aA
„Ar jūs buvote Austrijoje? O ar valgėte Vienos štrudelį?“, – klausdama manęs viešbučio „Royal SPA Residence“ restorane pokalbį pradeda konditerė Loreta Mieliauskienė.
Austriškas štrudelis
© DELFI / Modesta Meškė

Tada prisipažįstu, kad lankiausi Vienoje labai trumpai, bet autentiško austriško pyrago man ir neteko paragauti.

Pasak konditerės, jei šiandien jūs nuvažiavę į Vieną norėtumėte suvalgyti rankų darbo štrudelį, tai reikėtų labai gerai paieškoti, o Birštone – tai galima padaryti.

„Vienoje tikrai reiktų paieškoti, nes šiandien visas pasaulis žavisi progresu, tai šaldytas gaminys yra pirmoje vietoje. Ir jeigu centrinėje Vienos gatvėje yra kavos namai ir ten anksčiau būdavo originalūs rankų darbo štrudeliai, tai šiandien ten jų neliko jau kokie penki metai. O jūs pas mus galite suvalgyti originalų austrų nacionalinį štrudelį“, – taip apie retenybe tapusį pyragą kalbėjo konditerė.

Loreta Mieliauskienė
Loreta Mieliauskienė
© DELFI / Modesta Meškė

Kodėl tas štrudelis toks ypatingas? L. Mieliauskienė papasakojo, kad pagal legendą, kiekviena austrų moteris, kuri turi dukrą, privalėjo išmokyti kepti tą štrudelį, nes norint ištekėti Austrijoje, seniau kiekviena mergina privalėjo mokėti tokį pyragą kepti. Iš to pyrago kokybės spręsdavo apie nuotakos tinkamumą vyrui. Tešla turėdavo būti ištampyta rankomis ir būti tokia plona, kad patiestų meilės laiškus ir jie persimatytų.

Pasidomėjus, kur Austrijoje galima rasti tą vietą, kur galima aptikti autentišką rankų darbo štrudelį, konditerė teigė: „Žinau Marcelį, ten yra tokia kepyklėlė ir jeigu tas žmogus dar nenumirė, jis gamindavo ten štrudelį“.

Austriškas štrudelis
Austriškas štrudelis
© DELFI / Modesta Meškė

Ilgi tobulinimo metai

Pasak L. Mieliauskienės, šiandien Lietuvoje mažai kas gamina štrudelį rankomis. Tik ji pati šį originalų desertą tobulina jau apie 30 metų.

Pačiai Loretai štrudeliai iš Burgenlando regiono yra skanesni, tačiau receptūrą, kurią naudoja – Žemutinės Austrijos (vok. Niederösterreich), bet to šefo mama, iš kurio receptą ji gavo, yra iš Burgenlando, regiono arčiau Vengrijos.

Pasidomėjus, ar dar kur galima atrasti Lietuvoje tikrojo austriško štrudelio receptą, L. Mieliauskienė nesuabejojusi atsakė, kad tikrai ne: „Aš manyčiau, kad originalios receptūros štrudelio Lietuvoje tikrai daugiau niekur nerasite. Galbūt galima rasti kažką panašaus, nes ten irgi skirtinguose regionuose skirtingai gamina. Burgenlando štrudelis nuo Niederösterreich skiriasi, kaip ir Kremso vynas nuo Burgenlando vyno irgi skiriasi.“

Austriškas štrudelis
Austriškas štrudelis
© DELFI / Modesta Meškė

Gamina ir marcipaną

Kadangi Loretos sesuo jau 30 metų gyvena Austrijoje, nenuostabu, kad iš šios šalies konditerė į Birštoną atvežė ir štrudelio, ir marcipano receptą.

„Dabar auginu visus iki marcipano. Marcipaną į Lietuvą anuomet atvežė karalienė Bona Sforca, kaip ir šakutes, ir daug visokių kitokių gėrybių. Ji įnešė progresą. Juk vis dėlto itališka kultūra tais laikais itin aukšta buvo“, – apie migdolinį skanumyną, taip pat į Lietuvą iš Vakarų atkeliavusį kalbėjo L. Mieliauskienė.

Sužavėjo japonus

Netrukus konditerė nutarė manęs paklausinėti ir liepė pasakyti, koks yra pats populiariausias lietuviškas desertas, kuriuo labai susižavėjo japonai? Įdomu!

„Atvažiavę japonai ėjo kulinarinio paveldo kelią ir buvo pavaišinti vienu tikrai lietuvišku desertu. Kaip galvojat, kas tai yra? Tai yra šviežias agurkas su medumi. Taip, tai yra desertas“, – tokiu paprastu atsakymu nustebino maisto specialistė.

Austrai dėkojo džiaugsmo ašaromis

Pasakodama istorijas iš virtuvės gyvenimo, 57-erių konditerė prisiminė, kaip anksčiau vesdavo desertų degustacijas. Kartą, prieš pat degustaciją, atvažiavo viena grupė iš Šiaulių. Loreta sužinojo, kad pusė iš jų – austrai. Tąkart ji nebijojo, bet galvojo, kad niekam nebus įdomu ta pati jų nacionalinė virtuvė.

„O pas mane paruoštas Zacherio tortas, štrudelis, marcipanas. Na, galvoju... Ir mes patiekėme štrudelį. Po visko jau išeinu iš virtuvės, žiūriu, viena mergina sėdi ir verkia. Aš pažiūrėjau į grupės vadovę ir klausiu – kas yra? O ji man atsako, kad ji jau tris mėnesius nebuvus namie. Didžiausias įvertinimas buvo tai, kai ji pasakė, kad štrudelis buvo toks, tarsi būtų pas mamą“, – prisiminimais dalijosi kepėja.

Loreta Mieliauskienė
Loreta Mieliauskienė
© DELFI / Modesta Meškė
Austriškas štrudelis
Austriškas štrudelis
© DELFI / Modesta Meškė
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Barista: geros kavos namie pasigaminti nepavyks (27)

Pirmą kartą juodos kavos puodelį geriančiam žmogui ji greičiausiai nepatiktų, LRT RADIJO...

Lietuviai – dideli sūrio mėgėjai: kiek jo suvalgome ir kokį labiausiai mėgstame (2)

Daugiau nei kelis šimtus metų skaičiuojantys įvairūs gurmaniški sūriai – parmezanas,...

Pelėsinių sūrių gidas: kokie populiariausi ir su kuo derinti (2)

Šiuo metu parduotuvėse galima rasti daugiau kaip 100 pelėsinio sūrio gaminių, tačiau retas gerai...

Pasaulinė kiaušinių diena: 10 priežasčių, kodėl verta juos valgyti (3)

Antrąjį spalio penktadienį daugelyje šalių švenčiama Pasaulinė kiaušinių diena. Tuo metu...

Nauja Liverpulio lietuvių pradžia: startuos su cepelinais (17)

Nors Liverpulyje gyvenantys lietuviai gali būti skaičiuojami tūkstančiais, niekas, be...

Top naujienos

Užkalnis. Kaip auklėti vaikus, kad neužaugtų panašūs į jus (47)

Mes visi žinome ir sutariame, kad visų bėdų priežastis pas mus yra kiti žmonės. Valdžia –...

Atšventė: po dotacijos patvirtinimo LSDDP užpirko 19 butelių vyno (272)

Ketvirtadienį Seimui priėmus nutarimą, kuriuo iš valstybės biudžeto Lietuvos socialdemokratų...

Atlygis už neryžtingumą: ką Putinui davė „neveiksmingos“ sankcijos (163)

Nepaisant to, kad iš esmės kiekvieną savaitę galima išgirsti apie naujas sankcijas Rusijai arba...

Liberalų krizė apima visą Lietuvą: Pagėgiuose spaudžiama ranka Komskiui, Klaipėdoje bręsta skilimas (69)

Liberalų sąjūdžio Pagėgių skyrius subyrėjo – didžioji dauguma nusprendė trauktis iš...

Putino sargybinis išgirdo tokį atsaką, kad maža nepasirodė (138)

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas priėmė Rusijos nacionalinės gvardijos vado, dar...

Andrius Šedžius atsakė Monikai, kuri jį apkaltino vaiką prižiūrėti atidavus kitai moteriai: tai jau darosi liguista (16)

Po dar vieno parengiamojo posėdžio aistros tarp šiuo metu dramatiškai besiskiriančių Andriaus...

„Ryto“ sirgaliai įtariami Kaune sumušę „Žalgirio“ aistruolius ir atėmę atributiką policija nustatė 11 jaunuolių (54)

Kauno pareigūnai penktadienį nustatė 11 jaunuolių, kurie spalio 7 d. užpuolė prie parduotuvės...

Vilnietis pasipiktinęs: stebėdami, kaip vyksta namo administratoriaus rinkimai, nebegalime tylėti

Į DELFI redakciją kreipėsi Didlaukio g. 34 namo gyventojas (vardas ir pavardė žinomi – DELFI),...

Minučių tikslumu: kiek laiko vaikams leisti žiūrėti televizorių, kad nenukentėtų regėjimas

Daugelio šiandienos vaikų laisvalaikis neįsivaizduojamas be planšetinio kompiuterio, mobilaus...

Kai „Žalgiris“ Kaune žais su „AX Armani“, Lietuvos rinktinė su italais kovos greta Milano (1)

Paradoksai Europos krepšinyje tęsiasi. Tobuliausiu absurdiško FIBA ir Eurolygos karo pavyzdžiu...