Pokalbio pradžioje pašnekovė atskleidė, kad maisto pramonėje egzistuoja ne viena gudrybė, kaip žmones skatinti vartoti:

Ne tik cukrus maisto pramonės gudrybė, bet ir traškumas. Nesu gyvenime mačiusi saikingo „čipšų“ valgytojo. Yra tam tikri produktai, kuriuos rinkdamiesi turite suprasti, kad jiems pajusti saiką yra misija neįmanoma. Ne tik cukrus, ne tik druska, ne tik rafinuoti, hidrinti riebalai, kurie neturi skonio ar kvapo, bet ir traškus skonis, kuris neleidžia pajusti saikingumo, būtent tam produktui.

Maisto technologė pasakojo, kad kartais mes įsivaizduojame, kad žinome, kokie produktai yra sveiki, tačiau galime klysti:

Būkite budrūs ir skaitykite, kas yra sudėtyje, o ne tik pavadinimą. Jei jūs ateinate į parduotuvę ir matote, kad ant pakuotės parašyta avižiniai sausainiai, negalvokite iškart, kad tai yra sveikiau. Apie 90% sausainių, avižų turi tik labai nedidelį kiekį. Dažniausiai pirma sudėtinė dalis yra cukrus arba kvietiniai miltai. Aš kaip maisto technologė, jei noriu pagaminti avižinius sausainius, man užtenka įdėti 20% avižinių dribsnių ar avižinių miltų. Visa kita, iš grūdų viso kiekio likę 80%, gali būti kvietiniai, aukščiausios rūšies, rafinuoti, baltieji miltai.

Alfas Ivanauskas, Raminta Bogušienė

Raminta Bogušienė paneigė mitą, jog produktai su gliutenu yra didelė blogybė visiems:

Didžiajai daliai žmonių, jeigu produktas yra be kažko šiandienai, tai jau yra sveikatos šaltinis. Visi žinome užrašus: be gliuteno. Be glitimo, be gliuteno, gluten free. Bet kai paklausi, kas tai yra, žmonės atsako, kad nežino, bet tai nesveika. Norisi pasakyti, kad glitimas yra baltymas. Jeigu jūs galvojate, kad visi pasaulio žmonės turėtų rinktis produktus be glitimo, tai tikrai klystate. Mano akimis, tai yra maisto pramonės ir žemės ūkio provokacinis sprendimas nutolinti mus nuo cheminių, sintetinių medžiagų, kurios naudojamos auginant grūdus. Statistiškai glitimui alergiški yra 2–3% pasaulio žmonių. Kad už grūdus be glitimo dabar mokama ženkliai didesni kiekiai pinigų – mes žinome. Automatiškai produktai tampa brangesni ir juos reikia iškomunikuoti taip, kad jie būtų madingi. Nebūkite tie, kurie rinksis duoną be glitimo, jei jums gydytojas nenurodė kitaip.

Alfas laidoje gamino spalvingas triušienos ir mango salotas, bei nealkoholinę kruvinąją merę su duonos skonio taleriais ir ikrų užtepėle.

Laidos pabaigoje Alfas uždavė klausimą gydytojai: „Kaip cukrinis diabetas susijęs su cukraus vartojimu?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)