aA
Vis daugiau lietuvių susižavi ir pamėgsta Japonijos, dar vadinamos Tekančios saulės šalimi, virtuvę. Vis dėlto daugumai tautiečių japonų tradicinė virtuvė vis dar asocijuojasi vien su sušiais. Japonai neįsivaizduoja savo tradicinės virtuvės ir be kitų itin populiarių patiekalų, tokių kaip gyoza koldūnai, tempūra, ramenai, tonkatsu ar don.
© Organizatorių nuotr.

Praktiškai visuose japoniškos virtuvės patiekaluose pajusite tikrąjį produkto skonį, nes gaminant patiekalų ingredientai yra dažniausiai verdami ir naudojami tik švieži kruopščiai atrinkti produktai, rašoma atsiųstame pranešime.

Japoniško „GyozaBar“ Vilniuje įkūrėjas Mantas Petrauskas, mokęsis japonų virtuvės paslapčių pas 36 restoranus šioje šalyje įkūrusį žymų šefą Matsutaką, pasakojo, kad stengiasi supažindinti lietuvius su Tekančios saulės šalies maistu, tradicijomis ir kultūra.

,,Nemažą dalį tautiečių paprašius įvardinti tradicinius japoniškos virtuvės patiekalus, išgirstumėme vienintelį atsakymą – sušiai“, – pastebėjo Mantas Petraukas.

Kaip atrodo tradiciniai japonų pusryčiai?

Įdomu, ką japonai valgo pusryčiams? Sunku patikėti, kad jie valgytų avižinę košę ar su kumpiu suteptus sumuštinius, kurie tokie populiarūs tarp mūsų, lietuvių.

„Mes, europiečiai, neįsivaizduojame pusryčių be sumuštinių, kiaušinienės ir didelės stiklinės apelsinų sulčių. Tuo tarpu japonai pusryčiams valgo miso sriubą, gaminamą iš sultinio ir fermentuotos sojų pupelių pastos, vadinamos miso. Kadangi japonai patiekaluose stengiasi naudoti tik šviežius ingredientus, dažniausiai tradicinius patiekalus papildo sezoniškais produktais. Miso sriuba pateikiama su sojų varškės gabaliukais, skirtingomis daržovėmis, jūržolėmis, grybais ir kitais ingredientais. Pusryčių japonai neįsivaizduoja ir be ryžių, omleto (tamagoyaki), fermentuotų sojų pupelių (natto), keptos lašišos, virtos žuvies ar vaisių“, – atskleidė M. Petrauskas.

Japonų virtuvės paslaptis išsiaiškinęs lietuvis papasakojo, ką iš tiesų valgo šios šalies gyventojai
© Organizatorių nuotr.

Tradiciniai japonų desertai taip pat neįprasti

Tradiciniai japonų desertai, kaip ir pusryčiams valgoma sriuba, nepanašūs į europietiškus.
„Nors dauguma desertų atrodo gražiai, vyrauja spalvų ir formų įvairovė, ingredientai mums tikrai neįprasti – saldi pupelių pasta, ryžiai ar žalioji arbata. Vis dėlto, esant galimybei būtina paragauti šių tradicinių japonų desertų: ryžių pyragaičių su įdaru (mochi), dviejų blynų, perteptų raudonų pupelių pasta (dorayaki), žuvies formos saldžių pyragėlių su saldžiu įdaru viduje (taiyaki) ar ryžių koldūnų su saldžiosios sojos padažo glazūra, pateikiamų ant iešmo (dango)“, – pastebi M. Petrauskas.

Naujame bare šeimininkas ketina ne tik vaišinti išskirtiniais tradiciniais japonų patiekalais, tačiau ir mokyti lankytojus šios šalies maisto gaminimo. Tik iš šalies japonų virtuvė atrodo paprasta, tačiau patiekalus pagaminti nėra lengva, sako M. Petrauskas.

Daugelis tradicinių receptų yra perduodami iš kartos į kartą, o maisto gaminimo mokomasi visą gyvenimą. Japonų virtuvė sulaukia ir daug palankių mitybos specialistų bei dietologų vertinimų dėl šios šalies patiekaluose naudojamų šviežių ingredientų, didelio kiekio žuvies ir maisto ruošimo technikos. Japonų maistas laikomas sveiku ir dėl pateikiamų mažų porcijų bei valgymo papročių, kai valgant su už stalo maistu įprasta dalintis su sėdinčiais draugais, šeimos nariais ir kt.

M. Petrausko paklausus, kokių japoniškų patiekalų būtina paragauti kiekvienam, norinčiam susipažinti su Tekančios saulės šalies virtuve, jis rekomenduoja neapsiriboti vienu patiekalu. Kiekviename Japonijos regione populiarūs skirtingi patiekalai, todėl reikėtų paragauti bent trijų patiekalų. Pasak pašnekovo, norint pažinti japonišką virtuvę, vertėtų pabandyti tradicinio barbekiu (yakiniku), mėsos ir makaronų sriubos (ramenų), sušių, koldūnų (gyoza) ar blynelių, kurie savo išvaizda primena europiečių ir amerikiečių pamėgtą picą ar omletą (okonomiyaki).

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sostinėje atsidarė restoranas, kuris įkandamas ne kiekvienam: šampanas čia kainuoja net 1490 eurų (506)

Vilniuje duris atvėrė naujas restoranas „Nineteen18”, kurio pavadinimas skirtas paminėti...

Kauniečių pora leidosi į malonius iššūkius: kuria grožį, kurį pataria suvalgyti ilgai nelaukiant (8)

Ar ilgai rankose pavyktų išlaikyti maždaug keturis kilogramus sveriančią puokštę? Būtent tiek...

Grybų sezonas: vieni stebisi nematytomis grybų rūšimis miške, kiti egzotikos ieško parduotuvėse (27)

Atėjus rudeniui dažnas gyventojas progą ištrūkti į gamtą atranda dėl vis dar šildančios...

Tefloniniai indai – baubas ar visgi nepakeičiami pagalbininkai virtuvėje? (13)

Neprikepantys indai yra puikus išradimas – gaminant sunaudojama mažiau riebalų, o išplauti...

Natūralaus rauginimo paslapčių mokanti Ieva Šidlaitė: raugintiems produktams neatsispiria net didžiausi skeptikai (8)

Žolelių ir lauko gėrybių specialistė, knygos „Natūralus rauginimas “ autorė Ieva...

Top naujienos

Vladimiras Laučius. Pasprinkite savo mediena. Atsakymas urėdams ir babuinams (109)

Daug visko pasakyta miškų kirtimo tema. Kadangi šia sritimi domiuosi seniai, nemažai bendravau su...

Kuodis apie kainas: Lietuva turi seną rimtą bėdą (8)

Bandymo didinti kainas, nes mažėja pirkėjų strategija niekur neveda, sako ekonomistas Raimondas...

Grafininos vyrui Nigelui pareikšti nauji įtarimai – advokatas mano, kad tai policijos taktika papildyta 10:55 (27)

Dingusiosios „Olialia“ mergaitės Sandros Grafininos nužudymu įtariamas jos vyras Nigelas Westas...

Baltiškos Ženios atostogos. Europietiškiausią Europą atrado Estijoje: čia trūksta tik pinigų (36)

Iš visko, ką mačiau, ši Europa – pati europietiškiausia. Džiugių spalvų identiški mediniai...

Lietuvis Kretoje aptiko įspūdingą radinį: iš pradžių man grasino kalėjimu (63)

„Graikai, kuriems parodydavau savo radinį, išsigąsdavo, kad mane pasodins į kalėjimą“, –...

„Rytas“ pristatė biudžetą, tikslus, Gudelis metė akmenį į „vieno klubo“ daržą

Vilniaus „Ryto“ krepšinio klubas penktadienį pristatė netrukus prasidedančio 2018-2019 m....

Rinkimuose Šimašius siekia dalyvauti nebe su Liberalų sąjūdžiu papildyta (95)

Vilniaus miesto meras buvęs liberalų lyderis Remigijus Šimašius kitų metų savivaldos rinkimams...

Jie irgi lauks popiežiaus: čia atvykstama numirti (62)

Kada popiežius Pranciškus iš Aušros vartų papamobiliu bus vežamas į Katedros aikštę, savo...

Vilniuje „Hyundai“ atsidūrė ant kito automobilio (9)

Penktadienį, apie 10.20 val., Vilniuje, prie Švitrigailos ir Naugarduko gatvių sankryžos,...

Po devynerių metų motinystės atostogų: turėčiau jau būti nučiuožusiu stogu ir nukvakusi supermamytė (7)

Motinystės atostogos Lietuvoje yra vienos ilgiausių Europoje. O ypač jei augini ne vieną vaiką....