  • 50 g švelnaus skonio majonezo
  • 1 šaukštelio krienų


Majonezą sumaišykite su krienais.

Aštrusis grietinės padažas

  • 50 g grietinės
  • Aštraus padažo (sriracha, tabasco ar kt.) pagal skonį


1. Sumaišykite grietinę su aštriu padažu.
Vietoje grietinės galite naudoti ir jogurtą.

Pomidorų salotos su mėtomis ir česnakais

  • 300 g pomidorų
  • 2-3 šakelių šviežių mėtų
  • 1 skiltelės česnako
  • Druskos


1. Pomidorus supjaustykite vid. dydžio kubeliais, sudėkite juos į indelį. Smulkiai sukapokite mėtas ir suberkite ant pomidorų.

2. Česnaką pasmulkinkite, pabarstykite druska. Suberkite prie pomidorų, sumaišykite.

Rinkitės kuo įvairesnius pomidorus – juoduosius, geltonuosius slyvinius, avietinius, vyšninius ar kitus.
Į šias salotas galite dėti ir saliero lapkočių, ir agurkų ir kitokių daržovių.

Maltinius patiekite su duonele, padažais, pomidorų salotomis, marinuotais svogūnais ir prieskoninėmis žolelėmis.

Velykinio pyrago desertas

Alfo Ivanausko pyragas
  • 2 storų riekelių velykinio pyrago
  • 50-60 g kepinių varškės
  • Žiupsnelio tarkuotos apelsino žievelės
  • 1 kiaušinio trynio
  • 2-3 šaukštų cukraus miltelių
  • 1-2 šaukštų uogų
  • Tarkuotos citrinos žievelės pagal skonį
  • Prieskoninių žolelių patiekti


1. Sumaišykite varškę, tarkuotą apelsinų žievelę, trynį ir cukraus miltelius, išmaišykite.
2. Riekeles sudėkite į kepimo formelę su įklotu kepimo popieriumi.
3. Pyrago riekelių viduriuką įspauskite, į duobutes įdėkite truputį uogų ir ant viršaus uždėkite varškės masę. Ja kruopščiai paskleiskite po visą riekelės paviršių. Kepkite 6-8 min. iki 190 įkaitintoje orkaitėje.
4. Likusias uogas sudėkite į prikaistuvį, suberkite cukraus miltelius ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Paskaninkite citrinos žievele.
5. Desertą patiekite su padažu, pabarstykite cukraus milteliais, puoškite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

  • Varškės masę galite papildomai skaninti cinamonu, romu, vanile ar kitais skonį suteikiančiais produktais.
  • Tokiam desertui galite naudoti biskvito, mielinio pyrago arba netgi batono riekeles.
  • Taip pat galite kepti orkaitėje, nustatę grilio funkciją.
  • Svarbu pasirinkti tinkamą lėkštę – balta yra šventiškiausia, bet išryškina visus patiekalo išvaizdos pliusus ir minusus, tamsioje lėkštėje mažiau matysis ne tik išvaizdos minusai, bet ir pats patiekalas.
  • Puikiai tinka serviravimui pilkos spalvos lėkštės – jose maistas atrodo labai skaniai ir paprasta serviruoti.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)