aA
Įsibėgėjus vasariškiems orams, norisi ištrūkti į gamtą ir kuo mažiau laiko leisti virtuvėje. Restorano „Amandus“ savininkas ir virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas sako, kad vasarą net ir didžiausius gurmanus gelbsti sumuštiniai, nes juos paruošti neužtrunkama, o kartu galima improvizuoti ir atskleisti netikėtų skonių.
Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas
Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas
© Recepto autorius

Danijoje gyvenęs virtuvės šefas pasakoja, kad šioje šalyje sumuštiniai, daniškai vadinami smorrebrod, ypač populiarūs ir, ko gero, nė vienas danas nepraleidžia nė dienos, nesuvalgęs sumuštinio. Smorrebrod pagrindą sudaro juoda ruginė duona – tuo esame artimi šios Skandinavijos šalies gyventojams, juolab kad sumuštiniai mėgstami ir Lietuvoje.

Norint, jog sumuštinis džiugintų gomurį ir skrandį, svarbiausia, pasak virtuvės šefo, pasirinkti gerus produktus.

„Sumuštinio pagrindas yra duona, todėl labai svarbu pasirinkti tinkamą. Mano rekomendacija – duona, kurios net 45 proc. sudaro įvairios sėklos: arbūzų, moliūgų, saulėgrąžų ir linų sėmenys. Tokia duona sumuštinį praturtina papildomais poskoniais. Be to, ji labai tinka kaip sveikesnis pasirinkimas, nes kuo daugiau sėklų, tuo mažiau miltų“, – sako D. Praspaliauskas.

Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas
Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas
© Organizatorių nuotr.

Kad svarbu atkreipti dėmesį į duonos sudedamąsias dalis, paantrina ir „Vilniaus duonos“ komercijos direktorius Artūras Kokoškinas: „Nuolat kuriame naujus produktus, kad vartotojams pasiūlytume sveikesnių pasirinkimų. Naujausia mūsų duona turi 45 proc. sėklų, papildančių kasdienį racioną mineralais, pvz., magniu, geležimi ir kt., taip pat įvairiais vitaminais. Be to, joje yra 6,7 g skaidulinių medžiagų, galinčių padėti gerai savijautai ir imunitetui, mažiau cukrų.“

Ruošiant sumuštinius D. Praspaliauskas siūlo nebijoti eksperimentuoti ir jiems panaudoti rūkytą žuvį ar keptą vištieną. Taip pat reikia nepamiršti sezoninių žalumynų ir sumuštiniams rinktis agurkų, svogūnų, krapų. Kartu galima derinti plačiai mėgstamus avokadus, smidrus, pakutenti gomurį jalapeno pipirais.

Virtuvės šefas D. Praspaliauskas siūlo išbandyti du naujus sumuštinių receptus, kurie tinka ne tik skubantiems, bet ir norintiems nustebinti svečius:

Sumuštinis su rūkytu unguriu, kiaušiniais ir smidrais

Sumuštinis su rūkytu unguriu, kiaušiniais ir smidrais
Sumuštinis su rūkytu unguriu, kiaušiniais ir smidrais
© Recepto autorius

Jums reikės:

  • Sėklų duonos
  • Sviesto
  • Saldžiųjų garstyčių
  • Rūkyto ungurio
  • Virtų kiaušinių
  • Svogūnų laiškų
  • Raudonosios paprikos miltelių
  • Lengvai marinuotų smidrų
  • Krapų


Ant duonos užtepame sviesto ir saldžiųjų garstyčių. Svogūnų laiškai ir lengvai pamarinuoti smidrai tampa sumuštinio „salotomis“. Virtas kiaušinis ir lengvai rūkytas ungurys paskaninami raudonąja paprika, krapais ir kapotais svogūnų laiškais.

Sumuštinis su kepta vištiena ir avokadu

Sumuštinis su kepta vištiena ir avokadu
Sumuštinis su kepta vištiena ir avokadu
© Recepto autorius

Jums reikės:

  • Sėklų duonos
  • Graikinio jogurto
  • Agurkų
  • Petražolių
  • Keptos vištienos krūtinėlės
  • Avokado
  • Pomidoro
  • Jalapeno pipiro


Ant duonos tepame agurkų ir graikinio jogurto užtepo, paskaninto petražolėmis. Tuomet sluoksniais dedame agurkus, keptą smulkintą vištienos krūtinėlę, avokado, truputį pomidoro. Sumuštinį vainikuoja jalapeno pipirai mėgstantiems delikatų aštrumą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
2.5556

Alfas live. Estetikos žinovė: civilizuotas ir išsilavinęs žmogus privalo mokėti elgtis prie stalo – ypač su peiliu ir šakute (26)

Šio šeštadienio „Alfas live“ laidoje jos vedėjas virtuvės šefas Alfas Ivanauskas kalbins...

Šefas išdavė lengvą, tačiau nerealiai skanų rabarbarų pyrago receptą (18)

Vasaros popietę su virtuvės šefu Tomu Rimydžiu , vadovaujančiu istorinės virtuvės restoranui...

Virtuvės šefai susibūrė: bendrame renginyje pristatė šio sezono aktualijas (5)

Po keletos mėnesių trukusios pertraukos Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ,...

Deivydo Praspaliausko lengvi ir sotūs sumuštiniai: vienas su kiaušiniais ir smidrais, kitas – su kepta vištiena ir avokadu (22)

Įsibėgėjus vasariškiems orams, norisi ištrūkti į gamtą ir kuo mažiau laiko leisti virtuvėje....

Alfas live. Medicinos mokslų daktarė rėžė iš peties: smaguriaudami šašlykais mes tiesiog prisivalgome toksinų (66)

Šio šeštadienio „Alfas live“ laidoje jos vedėjas Alfas Ivanauskas kalbins medicinos mokslų...

Top naujienos

Šiurpi istorija Čečėnijoje: dukros netekusi motina žmogžudyste įtarė žentą. Tada įsikišo Kadyrovas (44)

Birželio 12 d. 23 metų Čečėnijos gyventoja Madina Umajeva mirė savo namuose. Jos vyro artimieji...

Vilniuje – meilės drama: 17 metų jaunesnį draugą nužudžiusi moteris gyveno prie lavono (13)

Draugystė su net 17 metų jaunesniu vyru baigėsi skaudžia tragedija – vilnietė mylimąjį...

„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ (86)

Liepos 6 d. lygiai 21 val. vietos laiku lietuviai visame pasaulyje gieda "Tautišką giesmę". Esame...

Palangos svečiai nesikuklino pozuoti ir parodė šių metų paplūdimio madas (304)

Nors dangus – cepelino spalvos ir saulė Palangą pirmadienį nutvieskė vos retsykiais,...

Egzotišku kraštu susižavėjusios lietuvių poros atostogas apkartino kelionė namo: už tokią „staigmeną“ gali padėkoti tautiečiams (46)

Jau skrendant iš Kolumbijos namo, Barankilo oro uoste, pareigūnai sulaikė mūsų pasus ilgiau nei...

Ruošiasi leisti šeimos gydytojams nedirbti savaitgaliais ir švenčių dienomis: ligoninės įspėja – bus blogai (149)

Seime svarstoma iniciatyva nuimti teisinę prievolę šeimos gydytojo paslaugoms būti prieinamoms...

Garsios Kauno medikų šeimos tragedija: į laisvę išėjusį sūnų vėl klampina itin sunkūs kaltinimai (136)

Kauno apygardos teismui perduota nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje kvaišalų prekyba itin stambiu...

Dėl Messi nesijaudinantis „Barcelona“ prezidentas: Šaras visada buvo mūsų klubo ambasadorius (9)

Šarūno Jasikevičiaus pristatymas Barselonos „ Camp Nou “ stadione pirmadienį prasidėjo nuo...

Prasmingą datą pasirinkę Laura ir Šarūnas Mazalai susituokė bažnyčioje: jausmas širdy tikrai kitoks (32)

Lygiai prieš penkerius metus oficialiai vyru ir žmona tapę Laura (30) ir Šarūnas Mazalai (32)...

Paskui Jasikevičių į Barseloną išvyksta ir Maskoliūnas bei Masiulis (245)

Kauno „Žalgirio“ klubui atsisveikinus su vyriausiuoju komandos treneriu Šarūnu Jasikevičiumi,...

|Maža didelių žinių kaina