aA
Trečią kartą vykstantys „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje rinkimai bendradarbiaujant su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ artėja link svarbiausių įvykių. Šiandien yra skelbiamas 60-ies kandidatų sąrašas, iš kurio Gero maisto akademijos nariai rinks savo favoritus.
© DELFI montažas

„Restoranų-kandidatų sąrašą sudarinėjo Gero maisto akademijos Taryba atsižvelgdama į visų Lietuvoje maitinimo įstaigų sąrašą. Iš jo buvo atrinkta 60 kandidatų vertinant restoranų maisto kokybę, kilmę, kūrybiškumą, novatoriškumą, patiekimą, aptarnavimo lygį, atmosferą, gėrimų kortą ir pan.“, – kriterijus renkant restoranus-kandidatus pranešime spaudai trumpai pristato Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Taip pat šiemet daugiau dėmesio buvo skiriama regionuose esantiems restoranams: „Turime net 10 restoranų-kandidatų iš Lietuvos mažųjų miestų. Pateko restoranai iš Šiaulių, Druskininkų, Trakų, Ventės Rago, Nidos, Palangos ir Birštono. Taigi šiemet geriausių šalies restoranų trisdešimtukas bus renkamas iš viso iš 10 Lietuvos miestų (pernai, palyginimui, buvo tik iš 8)“, – pasakoja Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir Gero maisto akademijos Tarybos narė Evalda Šiškauskienė.

Šių metų trumpajame kandidatų sąraše atsidūrė 8 visiškai nauji restoranai, kurių nei pernai, nei užpernai nebuvo net trumpajame sąraše. Iš jų – netgi 4, kurie atsidarė tik pernai. Tai yra „Moon“ (Birštonas), „Studio 52“ (Klaipėda), „Amandus“ (Vilnius) ir „El Mercado“ (Vilnius) – visi jie šiemet pateko ir į „iittala“ restoranų radarą, kuris „30 geriausių restoranų“ projekto svetainėje pristato ryškiausius gastronominiuss debiutus visoje Lietuvoje.

Toliau visus atrinktus restoranus, kurių yra 60, vertins Gero maisto akademijos nariai. Jų šiuo metu yra daugiau nei 100. Akademijos balsavimas prasidėjo jau vakar, gegužės 3 dieną, ir tęsis lygiai mėnesį. Taigi jau netrukus pradės aiškėti geriausi 2018 metų restoranai Lietuvoje.

Aiškėja, kas šiemet kandidatuoja patekti tarp „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje
© Dovilė Rozmanaitė Bružienė

Restoranus vertina gastronomijos ekspertai

„30 geriausių restoranų“ tikslas – apjungti kuo didesnį gastronomijos ekspertų ir profesionalų ratą vieningam balsavimui. Būtent todėl dalyvauti Gero maisto akademijos veikloje yra pakviesti Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys blogeriai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.

Tokie restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuvoje toks projektas vyksta jau trečią kartą ir įgauna vis daugiau populiarumo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – jis dažnai tarnauja kaip gidas į mūsų šalį atvykstantiems svečiams.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“ bendradarbiaujant su Lietuvos turizmo departmentu.

Aiškėja, kas šiemet kandidatuoja patekti tarp „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje
© Organizacijos archyvas

Projekto trumpasis sąrašas, iš kurio renkami šalies geriausi restoranai:

Vilnius: Amandus, Astorija Brasserie, Bizarre, Böff, Da Antonio, Dine, Dublis, Džiaugsmas, El Mercado, Ertlio namas, Gaspar's, Gastronomika, Imperial, La Provence, Lauro lapas, Mabre Steakhouse Hazienda, Marche de Provence, Meat, Panama, Paupio 12, Rib room, Rise, Selfish, Sofa de Pancho, Somm, St. Germain, Stebuklai, Stikliai, Sue's Indian Raja, Sugamour, Sweet root, Telegrafas, Ti'ana, Time, Town, Trinity

Kaunas: Dia, Ieti, Medžiotojų užeiga, Monte Pacis, Nüman, Uoksas

Klaipėda: Momo grill, Monai, Studio 52

Birštonas: Moon

Druskininkai: Keturi vėjai, SPA Vilnius Cibus, Toli toli, Velvetti

Nida: Nerija

Palanga: Onorė, Palangos Vanagupė, Pušų paunksnėje, Palanga, Žuvinė (ir Vilniuje)

Šiauliai: Leja

Trakai: Apvalaus stalo klubas, IDW Esperanza resort

Ventės ragas: Šturmų švyturys (ir Vilniuje)

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Senelio žvejoti pamokytas palangiškis įsuko verslą net sostinėje

Taip jau nutiko, kad Palangoje, prie jūros užaugusio Martyno Mančo gyvenimas sukasi aplink žuvį....

Virtuvės šefo rekomendacijos šventiniam stalui: netikėtas silkės užkandis ir tobulas antienos receptas (25)

Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau...

Švedijos konditerijos virtuozas į Lietuvą atpūtė naujų vėjų (19)

Lietuvoje pirmą kartą lankėsi Švedijos konditerijos virtuozas Sebastian Pettersson –...

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą (13)

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo...

Kalėdiniai Alfo receptai – specialiose gruodžio laidose

„Virtuvės mitų griovėjai“ ir DELFI TV savo žiūrovams bei skaitytojams turi ypatingą...

Top naujienos

Už kovą „Žalgirį“ gyręs Jasikevičius mojo ranka į nokautuojantį Jameso dūrį: man tai neįdomu specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (70)

Antrus metus iš eilės Maskvos „Megasport“ arenoje Kauno „Žalgiriui“ teko žaisti...

RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (322)

NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....

Lietaus debesys išplis po visą šalį – siautės itin stiprus vėjas (3)

Penktadienį pietvakarių vėjas pasidarys dar gūsingesnis.

Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (638)

Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...

Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasekmes (32)

Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....

Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (79)

Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...

Rūta Steponavičienė

Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (6)

Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...

Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (68)

Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...

Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį (40)

Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...