Vis daugiau lietuvių susižavi ir pamėgsta Japonijos, dar vadinamos Tekančios saulės šalimi, virtuvę. Vis dėlto daugumai tautiečių japonų tradicinė virtuvė vis dar asocijuojasi vien su sušiais. Japonai neįsivaizduoja savo tradicinės virtuvės ir be kitų itin populiarių patiekalų, tokių kaip gyoza koldūnai, tempūra, ramenai, tonkatsu ar don.
© Organizatorių nuotr.

Praktiškai visuose japoniškos virtuvės patiekaluose pajusite tikrąjį produkto skonį, nes gaminant patiekalų ingredientai yra dažniausiai verdami ir naudojami tik švieži kruopščiai atrinkti produktai, rašoma atsiųstame pranešime.

Japoniško „GyozaBar“ Vilniuje įkūrėjas Mantas Petrauskas, mokęsis japonų virtuvės paslapčių pas 36 restoranus šioje šalyje įkūrusį žymų šefą Matsutaką, pasakojo, kad stengiasi supažindinti lietuvius su Tekančios saulės šalies maistu, tradicijomis ir kultūra.

,,Nemažą dalį tautiečių paprašius įvardinti tradicinius japoniškos virtuvės patiekalus, išgirstumėme vienintelį atsakymą – sušiai“, – pastebėjo Mantas Petraukas.

Kaip atrodo tradiciniai japonų pusryčiai?

Įdomu, ką japonai valgo pusryčiams? Sunku patikėti, kad jie valgytų avižinę košę ar su kumpiu suteptus sumuštinius, kurie tokie populiarūs tarp mūsų, lietuvių.

„Mes, europiečiai, neįsivaizduojame pusryčių be sumuštinių, kiaušinienės ir didelės stiklinės apelsinų sulčių. Tuo tarpu japonai pusryčiams valgo miso sriubą, gaminamą iš sultinio ir fermentuotos sojų pupelių pastos, vadinamos miso. Kadangi japonai patiekaluose stengiasi naudoti tik šviežius ingredientus, dažniausiai tradicinius patiekalus papildo sezoniškais produktais. Miso sriuba pateikiama su sojų varškės gabaliukais, skirtingomis daržovėmis, jūržolėmis, grybais ir kitais ingredientais. Pusryčių japonai neįsivaizduoja ir be ryžių, omleto (tamagoyaki), fermentuotų sojų pupelių (natto), keptos lašišos, virtos žuvies ar vaisių“, – atskleidė M. Petrauskas.

Japonų virtuvės paslaptis išsiaiškinęs lietuvis papasakojo, ką iš tiesų valgo šios šalies gyventojai
© Organizatorių nuotr.

Tradiciniai japonų desertai taip pat neįprasti

Tradiciniai japonų desertai, kaip ir pusryčiams valgoma sriuba, nepanašūs į europietiškus.
„Nors dauguma desertų atrodo gražiai, vyrauja spalvų ir formų įvairovė, ingredientai mums tikrai neįprasti – saldi pupelių pasta, ryžiai ar žalioji arbata. Vis dėlto, esant galimybei būtina paragauti šių tradicinių japonų desertų: ryžių pyragaičių su įdaru (mochi), dviejų blynų, perteptų raudonų pupelių pasta (dorayaki), žuvies formos saldžių pyragėlių su saldžiu įdaru viduje (taiyaki) ar ryžių koldūnų su saldžiosios sojos padažo glazūra, pateikiamų ant iešmo (dango)“, – pastebi M. Petrauskas.

Naujame bare šeimininkas ketina ne tik vaišinti išskirtiniais tradiciniais japonų patiekalais, tačiau ir mokyti lankytojus šios šalies maisto gaminimo. Tik iš šalies japonų virtuvė atrodo paprasta, tačiau patiekalus pagaminti nėra lengva, sako M. Petrauskas.

Daugelis tradicinių receptų yra perduodami iš kartos į kartą, o maisto gaminimo mokomasi visą gyvenimą. Japonų virtuvė sulaukia ir daug palankių mitybos specialistų bei dietologų vertinimų dėl šios šalies patiekaluose naudojamų šviežių ingredientų, didelio kiekio žuvies ir maisto ruošimo technikos. Japonų maistas laikomas sveiku ir dėl pateikiamų mažų porcijų bei valgymo papročių, kai valgant su už stalo maistu įprasta dalintis su sėdinčiais draugais, šeimos nariais ir kt.

M. Petrausko paklausus, kokių japoniškų patiekalų būtina paragauti kiekvienam, norinčiam susipažinti su Tekančios saulės šalies virtuve, jis rekomenduoja neapsiriboti vienu patiekalu. Kiekviename Japonijos regione populiarūs skirtingi patiekalai, todėl reikėtų paragauti bent trijų patiekalų. Pasak pašnekovo, norint pažinti japonišką virtuvę, vertėtų pabandyti tradicinio barbekiu (yakiniku), mėsos ir makaronų sriubos (ramenų), sušių, koldūnų (gyoza) ar blynelių, kurie savo išvaizda primena europiečių ir amerikiečių pamėgtą picą ar omletą (okonomiyaki).

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Joninės turi potencialo tapti pirmąja lietuviška nepersivalgymo švente (8)

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius atkreipia dėmesį, kad lietuviškų Joninių stalas...

Geriausias Lietuvos restoranas paaiškės jau kitą savaitę: ar „savi“ „savus“ sugebės įvertinti objektyviai? (6)

Šią savaitę nuaidėjo pasaulio restoranų apdovanojimų ceremonija. Specialaus renginio metu buvo...

Prieskoninės žolelės: kokias labiausiai mėgsta lietuviai ir su kuo geriausiai dera (1)

Krapais ar petražolėmis apibarstytos šviežios virtos bulvės ar kruopos, sultinys ar troškinta...

Desertai gali išgelbėti net ir kukliausią šventę pyragaičių receptas (2)

Kai kuriuose regionuose vis dar populiarūs tradiciniai desertai , pavyzdžiui, šakotis ar...

Kulinarijos konkurse Honkonge vienintelės dalyvės iš Europos – Lietuvos virtuvės meistrės (4)

Kitą savaitę, birželio 27–29 d., Honkonge vyksiančiame tarptautiniame kulinarijos konkurse...

Top naujienos

Moters pagalbos šauksmas: kur dėtis po skyrybų su vaikais? (251)

Su vyru besiskirianti moteris atsidūrė akligatvyje – turi išsikraustyti iš namų, socialinio...

Gražulio vaikelio susilaukusi palangiškė: jis atsiprašė visos Lietuvos, tik ne manęs ir dukrelės (1123)

Skandalingojo politiko Petro Gražulio vaikelio susilaukusi palangiškė Birutė Navickaitė neslepia,...

Po ilgos tylos Adomėnas konservatoriams trenkė durimis ir išklojo nuoskaudas (24)

„Sudie visa tai. Kiekviena politinė karjera baigiasi žlugimu“, - tokiu įrašu anglų kalba po...

Kaune ant kojų sukeltos spec. tarnybos – Aleksoto aerodrome sudužo lėktuvas papildyta (68)

Šeštadienį, 13.53 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas...

Vakarą praleidau ligoninės priimamajame: prakaito, alkoholio, šlapimo kvapai ir ilgas laukimas (346)

Niekas nenorėtų ten patekti. Nei kaip pacientas, nei kaip lydintysis. Bet kartais ne pačioje...

Mokesčių inspekcija paskaičiavo: jei 12 eurų mokate už kepsnį – turėtų atnešti du kilogramus mėsos (506)

Palangos verslininkų noras per vasarą užsidirbti visiems metams padarė meškos paslaugą visos...

Baltijos moterų futbolo lygos rungtynės: „Kauno Žalgiris“ – „Parnu“

Baltijos moterų futbolo lygos rungtynės: „Kauno Žalgiris“ – „Parnu“. Tiesiogiai iš Kauno.

Gražulio narystė partijoje sustabdyta metams, jis savo svarstantis trauktis pats Papildyta (216)

Palangoje šeštadienį posėdžiavusi partijos „Tvarka ir teisingumas“ valdyba nusprendė...

Nakvynė pajūryje už 5 eurus: poilsiautojai iškenčia vos 2-3 dienas (209)

„Šalta, žmonių nėra, vasara – š*****“, – piktai rėžia namelius poilsiautojams...

Lietuvą palikdama Eurika Masytė sunkiai tramdė ašaras: ir šiandien dar jaučiuosi nepritapusi (169)

Minint valstybines šventes vis dar skamba legendinė daina „Laisvė“ ir turbūt nėra žmogaus...