aA
Tyrimai rodo, kad bent kartą per savaitę riešutus vartojantys lietuviai dažniausiai juos perka akcijų metu, tačiau mitybos specialistės, dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, renkantis riešutus, kaip ir kitus produktus, visų pirma, svarbu atkreipti dėmesį ne į kainą, o į pagrindinius kokybės rodiklius, kurie parodo, ar riešutai tinkami vartoti?
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© Shutterstock

Mėgstamas užkandis ir įvairių patiekalų ingredientas – riešutai pelnytai mėgstami visame pasaulyje dėl patogumo juos vartoti ir sveikatai naudingų savybių. Tačiau mūsų visuomenei vis dar trūksta edukacijos – pagal kokius pagrindinius kriterijus reikėtų juos rinktis?

„Baltijos šalyse vykdytas riešutų ir džiovintų vaisių kategorijų tyrimas atskleidė, kad riešutus bent kartą per savaitę vartoja 35 proc. Lietuvos gyventojų. Įdomu tai, kad lietuviai juos dažniausiai perka akcijų metu, o štai mūsų kaimynai latviai ir estai – tuomet, kai užsinori. Kaip rodo tyrimas, vartojimo dažnis labiau susijęs su vartotojų gyvenimo būdo skirtumais: kelis kartus per savaitę sportuojantys asmenys riešutus, jų mišinius vartoja dažniau nei nesportuojantys. Matome, kad pirkėjai tampa vis reiklesni kokybei, pageidauja didesnės jų įvairovės, atidžiai skaito produktų sudėtį“, – pranešime spaudai teigia „Arimex“ kokybės vadovė Irena Laginauskienė.

Pasak V. Kurpienės, savo sveikata besirūpinantys žmonės yra atidesni savo mitybai, todėl vertina įvairių produktų sudėtį, tačiau dažnai to nepakanka. Apie produkto kokybę daug pasako ne tik jo sudėtis, bet ir spalva, dydis, forma, kvapas.

Riešutai
Riešutai
© Shutterstock

4 taisyklės, į ką atkreipti dėmesį renkantis riešutus:

1. Dydis – kuo riešutai didesni, tuo geresnė jų kokybė.
2. Forma – kokybiški riešutai nesutrupėję, jų luobelė nepažeista, taisyklingos formos.
3. Spalva – jei riešutai patamsėję, kartaus skonio, gali būti, kad jie yra perdžiūvę, (taip atsitikti
gali riešutus namuose laikant netinkamomis sąlygomis), todėl jų vartoti nepatartina.
4. Pakuotė – riešutai ilgiau išlieka kokybiški, jei yra pakuotėje su dujomis.

Į ką turėtume atkreipti dėmesį skaitydami etiketes, kad gautume didžiausią naudą sveikatai ir išvengtume nereikalingų medžiagų? Pasak V. Kurpienės, reikėtų vengti riešutų, kurie pagardinti įvairiais priedais, nes juose gali būti cukraus, gliukozės, palmių aliejaus, įvairių skonio stipriklių, lipnumą reguliuojančių, ir kitų medžiagų, kurios nerekomenduojamos, jei norime būti sveiki ir jaustis gerai.

Mitybos specialistė atkreipė dėmesį, kad riešutų išorė retai išduoda, jog jų vartoti nerekomenduojama.

Pagrindinis ženklas yra skonis – jei jaučiate kartumą, tokių riešutų valgyti negalima, nes jie yra sugedę. Kai kuriais atvejais, riešutus laikant namuose netinkamomis sąlygomis, jie taip pat gali apkarsti ar net supelyti.

„Riešutai turi būti natūralūs, tai yra, neapdoroti, nesutrupėję ir malonaus skonio. Tai svarbiausi akcentai”, – atkreipė dėmesį V. Kurpienė.

Naudinga ne tik širdžiai, bet ir kūno linijoms

Visuose riešutuose yra nesočiųjų riebalų rūgščių bei skaidulų, riešutai turi vertingų maistinių medžiagų, tokių kaip magnis, varis ir vitaminas E. Amerikos širdies asociacijos duomenimis, riešutuose esantys nesotieji riebalai gali padėti sumažinti blogojo ir padidinti gerojo cholesterolio kiekį. Anot šios organizacijos tyrėjų, vitaminas E yra antioksidantas, kuris gali padėti sustabdyti oksidacijos procesą, dėl kurio cholesterolis užkemša arterijas. Riešutai itin naudingas produktas širdžiai, nes juose esančios nesočiosios riebalų rūgštys gali padėti sumažinti ir širdies aritmijos
tikimybę.

„Riešutuose gausu riebalų, skaidulų ir baltymų. Šios medžiagos suteikia didesnį sotumo jausmą nei angliavandenių turintys maisto produktai. Todėl suvartojus net nedidelį jų kiekį, lengva išvengti alkio jausmo ir persivalgymo. Dėl šios priežasties žmonės, reguliariai valgantys riešutus, yra mažiau linkę nutukti nei tie, kurie jų nevalgo”, – komentavo V. Kurpienė.

Mitybos specialistė atkreipė dėmesį, kad viena pagrindinių sveikos mitybos principų taisyklių – įvairovė. Dėl šios priežasties, naudingiausia yra mažiausiai keturias dienas iš eilės vartoti skirtingas riešutų rūšis.

Riešutai
Riešutai
© Shutterstock

Lazdynų riešutai itin vertingi dėl juose esančio vitamino B6, folio rūgšties, fosforo, kalio ir cinko.

Migdolai – turi daug kalcio, kuris ypač svarbus žmonėms, nevartojantiems pieno produktų.

Anakardžiai – puikus vario, magnio ir mangano šaltinis – tai maistinės medžiagos, svarbios energijos gamybai, smegenų ir kaulų sveikatai, imunitetui.

Pekaninės karijos – turi daug tiamino (vitamino B1), kuris būtinas energijos gamybai, smegenų veiklai bei virškinimui dėl jose esančių skaidulų, taip pat gali padėti palaikyti normalų augimą ir
vystymąsi, gerina apetitą, yra svarbus širdies, raumenų, nervų sistemai.

Kaip į savo mitybą įtraukti riešutus?

Riešutai, pasak V. Kurpienės – vienas patogiausių užkandžių pavakariams ar nešiotis su savimi, kai dėl netikėtų priežasčių negalite pavalgyti, bet norite išvengti peralkimo. Pakanka 25-40 gramų, (tiek telpa suaugusio žmogaus saujoje), kad pasijustume sotesniais ir gautume sveikatai naudingų medžiagų.

Smulkinti migdolai, graikiniai riešutai yra puikus ingredientas salotoms ar pusryčių grūdų patiekalams, troškiniams vietoje kitų riebalų: aliejaus ar sviesto. Riešutai turi daugiau antioksidantų,
baltymų, vitaminų ir mineralų bei suteikia didesnį sotumo jausmą. Atskiri aplodismentai desertams, kurių gurmanišku akcentu dažnai tampa lazdynų, migdolų riešutai, o veganiškus, sveikuoliškus pyragus, sausainius įprastai praturtiname anakardžiais, migdolais ir naminiais jų riešutų sviestais.

Trūksta idėjų? Vaida Kurpienė dalijasi 2 receptais, kurie puikiai tiks tiek kaip užkandžiai, tiek kaip pagrindiniai patiekalai.

Morkų ir pekano riešutų salotos:

Morkų salotos (J. Kardelytės nuotr.)
Morkų salotos (J. Kardelytės nuotr.)
© Recepto autorė


Reikės:

  • 200 g morkų – tai skaidulos, geri angliavandeniai ir beta karotenoidai, virstantys į vitaminą A
  • 20 g pekano riešutų – jie suteiks vitaminų B1 ir E, magnio ir vario, gerų riebalų ir skaidulų, padidins morkose bei kalendrų lapuose esančių antioksidantų pasisavinimą
  • 10 g kalendros lapų
  • 10 g citrinos sulčių
  • 5 g raudonosios čili paprikos – paspartins medžiagų apykaitą
  • 0,50 g druskos

Paruošimas:

Viską susmulkinti ir sumaišyti.

Baklažanų suktinukai su varške – paskanauti ir pavaišinti kitus!

Baklažanų suktinukai (R. Skiparytės-Žemkauskienės nuotr.)
Baklažanų suktinukai (R. Skiparytės-Žemkauskienės nuotr.)
© Recepto autorė


Reikės:

  • 200 g baklažano
  • 200 g varškės 9 proc. riebumo
  • 50 g saulėje džiovinti pomidorų
  • 30 g graikinių riešutų
  • 30 g svogūnų laiškų (nebūtinai)
  • 30 ml kefyro
  • 4 skiltelės česnako
  • 1 a. š. (6 g) ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos

Paruošimas:

Baklažanus plonai (svarbu!) supjaustome, pabarstome druska ir palaikome. Kol kaista keptuvė,
konditerine šluotele patepame aliejumi. Susmulkiname graikinius riešutus. Varškę sumaišome su
druska, česnaku, saulėje džiovintais susmulkintais pomidorais, riešutais, druska, svogūno laiškais ir
šlakeliu kefyro. Tuomet iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies apkepame baklažanus ir aptepame
paruoštu įdaru, susukame. Galima sutvirtinti smeigtuku, papuoštu spanguole ar brukne.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
3.5714

Specialistė išaiškino, kaip geriausia apdoroti moliūgus: bus ir sveika, ir labai skanu (26)

Rudenį pilni daržai moliūgų, tačiau dažnai nežinoma, ką iš jų skanaus ir vertingo būtų...

Mokslų daktarė apie daržovę, kuri saugo nuo vėžio: ją dažnai užmirštame, o nauda nepamatuojama (145)

Kopūstai , kaip ir brokoliai, briuseliniai kopūstai, žiediniai , lapiniai ( kale ) ar...

Maistas išsinešti: kaip karantinas pakeitė vartojimo tendencijas?

Greitėjantis gyvenimo ritmas natūraliai keičia mūsų kasdienius įpročius. Jei prieš...

5 pavojai, kurie tyko, jei geriate per daug vandens su citrina (5)

Vandens su citrina naudą liaupsina sveikatos srities specialistai, garsenybės. Teigiama, kad jis...

Lietuviai iš miškų grybus neša pilnais krepšiais: mitybos specialistė Vaida Kurpienė paaiškino, kokia iš to nauda (44)

Grybai – abejingų nepaliekanti miško gėrybė: vieni juos mėgsta, kiti – nė negali...

Top naujienos

Verslo atstovai – šoke: Vyriausybė dar kartą parodė nepasitikėjimą verslu

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis , vertindamas trečiadienio...

Medikų kreipimasis į gyventojus: esant tokiam epidemijos plitimo mastui, gali atsitikti neįsivaizduojama (130)

Koronavirusui vis sparčiau plintant Lietuvoje, į visuomenę kreipiasi medikai. Jie prašo žmonių...

Skvernelis: žinia tiems, kurie pasigedo draudimų ir ribojimų, – jie vėl įvedami papildyta 15:49 val. (474)

Premjeras Saulius Skvernelis iki šiol yra įsitikinęs, kad svarbiausias faktorius, kuris saugo...

Po „sensacijos“ apie Lukašenką opozicija įspėja: atsirado Trojos arklys (56)

Po Aliaksandro Lukašenkos apsilankymo Valstybės saugumo komiteto (KGB) izoliatoriuje į laisvę...

Pritarta lokalų karantiną skelbti dar 12 šalies savivaldybių papildyta (247)

Vyriausybės pasitarime buvo apsispręsta ir dėl šalies savivaldybių suskirstymo pagal koronaviruso...

Vilniaus barus ir klubus vienijantis aljansas dėl naujų ribojimų svarsto kreiptis į teismą (27)

Vyriausybei trečiadienį nutarus restoranų, barų ir naktinių klubų darbą nuo kitos savaitės...

Klaipėda mieste suskaičiavo 27 COVID-19 židinius: daugiausia plinta per vaikų veiklas po pamokų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, uostamiesčio regione skaičiai auga lyg ant...

Uspaskichas penktadienį rengia nuotolinę spaudos konferenciją apie savo sveikatą (11)

Darbo partijos lyderis, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas penktadienį surengs nuotolinę...

Virtuvės šefas šrilankietis Dilan jau 10 metų gyvena Lietuvoje: papasakojo, kokie patiekalai jums padės pasijusti it egzotiškose šalyse

Prieš dešimt metų į Lietuvą atvykęs šrilankietis virtuvės šefas Dilan Dampella Gamage sako,...

Paaiškino, kaip atskirti peršalimą ir COVID-19 (41)

Kovą su koronavirusu apsunkina ir kitos šaltuoju metų laikų padažnėjančios ligos....

|Maža didelių žinių kaina