aA
Vis daugiau lietuvių susižavi ir pamėgsta Japonijos, dar vadinamos Tekančios saulės šalimi, virtuvę. Vis dėlto daugumai tautiečių japonų tradicinė virtuvė vis dar asocijuojasi vien su sušiais. Japonai neįsivaizduoja savo tradicinės virtuvės ir be kitų itin populiarių patiekalų, tokių kaip gyoza koldūnai, tempūra, ramenai, tonkatsu ar don.
© Organizatorių nuotr.

Praktiškai visuose japoniškos virtuvės patiekaluose pajusite tikrąjį produkto skonį, nes gaminant patiekalų ingredientai yra dažniausiai verdami ir naudojami tik švieži kruopščiai atrinkti produktai, rašoma atsiųstame pranešime.

Japoniško „GyozaBar“ Vilniuje įkūrėjas Mantas Petrauskas, mokęsis japonų virtuvės paslapčių pas 36 restoranus šioje šalyje įkūrusį žymų šefą Matsutaką, pasakojo, kad stengiasi supažindinti lietuvius su Tekančios saulės šalies maistu, tradicijomis ir kultūra.

,,Nemažą dalį tautiečių paprašius įvardinti tradicinius japoniškos virtuvės patiekalus, išgirstumėme vienintelį atsakymą – sušiai“, – pastebėjo Mantas Petraukas.

Kaip atrodo tradiciniai japonų pusryčiai?

Įdomu, ką japonai valgo pusryčiams? Sunku patikėti, kad jie valgytų avižinę košę ar su kumpiu suteptus sumuštinius, kurie tokie populiarūs tarp mūsų, lietuvių.

„Mes, europiečiai, neįsivaizduojame pusryčių be sumuštinių, kiaušinienės ir didelės stiklinės apelsinų sulčių. Tuo tarpu japonai pusryčiams valgo miso sriubą, gaminamą iš sultinio ir fermentuotos sojų pupelių pastos, vadinamos miso. Kadangi japonai patiekaluose stengiasi naudoti tik šviežius ingredientus, dažniausiai tradicinius patiekalus papildo sezoniškais produktais. Miso sriuba pateikiama su sojų varškės gabaliukais, skirtingomis daržovėmis, jūržolėmis, grybais ir kitais ingredientais. Pusryčių japonai neįsivaizduoja ir be ryžių, omleto (tamagoyaki), fermentuotų sojų pupelių (natto), keptos lašišos, virtos žuvies ar vaisių“, – atskleidė M. Petrauskas.

Japonų virtuvės paslaptis išsiaiškinęs lietuvis papasakojo, ką iš tiesų valgo šios šalies gyventojai
© Organizatorių nuotr.

Tradiciniai japonų desertai taip pat neįprasti

Tradiciniai japonų desertai, kaip ir pusryčiams valgoma sriuba, nepanašūs į europietiškus.
„Nors dauguma desertų atrodo gražiai, vyrauja spalvų ir formų įvairovė, ingredientai mums tikrai neįprasti – saldi pupelių pasta, ryžiai ar žalioji arbata. Vis dėlto, esant galimybei būtina paragauti šių tradicinių japonų desertų: ryžių pyragaičių su įdaru (mochi), dviejų blynų, perteptų raudonų pupelių pasta (dorayaki), žuvies formos saldžių pyragėlių su saldžiu įdaru viduje (taiyaki) ar ryžių koldūnų su saldžiosios sojos padažo glazūra, pateikiamų ant iešmo (dango)“, – pastebi M. Petrauskas.

Naujame bare šeimininkas ketina ne tik vaišinti išskirtiniais tradiciniais japonų patiekalais, tačiau ir mokyti lankytojus šios šalies maisto gaminimo. Tik iš šalies japonų virtuvė atrodo paprasta, tačiau patiekalus pagaminti nėra lengva, sako M. Petrauskas.

Daugelis tradicinių receptų yra perduodami iš kartos į kartą, o maisto gaminimo mokomasi visą gyvenimą. Japonų virtuvė sulaukia ir daug palankių mitybos specialistų bei dietologų vertinimų dėl šios šalies patiekaluose naudojamų šviežių ingredientų, didelio kiekio žuvies ir maisto ruošimo technikos. Japonų maistas laikomas sveiku ir dėl pateikiamų mažų porcijų bei valgymo papročių, kai valgant su už stalo maistu įprasta dalintis su sėdinčiais draugais, šeimos nariais ir kt.

M. Petrausko paklausus, kokių japoniškų patiekalų būtina paragauti kiekvienam, norinčiam susipažinti su Tekančios saulės šalies virtuve, jis rekomenduoja neapsiriboti vienu patiekalu. Kiekviename Japonijos regione populiarūs skirtingi patiekalai, todėl reikėtų paragauti bent trijų patiekalų. Pasak pašnekovo, norint pažinti japonišką virtuvę, vertėtų pabandyti tradicinio barbekiu (yakiniku), mėsos ir makaronų sriubos (ramenų), sušių, koldūnų (gyoza) ar blynelių, kurie savo išvaizda primena europiečių ir amerikiečių pamėgtą picą ar omletą (okonomiyaki).

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Robertas Daskevičius pristatė maisto ir fotografijos idėjų knygą „52 kartai“

Fotografas ir tinklaraštininkas, maisto projekto „ 52 kartai “ autorius Robertas Daskevičius...

Burnoje tirpstantys Beatos Nicholson pyragėliai su kopūstais: ilgai vargti nereiks (32)

Naminiams pyragėliams puikiai tiks sluoksniuota tešla , kurios nesunku įsigyti kiekvienoje...

Viename geriausių Lietuvos restoranų – naujovės (5)

Vienas geriausių Lietuvos restoranų „Stebuklai“ (2016 metais jis buvo pripažintas nr.1...

Vakarienę visai savaitei pasiruoškite iš anksto: greitas Beatos Nicholson troškintos jautienos receptas (31)

„Paprastai ištroškinu didelį puodą mėsos, kuris paskui stovi šaldytuve ir tą savaitę iš jos...

Norite pavalgyti ten, kur tai daro Lietuvos elitas? Teks pakloti tik 75 eurus (93)

Šių metų gruodžio 6 dieną „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranų šefas...

Top naujienos

Išparduotuvė sostinės širdyje vilioja net žinomas moteris, tačiau stilistės verdiktas negailestingas

Pastaraisiais metais miesto pakraščiuose viena po kitos duris atveria įspūdingų gabaritų...

Rajono mokykloje dirbanti mokytoja atvira: ne vienas mokinys savo vietą mato užsienio braškių lysvėje (20)

1000 – tokių skaičių mokinių dar pamena mokykloje mačiusi Lazdijų Motiejaus Gustaičio...

Ultimatumas Lietuvai: nesusipratimų virtinė ir keistos pasekmės sugriovė seną mitą (284)

Šimtmečius gyveno kaip vyras su žmona. Buvo visko – ir barnių, ir susitaikymų. Tačiau staiga...

Karolinos Liukaitytės vyras susidūrė su rimtais nemalonumais: verslininkas nuteistas dėl milijoninės aferos (44)

Antradienį Generalinė prokuratūra paviešino informaciją apie laisvės atėmimo bausmę, kuri...

Snygis baigėsi, vairuotojų problemos ne – automobiliu geriau niekur nevažiuoti (133)

Vilniaus vairuotojams prieššventinė savaitė, panašu, taps rimtu išbandymu nervams. Antradienį...

Didžiausio Ukrainos uosto darbuotojai po Rusijos agresijos: taip blogai nebuvo dešimtmečiais (18)

Mariupoliui , pagrindiniam Ukrainos prekybiniam uostui, atėjo sunkūs laikai, rašo BBC. Išties...

Seimo narys Robertas Šarknickas – Santaros klinikose (65)

Seimo narys Robertas Šarknickas pirmadienio vakarą atsidūrė Vilniaus universitetinės...

Iš visos Lietuvos atvažiuoja apžiūrėti vilkaviškiečių šeimos papuošto namo: antro tokio tikrai nėra (76)

Galima pamanyti, kad šiuose namuose įsikūręs pats Kalėdų senelis. DELFI redakciją pasiekė...

Ekspertė apie kalėdinę antį: kepant svarbiausia ne receptas anties su figomis receptas (2)

Neabejotina Kalėdų stalo puošmena – kepta antis . Vis daugiau lietuvių nebeįsivaizduoja...