aA
Vis labiau vertiname patiekalus, džiuginančius ne tik skrandį, bet ir akis, o vaizdo, skonio ir aromato derinys jau tapo įprastu kriterijumi kone kiekvieniems pietums ar vakarienei. Pateikiame jums 3 patarimus, kaip gaminant namuose ir pasitelkus vos keletą gudrybių net ir paprasčiausiais užkandžiais galima nustebinti netikėtai užsukusius svečius.
Maisto patiekimo idėjos
Maisto patiekimo idėjos
© Organizatorių nuotr.

„Maisto gaminimas ir pateikimas – tai meno forma. Kiekvienam, tiek restorano, tiek savų namų virtuvės šefui, geriausias įvertinimas – matyti laimingus aplink paruoštą stalą susėdusius artimuosius ar svečius, besigardžiuojančius jų sukurtais patiekalais. Tačiau tam, kad rezultatas iš tiesų nustebintų, reikia pasitelkti vaizduotę, ieškoti įkvėpimo, ruošti patiekalus atidžiai ir su meile. Didelį dėmesį turėtumėte skirti patiekimui“, – DELFI atsiųstame pranešime pasakoja Baltijos šalių renginių organizatorių susitikime „Baltic for events“ dalyvausiantis „Willitomaatti Catering“ virtuvės šefas iš Suomijos Jussi Peisa.

Kulinarijos profesionalas patiekalus lygina su žmonėmis, kuriuos pasitinkame pagal išvaizdą ir taip susidarome pirmąjį įspūdį. Jei įdėjome daug meilės, kad patiekalo turinys būtų skanus, jis ragina lygiai tiek pat dėmesio skirti ir tam, kaip maistas atrodys lėkštėje. Juk kiekvienam iš mūsų didesnį apetitą kelia pirmiausia patraukliai atrodantis maistas.

Nuo baltų lėkščių iki kepimo popieriaus

Kad ir kaip paprastai skambėtų maisto patiekimas baltose lėkštėse, niekada neapsiriksite pasirinkę šį klasikinį variantą. Tai pagyvins ir išryškins patiekiamo valgio spalvas, atrodys estetiškai.

Maisto patiekimo idėjos
Maisto patiekimo idėjos
© Organizatorių nuotr.

Nevenkite ir kitų spalvų indų – tinkamai suderinę spalvas, nustebsite, kaip gražiai skirtingi gaminiai ir padažai atsiskleidžia įvairiaspalvėje keramikoje. Pavyzdžiui, žalias pesto padažas ar trinta pomidorų sriuba puikiai atrodys juodos spalvos induose, o aštuonkojis ar netgi šaltibarščiai – mėlynose.

Jei norite kiek kitokio nei įprastai reginio savo akims, bent retkarčiais pamirškite įprastus indus ir pakeiskite lėkštes. Ką galima panaudoti vietoj jų? Pasitelkite fantaziją – gal turite kažką panašaus į dubenėlį ar lėkštę? Medinė lentelė gali puikiai pakeisti įprastą padėklą ar kitą indą patiekti įvairiausiems sūriams, mėsos gaminiams ar subtiliems desertams. Čia jums pasitarnaus ir kepimo ar pergamentinis popierius, ypač nešant ant stalo ką tik iškeptus pyragus ir kitus kepinius.

Nepersistenkite – mažiau yra daugiau

Pirmenybę teikite paprastumui – tai visuomet gero skonio ženklas. Kalėdų vakarienės stalo serviravimas ir maisto patiekimas vėlyviems šeštadienio pusryčiams neabejotinai skiriasi. Tačiau ir kasdienybėje neužmirškite laikytis elementarių, estetiką kuriančių detalių. Pavyzdžiui, duoną patiekite lėkštutėje ar ant padėkliuko, o ne dėkite su visu maišeliu ant stalo. Pastatykite ant stalo grafiną vandens su vaisiais.

Tiekdami tiek karštus patiekalus, tiek užkandžius atskirose lėkštėse, rinkitės nelyginį skaičių – vietoj dviejų suktinukų ar sumuštinukų, patiekite tris. Lyginiai skaičiai atrodo perdėtai tvarkingai.

Sluoksniuokite ir nevenkite aukščio

Retkarčiais pažaiskite su maistu ir pamirškite taisykles – nedėkite ryžių, daržovių ir mėsos atskirai. Pabandykite keletą mėsos gabaliukų sukrauti vieną ant kito, o dalį daržovių uždėti ant viršaus. Skirtingi sluoksniai pagyvins patiekalą, suteiks jam žaismingumo ir patrauklumo.

Maisto patiekimo idėjos
Maisto patiekimo idėjos
© Organizatorių nuotr.

Taip patiekdami maistą vieną ar kitą sudėtinę dalį galite atremti 45 laipsnių kampu. Pavyzdžiui, patiekiant kepsnius tokiu kampu atremtos šparaginės pupelės suteiks visam patiekalui daugiau tūrio.

Svarbiausia išdrįsti eksperimentuoti ir retkarčiais užmiršti virtuvėje vyraujančias taisykles. Pažaiskite su patiekalais, kaskart išbandykite kažką naujo ir netruksite pastebėti, kaip maisto gaminimas ir valgymas taps viena iš maloniausių pramogų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Koks bus pandeminis lietuvių Kalėdų stalas – ar šiemet lietuviai taps gurmanais? (8)

Duomenys rodo, kad dėl pandemijos daugumos pramogų ir kelionių netekę lietuviai šiemet...

Traškūs vištienos sparneliai, dėl kurių „pamesite galvą“ (8)

Visi gerai žinome populiariuosius „fast food“ amerikietiško tipo vištienos sparnelius , dėl...

Iš piloto kabinos – į virtuvę gaminti tradicinio maisto

Darbo netekęs Malaizijos pilotas tapo virėju Kiekvieną rytą Malaizijoje gyvenantis pilotas...

Meilė virtuvei gimė sulaukus trijų atžalų: žmonai dažniausiai leidžiu tik vaikams maistą paruošti (5)

Girdvainį neleis sumeluoti, kad nieko nėra maloniau, kaip sulaukti jo kvietimo: „Bandau naują...

Netradiciniai bulviniai blynai pagal Alfą Ivanauską (19)

Bulvinių blynų fanai sukluskite, nes jūsų laukia naujas ir netikėtas blynų receptas pagal...

Top naujienos

Užgimstantis naujas aljansas gali perbraižyti pasaulio galios balansą: dydžiu beveik prilygtų NATO (262)

Praėjusią savaitę keturios Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono šalys – Indija , Japonija ,...

Per karantiną teko eiti į prastovas, bet plėtra nesustojo: investuos milijonus, sukurs dar 250 darbo vietų

Koronavirusas turėjo didžiulę įtaką automobilių pramonei – pardavimai sumažėjo, gamyklos...

Didelį potencialą turintis Vilniaus mikrorajonas – vis dar šešėlyje: butų kainos čia – vienos mažiausių (36)

Šeškinė – ant kalvos esantis Vilniaus mikrorajonas, kuris greitai ir lengvai pasiekiamas...

Iš Seimo pasitraukęs Karbauskis: kitos išeities tiesiog nebuvo (317)

Antradienį, vos savaitę naujame Seime padirbęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (...

Arūnas Spraunius | D+ nariams

XXI amžius kaip absoliutus chaosas: žlugus SSRS, JAV taip pat susmuko

Dar „palaimingais“ 1989-aisiais griuvo Šaltojo karo simbolis Berlyno siena ir Francis Fukuyama...

Keistų likimo vingių grūdintas verslininkas nenuleidžia rankų: ne tokių laikų matėme (21)

Balsių vandens malūno šeimininkas Rimas Želvys nė neketina nuleisti rankų. Vienas...

Kairioji Maradonos pusė: Castro laikė tėvu, nekentė JAV, atkeršijo anglams už Folklando salas (3)

„Nekenčiu visko, kas atkeliauja iš JAV. Nekenčiu visa širdimi“, – vienoje televizijos...

Psichologė įvardijo du dalykus, kurie labiausiai trukdo gerai sutarti su vaiku (2)

Dabar, kai pandemija namuose uždarė nemažai tėvų ir vaikų, o pabėgti ir pailsėti vieniems nuo...

Duomenų analitikas: suvaldyti koronavirusą padėtų duomenys, kuriais Veryga nesidalina (552)

Prezidento suburtos sveikatos ekspertų tarybos narys, „Euromonitor“ duomenų mokslininkas...

Du koronaviruso atvejai nustatyti audinių ūkio Radviliškio rajone darbuotojams

Per praėjusią parą nustatyti du koronaviruso atvejai Radviliškio rajone įsikūrusio audinių...

|Maža didelių žinių kaina