aA
„Šioje srityje negali būti konkurencijos. Tai, ką ragauji, arba jaudina, arba ne“, – vertindama antrajam Birštono kulinarijos konkursui septynių žinomiausių kurorto restoranų patiektus patiekalus sakė dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep.
"Vytautas mineral Spa". Milžino paunksmė - 1 vieta kašto patiekalo kategorijoje
© Organizatorių nuotr.

Kartu su ja komisijoje valgius testavo ir Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, žinomas keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius, Pasaulio kulinarijos čempionato „Culinary World Cup“ prizininkas, virtuvės šefas Jaroslavas Orševskis ir maisto rinkodaros specialistė Delija Milašiūtė, rašoma atsiųstame pranešime.

Tiek jų, tiek konkurso dalyvių tikslas buvo išaiškinti, kuriuos gardumynus būsimame Birštono kulinariniame žemėlapyje pristatyti kaip šių metų geriausius.

Prieš metus pirmą kartą išleistas toks leidinys sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo.
„Tačiau restoranai savo meniu atnaujina bent kelis kartus per metus, todėl ir žemėlapyje privalo būti pateikta aktualiausia informacija“, – sakė leidinio idėjos sumanytoja N. Dirginčienė.

Jos teigimu, žemėlapyje bus pažymėtos ne tik konkurse dalyvavusios, bet visos kurorte įsikūrusios maitinimo įstaigos ir specialiais ženklais bus apibūdinta, kuo jos ypatingos.

Birštono kulinarijos konkursas
Birštono kulinarijos konkursas
© Organizatorių nuotr.

Susumavus antrojo Birštono kulinarinio konkurso rezultatus paaiškėjo, kad šįmet pagrindinius laurus pelnė „Vytautas mineral SPA“ virtuvės komanda. Jie neaplenkiami buvo gaminant visus tris patiekalus – karštąją, užkandį ir desertą.

Komisijai „Vytautas Mineral SPA“ restorano meistrai pasiūlė stirnienos nugarinę su keptų obuolių kremu, rūkytu pastarnokų, miško grybų kroketu, šparagais, gervuoge ir juodojo šokolado ir raudono vyno padažu. Užkandžiui rekomenduotas lašišos trio: sūdyta ir rūkyta lašiša įsukta į agurko želė, virtos lašišos paštetas su miso pasta, lašišos karpačio su avokado kremu, pankolio salotos su obuolių sultimis, sūdytas agurkas, bergamotės kremas, marinuotos spanguolės, grikių duonelė, kefyro ledai. Pirmąja vieta įvertintas citrininis pyragaitis su baltojo šokolado ir pistacijų kempine, baltojo šokolado keksiukas, citrinų kremas, pistacijų ledai, pasifloro morengas.

"Eglės sanatorija". Mineralinio vandens laše - visas pasaulis
"Eglės sanatorija". Mineralinio vandens laše - visas pasaulis
© Organizatorių nuotr.

Karštojo patiekalo kategorijoje pasižymėjo ir „Bir. Bur. Bar“ kolektyvas, pasiūlęs lėtai virtą jautienos žandą raudonojo vyno padaže su špinatų bulvių koše bei „Eglės“ sanatorijos virtuvės šefas, patiekęs fazano kepsnį.

Įdomų užkandį, pavadintą „Citrininiu tunu“, konkurso dieną siūlė „Royal Spa Residence“, o vištienos kepenėlių pate su petražolių pudra ir raudonų svogūnų chutney – „Bir. Bur. Bar“. Viliojančių desertų, be „Vytautas Mineral SPA“ restorano, poilsiaujantieji turėtų paragauti tose pačiose vietose, kurios prizines vietas užėmė užkandžių kategorijoje.

Iš viso konkurse dalyvavo septyni restoranai ir kavinės: „Kurhauzas“, „Old Town Grill“, „Royal SPA Residence“, „Eglės“ sanatorija, „Bir.Bur.Bar“, „Vytautas Mineral SPA“ ir „Audenis“.
Šįmet buvo svarbu laikytis kelių taisyklių – valgiuose turėjo dominuoti ar išsiskirti žalia spalva, o vienu iš privalomų panaudoti ingredientų tapo Birštono simboliu laikomas mineralinis vanduo.
Pristatant kiekvieną skanėstą, buvo pagarsinta tik jo sudėtis ir sukūrimo istorija – kokio restorano komanda jį ruošė, vertinimo metu buvo paslaptis. Taip siekta kuo objektyviau nustatyti, kuris karštas, šaltas patiekalas ar desertas būtų įvardintas kaip metų geriausias.

Birštono kulinarinis konkursas rengiamas ir originalus žemėlapis kuriamas dvejus metus iš eilės. Atnaujintame leidinyje bus galima rasti ne tik vietas, ruošiančias geriausiais pripažintus patiekalus, bet visas kurorto maitinimo įstaigas. Greta kiekvienos bus išskirta tai, kuo restoranas, kavinė ar baras skiriasi nuo kitų, ką laiko didžiausiu savo privalumu. Žemėlapis Birštone padės orientuotis ir specifinių poreikių turintiems klientams – vegetarams, veganams, netoleruojantiems tam tikrų produktų, pailsėti susiruošusiems su augintiniais ar žaidimų visada trokštančiais vaikais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Koldūnų karalienė iš Lenkijos – pasaulinio rekordo savininkė

Jei kada tektų ieškoti greičiausiai pasaulyje koldūnus gaminančio asmens, jį rasti pavyktų...

Žolininkė atsakė į visiems rūpimą klausimą – ar galima arbatą užplikyti antrą kartą? (44)

Alfo Ivanausko šeštadienio laidos „Alfas live“ viešnia – buvusi floristė, o dabar žolelių...

Senelio žvejoti pamokytas palangiškis įsuko verslą net sostinėje (3)

Taip jau nutiko, kad Palangoje, prie jūros užaugusio Martyno Mančo gyvenimas sukasi aplink žuvį....

Virtuvės šefo rekomendacijos šventiniam stalui: netikėtas silkės užkandis ir tobulas antienos receptas (25)

Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau...

Švedijos konditerijos virtuozas į Lietuvą atpūtė naujų vėjų (20)

Lietuvoje pirmą kartą lankėsi Švedijos konditerijos virtuozas Sebastian Pettersson –...

Top naujienos

Sultono žodis: noriu duodu, noriu atsiimu? Turkija toliau blokuoja Baltijos šalių gynybos planus papildyta Nausėdos komentaru (204)

Nepaisant susitarimo, pasiekto per NATO lyderių susitikimą Londone, Turkija toliau blokuoja Baltijos...

Kalėdinė dovana vėžiu sergantiems – segtukai į plaukus: nustebo, kodėl neįvertino (55)

Į Kauno klinikų vaikų onkologijos skyrių atkeliavusios dovanos šokiravo tėvus. Į skyrių,...

Nausėda eurokomisarui pristatė pastabas: naujasis ES biudžeto projektas Lietuvai nėra priimtinas

Vizito Briuselyje metu prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su Europos Komisijos nariu Johannesu...

Nuo 2020 m. keisis šauktinių amžius (59)

Seimas nusprendė sumažinti į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą šaukiamų karo...

Strazdauskaitės budeliams siūlomos griežčiausios bausmės Artimųjų civiliniai ieškiniai siekia 460 tūkst. eurų (157)

Kauno apygardos teisme baigiama nagrinėti ypač didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusi Ievos...

Kaunietė papasakojo, kaip ligoninėje slaugomi senoliai: tai makabriška (348)

Antradienio pavakarę socialiniame tinkle su nemaža jėga pasklido Respublikinės Kauno ligoninės...

Jei manėte, kad persimonų galite valgyti, kiek telpa – klydote: dietistė įvardijo labai rimtą šios uogos trūkumą (2)

Sulaukę žiemos džiaugiamės ne tik mandarinais, bet ir persimonais. Sveikos mitybos specialistė,...

Nijolės atsakas kritikuotojams: kaip mažos mergaitės pasitikės savimi, jei bus apsirengusios skarmalais? psichologės komentaras (128)

Pasirodęs verslininkės Nijolės Veličkienė s įrašas apie mergaičių stilių sukėlė tikrą...

Akis į akį Crawfordą sutikęs Kavaliauskas: šypsojausi, kai sužinojau, kad kovosiu prieš jį (1)

Jau gruodžio 14-ąją „Madison Square Garden“ arenoje Niujorke (JAV) vyksiančiame bokso kovų...

Štai kodėl taip sunku mesti rūkyti: daugelis kartoja tą pačią klaidą (1)

„ Rūkymas žudo – mesk rūkyti tuojau pat“ – tokie ir panašūs perspėjimai ant tabako...