„Instagram“ paskyros „Pauliusweets“ autorius Paulius Balčiukynas vykdo projektą „Skaniausi desertai mieste“, kurio metu kiekvieną savaitę lanko naujas vietas, labiausiai tinkamas pasmaližiauti, o savo mintimis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais.

Tokiam savo eksperimentui pasirinkau Berlyną. Jis yra antras pagal dydį Europos Sąjungos miestas ir turi tiek amerikiečių „Starbucks“ kavinių, kurių kavos tinklas didžiausias visame pasaulyje (per 25 tūkst. kavinių), tiek populiariųjų „Hard Rock Café“, į kurias turistai dažnai traukia vien dėl to, kad galėtų įsigyti firminius marškinėlius.

Tikiu, kad Lietuvos kavos tinklų valdytojai, atidarydami pirmąsias savo kavines, visų pirmiausia ir atkreipė dėmesį į tokias pasaulinio pripažinimo sulaukusias pionieres, nes jų sėkmės istorijos tiesiog stulbina. Nepaisant to, vienas nuo kito šie kavos tinklai gan stipriai skiriasi. „Starbucks“ orientuojasi į žmones, kurie nori kavos nusipirkti išsinešti, todėl ir vietas Berlyne parinkę prie didžiausių traukos centrų, pavyzdžiu, prie Brandenburgo vartų, „Alexanderplatz“ ir kt. O štai „Hard Rock Café“ skirtos žmonėms, norintiems čia pasibūti ilgėliau, todėl šių kavinių patalpos išplėstos net per kelis aukštus, o meniu – platus aukščiausios klasės maisto pasirinkimas.

Šį kartą man knietėjo palyginti siūlomas kavas ir... sūrio pyragus. Ar jie geresni nei mes, lietuviai, galime įsigyti iš savo kavos tinklų? O kokios kainos?

„Starbucks“

Vieną iš šio tinklo kavinių aplankiau pačią pirmąją, vien dėl to, kad ji darbo dienomis atsidaro pakankamai anksti, nuo 7.30 val. ryto, ir taip stengiasi pritraukti žmones, skubančius į darbą, kurie prieš ilgą dieną nori išgerti kavos.

Čia kavą galima pasirinkti trijų dydžių: „Tall“ (354 ml), „Grande“ (473 ml) arba „Venti“ (591 ml). Nors kava tikrai skani, kainos, sakyčiau, šokiruojančios! „Americano“ juodos kavos puodelis siekia 3,19–3,99 EUR, priklausomai nuo dydžio, na, o jeigu norėsite čia itin populiarios „White Chocolate Mocha“, už didelį puodelį teks susimokėti net 5,69 EUR. Nesumeluosiu, matydamas tokias kainas kartais suabejodavau, ar tikrai jau taip tos kavos ir noriu. Beje, arbata čia ne ką pigesnė – didelis puodelis žaliosios arbatos kainuoja 4,29 EUR.

Kavinė „Starbucks“

Desertų kainos šiek tiek artimesnės lietuviškoms: spurgos po 2,29 EUR, keksiukai – 2,79 EUR, gabalas šokoladinio pyrago – 2,49 EUR. Norėdamas palyginti mūsų kavos tinklų ir Berlyno sūrio pyragus, pasirinkau čia siūlomus dviejų rūšių pyragus – „New York“ sūrio pyragą už 3,69 EUR ir aviečių baltojo šokolado sūrio pyragą už 3,99 EUR.

Kavinė „Starbucks“

Turiu pripažinti, jie abu buvo tiesiog puikūs. Pirma, porcijos buvo pakankamai didelės, tad sukirtus gabalą jautiesi tikrai sotus. Antra, ir skonis išskirtinis, tikrai matoma, kad negailima kokybiškų ingredientų, ypač siūlau išbandyti aviečių baltojo šokolado sūrio pyragą, jis pakeitė mano požiūrį, kad sūrio pyragas skanus gali būti tik klasikinis.

„Starbucks“ įsikūrusi Kurfürstendamm 26A, 10719 Berlyne, Vokietijoje.
Darbo laikas: pirmadieniais-penktadieniais 7:30–21:00, šeštadieniais–sekmadieniais 8:00–21:00.

„Hard Rock Café“

Užsukęs čia supratau, kad papuoliau ne į šiaip paprasto kavos tinklo kavinę, o į aukštos klasės restoraną, kuriame svarbi kiekviena detalė. Pradėkim nuo muzikos. Dažniausiai čia grojama roko klasika, kuri kavinei suteikia puikią aurą, be to, čia yra nemažai ir tokią muziką atspindinčios atributikos – nuo roko žvaigždžių plakatų iki gitaros, kuri pagaminta iš Berlyno sienos akmens.

Užėjus į vidų galima matyti dvi atsiveriančias erdves, viena veda į taip mėgstamą gerbėjų drabužių parduotuvę, kita – į restorano pusę. Aptarnavimui taip pat skiriamas didelis dėmesys, tave pasitinka jau nuo pat įėjimo, pagal poreikius pasiūlo labiausiai tinkamą vietą. Aš įsikūriau antrame aukšte, kuris buvo pilnut pilnutėlis žmonių.

Paulius Balčiukynas

Meniu pasirinkimas labai platus ir maistas čia tikrai išvaizdus. Kava, kitaip nei „Starbucks“, čia pateikiama tik vietoje ir nėra jokios galimybės jos išsinešti plastikiniame puodelyje. Šeimininkai šmaikštavo, kad vargu ar iš čia norėsite iškeliauti anksčiau negu pabuvę bent jau valandą, taip ir buvo.

Kavos kaina šiame tinkle svyruoja nuo 2,85 iki 3,55 EUR, žinoma, jos kiekis irgi atitinkamas, kur kas mažesnis nei „Starbucks“. Yra ir specialus atskiras skrudintos kavos meniu. Galima paragauti sūrios karamelės, airiškos ir ledinės karamelės kavos, jos kaina jau siekia 7,85 EUR. Kava puikiai išlaikyta ir tikrai skani, tik, žinoma, skaudokai kerta per kišenę.

Kavinė „Hard Rock Café“

Na, o kas smagiausia – tai desertai. Čia aš atradau naująjį savo favoritą tarp sūrio pyragų – „Oreo“ pyragą. Porcija yra gigantiško, man dar nematyto dydžio ir, mano nuostabai, tiesiog dieviško skonio. Nors kaina ir siekia 7,95 EUR, šis pyragas tikrai buvo vertas kiekvieno centro. Suvalgęs jį jaučiausi toks sotus, tartum būčiau valgęs pagrindinį patiekalą.

Žinau, kad kitą kartą keliaujant, kai tik pamatysiu šviečiančias „Hard Rock Café“ raides, tai bus mano stotelė pasmaližiauti. Be šio sūrio pyrago, jie dar turi naminį obuolių pyragą už 7,95 EUR, klasikinius pietų stiliaus pieno kokteilius po 4,95 EUR ir ledus už 5,95 EUR – mačiau, buvo atnešę šalia esančiam staliukui, atrodė taip pat fantastiškai!

„Hard Rock Café“ įsikūrusi Kurfürstendamm 224, 10719 Berlyne, Vokietijoje.
Darbo laikas: pirmadieniais–ketvirtadieniais, sekmadieniais 11:30–23:30, penktadieniais–šeštadieniais 11:30–24:00.