„Ar jūs buvote Austrijoje? O ar valgėte Vienos štrudelį?“, – klausdama manęs viešbučio „Royal SPA Residence“ restorane pokalbį pradeda konditerė Loreta Mieliauskienė.
Austriškas štrudelis
© DELFI / Modesta Meškė

Tada prisipažįstu, kad lankiausi Vienoje labai trumpai, bet autentiško austriško pyrago man ir neteko paragauti.

Pasak konditerės, jei šiandien jūs nuvažiavę į Vieną norėtumėte suvalgyti rankų darbo štrudelį, tai reikėtų labai gerai paieškoti, o Birštone – tai galima padaryti.

„Vienoje tikrai reiktų paieškoti, nes šiandien visas pasaulis žavisi progresu, tai šaldytas gaminys yra pirmoje vietoje. Ir jeigu centrinėje Vienos gatvėje yra kavos namai ir ten anksčiau būdavo originalūs rankų darbo štrudeliai, tai šiandien ten jų neliko jau kokie penki metai. O jūs pas mus galite suvalgyti originalų austrų nacionalinį štrudelį“, – taip apie retenybe tapusį pyragą kalbėjo konditerė.

Loreta Mieliauskienė
Loreta Mieliauskienė
© DELFI / Modesta Meškė

Kodėl tas štrudelis toks ypatingas? L. Mieliauskienė papasakojo, kad pagal legendą, kiekviena austrų moteris, kuri turi dukrą, privalėjo išmokyti kepti tą štrudelį, nes norint ištekėti Austrijoje, seniau kiekviena mergina privalėjo mokėti tokį pyragą kepti. Iš to pyrago kokybės spręsdavo apie nuotakos tinkamumą vyrui. Tešla turėdavo būti ištampyta rankomis ir būti tokia plona, kad patiestų meilės laiškus ir jie persimatytų.

Pasidomėjus, kur Austrijoje galima rasti tą vietą, kur galima aptikti autentišką rankų darbo štrudelį, konditerė teigė: „Žinau Marcelį, ten yra tokia kepyklėlė ir jeigu tas žmogus dar nenumirė, jis gamindavo ten štrudelį“.

Austriškas štrudelis
Austriškas štrudelis
© DELFI / Modesta Meškė

Ilgi tobulinimo metai

Pasak L. Mieliauskienės, šiandien Lietuvoje mažai kas gamina štrudelį rankomis. Tik ji pati šį originalų desertą tobulina jau apie 30 metų.

Pačiai Loretai štrudeliai iš Burgenlando regiono yra skanesni, tačiau receptūrą, kurią naudoja – Žemutinės Austrijos (vok. Niederösterreich), bet to šefo mama, iš kurio receptą ji gavo, yra iš Burgenlando, regiono arčiau Vengrijos.

Pasidomėjus, ar dar kur galima atrasti Lietuvoje tikrojo austriško štrudelio receptą, L. Mieliauskienė nesuabejojusi atsakė, kad tikrai ne: „Aš manyčiau, kad originalios receptūros štrudelio Lietuvoje tikrai daugiau niekur nerasite. Galbūt galima rasti kažką panašaus, nes ten irgi skirtinguose regionuose skirtingai gamina. Burgenlando štrudelis nuo Niederösterreich skiriasi, kaip ir Kremso vynas nuo Burgenlando vyno irgi skiriasi.“

Austriškas štrudelis
Austriškas štrudelis
© DELFI / Modesta Meškė

Gamina ir marcipaną

Kadangi Loretos sesuo jau 30 metų gyvena Austrijoje, nenuostabu, kad iš šios šalies konditerė į Birštoną atvežė ir štrudelio, ir marcipano receptą.

„Dabar auginu visus iki marcipano. Marcipaną į Lietuvą anuomet atvežė karalienė Bona Sforca, kaip ir šakutes, ir daug visokių kitokių gėrybių. Ji įnešė progresą. Juk vis dėlto itališka kultūra tais laikais itin aukšta buvo“, – apie migdolinį skanumyną, taip pat į Lietuvą iš Vakarų atkeliavusį kalbėjo L. Mieliauskienė.

Sužavėjo japonus

Netrukus konditerė nutarė manęs paklausinėti ir liepė pasakyti, koks yra pats populiariausias lietuviškas desertas, kuriuo labai susižavėjo japonai? Įdomu!

„Atvažiavę japonai ėjo kulinarinio paveldo kelią ir buvo pavaišinti vienu tikrai lietuvišku desertu. Kaip galvojat, kas tai yra? Tai yra šviežias agurkas su medumi. Taip, tai yra desertas“, – tokiu paprastu atsakymu nustebino maisto specialistė.

Austrai dėkojo džiaugsmo ašaromis

Pasakodama istorijas iš virtuvės gyvenimo, 57-erių konditerė prisiminė, kaip anksčiau vesdavo desertų degustacijas. Kartą, prieš pat degustaciją, atvažiavo viena grupė iš Šiaulių. Loreta sužinojo, kad pusė iš jų – austrai. Tąkart ji nebijojo, bet galvojo, kad niekam nebus įdomu ta pati jų nacionalinė virtuvė.

„O pas mane paruoštas Zacherio tortas, štrudelis, marcipanas. Na, galvoju... Ir mes patiekėme štrudelį. Po visko jau išeinu iš virtuvės, žiūriu, viena mergina sėdi ir verkia. Aš pažiūrėjau į grupės vadovę ir klausiu – kas yra? O ji man atsako, kad ji jau tris mėnesius nebuvus namie. Didžiausias įvertinimas buvo tai, kai ji pasakė, kad štrudelis buvo toks, tarsi būtų pas mamą“, – prisiminimais dalijosi kepėja.

Loreta Mieliauskienė
Loreta Mieliauskienė
© DELFI / Modesta Meškė
Austriškas štrudelis
Austriškas štrudelis
© DELFI / Modesta Meškė
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Šioje ledų gausybėje pasislėpęs ledinukas. Ar sugebėsite jį rasti? (16)

Vengrijos menininkas Gergely Dudás – tikras maskuotės meistras, kurio kūriniai internete jau...

Už 50 eurų pavalgyti Palangoje vos tilpo žmonės (130)

Jau 25 metus virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas sukasi aplink puodus profesionalioje virtuvėje ir...

Pasiseks net naujokams: ką daryti, kad mėsa burnoje tirpte tirptų (13)

Specialiai kepti ant žarijų paruoštų maisto produktų asortimentas šiltuoju metų laiku kasmet...

Ištikimiausi „Le Dîner en Blanc Vilnius“ dalyviai jau ruošiasi baltajam piknikui (9)

Rugpjūčio 31 dieną vyksianti jubiliejinė „Le Dîner en Blanc “ jau penktą kartą Vilniaus...

Ar žinojote: kodėl mineralinis vanduo yra sūrus? (10)

72 proc. žmonių mineralinį vandenį renkasi pagal skonį ir tik 25 proc. lietuvių, prieš pirkdami...

Top naujienos

Liūčių nuplautai Lietuvai vasara rengia staigmenų – ir baigsis ji netradiciškai (5)

Anksti prasidėjusi vasara dar nesitrauks, tačiau ji bus permaininga: teks ne tik braukti prakaitą,...

Užkalnis: kepdami mėsą lauke mes švenčiame laisvę (48)

Kai prieš tris dešimtmečius atkūrinėjome laisvę, turėjome gerą supratimą, kaip mes gyvensime,...

Trumpo pasisakymas su Putinu pribloškė net jo sąjungininkus: tai tragiška klaida papildyta (506)

Pirmadienį, stovėdamas šalia Vladimiro Putino, JAV prezidentas Donaldas Trumpas atsisakė...

Gyvai / Sprendžia, kiek Pijus padėjo „valstiečiams“ ateiti į valdžią: artėjama prie galutinio sprendimo nuolat pildoma (218)

Vyriausioji rinkimų komisija ( VRK ) antradienio rytą ėmėsi iš esmės nagrinėti darbo grupės...

Artėja rizikingiausias Ignalinos AE uždarymo etapas: nežino, ką ras atidarę reaktorius (158)

2023 metams suplanuotas Ignalinos atominės elektrinės reaktorių išmontavimas iššūkiu bus ne...

Lūkesčius viršijęs „Guns N’ Roses“ koncertas Taline: be riaušių ir nepadoriai ilgai (2)

Viena didžiausių pastarųjų metų muzikos pasaulio intrigų – ⅗ originalios sudėties...

Baltarusiai svaigo nuo Maradonos: pilnos tribūnos, šluojami marškinėliai ir karti realybė specialiai DELFI iš Bresto (32)

Vyresnės kartos Bresto futbolo gerbėjams reikėjo ilgėliau pagalvoti bandant prisiminimuose...

Nuotykiai prasidėjo dar neišvykus į Kazachstaną: prieš pat ekspediciją teko skubėti pas gydytoją (3)

Iki „ Misija Sibiras '18“ ekspedicijos iškeliavimo liko dvi dienos, todėl visai natūralu, kad...

LKL patvirtino dalyvių sąrašą: su Prienais ir Kėdainiais mintyje (3)

Lietuvos krepšinio lygoje ( LKL ) ketvirtus metus iš eilės varžysis tos pačios komandos....

Įtemptame pokalbyje su amerikiečių žurnalistu – suirzęs Putinas atsisakė paimti dokumentą (226)

Po savo susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu Helsinkyje ir po to surengtos bendros spaudos...