aA
Laurų lapai (Lauraceae, Cinnamomum tamala) yra amžinai žaliuojantis daugiametis krūmas, priklausantis lauramedinių agalų (Lauraceae) šeimai. Laurų lapai naudojami jau 1000 metų kaip vienas pagrindinių komponentų maistui pagardinti, tačiau jie taip pat yra ir eterinių aliejų sudedamoji dalis bei naudojami tradicinėje medicinoje. Laurų lapų kilmė greičiausiai yra Pietų Azija, iš kur jie išplito Mažojoje Azijoje ir visame pasaulyje. Laurų lapai auginami skirtingomis ekologinėmis ir klimato sąlygomis. Šlapias, smėlingas dirvožemis, kuriame yra daug vandens, arba drėgnos atmosferos sąlygos prie vandenyno labai tinka šiems žalumynams sparčiai ir gausiai augti.
Laurų lapai
Laurų lapai
© Shutterstock

Rūšys. Žinomos ir plačiausiai paplitusios laurų lapų rūšys: laurų lapai, arba Laurus nobilis lauraceae, – šie lapai, dar vadinami Viduržemio jūros laurų lapais, švieži ir džiovinti naudojami Viduržemio jūros virtuvės sriuboms, troškiniams ir kitiems patiekalams gaminti. Kalifornijos laurų lapai (Umbellularia californica) panašūs į Viduržemio jūros laurų lapus, tačiau yra stipresnio skonio. Indonezijos laurų lapai, arba Indonezijos laurai (Salamo lapai, Syzygium polyanthum, Myrtaceae), – šis Indonezijoje augantis žalumynas dažniausiai naudojamas mėsai, rečiau – daržovėms gardinti. Indijos laurų lapai (Cinnamomum tamala, Lauraceae) savo išvaizda šiek tiek panašūs į laurų lapus, tačiau skonis ir kvapas artimesni cinamono žievei.

Laurų lapai
Laurų lapai
© Shutterstock

Laurų lapai yra aštraus ir kartaus skonio. Kvapų ir aromato skirtumas atsiranda dėl eterinių aliejų vyravimo lapuose bei kitose augalo dalyse. Laurų lapuose yra flavonoidų, taninų, eugenolio, citrinų rūgšties, angliavandenių, steroidų, alkaloidų, triterpenoidų ir eterinių aliejų. Kiekviena iš šių cheminių sudedamųjų dalių skiriasi priklausomai nuo augalo rūšies tipo.

Laurų lapai
Laurų lapai
© Shutterstock

Nauda sveikatai. Šiuo metu mes tikrai žinome, kad laurų lapais galime puikiai pagardinti sriubas ir troškinius. Tačiau mokslininkai atskleidžia ir kitus nuostabius šių lapų panaudojimo būdus. Laurų lapai per visą mūsų istoriją buvo naudojami kaip vaistažolė esant reumatui, patempimams, sutrikus virškinimui, ausų skausmams slopinti, prakaitavimui, apetitui skatinti, laurų lapų ekstraktas – žaizdoms gydyti, šis augalas vartotas ir kaip puikus diuretikas. Mokslininkai pripažino, kad laurų lapai padeda esant uždegimams, skausmams, sergant diabetu, taip pat gali būti naudojami ir imuninei sistemai stiprinti. Laurų lapai efektyviai veikia daugelį grybelių, virusų, bakterijų – stiprus jų antibakterinis poveikis. Daugelis laurų lapų junginių, tokių kaip flavonai, flavonolis ir fenoliai, esančių šių augalų ekstrakte, pasižymi antioksidaciniu aktyvumu.

Laurų lapai
Laurų lapai
© Shutterstock

Maistinė vertė. Viename valgomajame smulkintų džiovintų laurų lapų šaukšte (1,8 g) yra 5,6 kilokalorijos, 1,35 g angliavandenių, 0,45 g skaidulų, 0,14 g baltymų, 1,35 g angliavandenių, riebalų – tik pėdsakai. Gausu vitaminų ir mineralų: net 7,4 % mangano, 4,3 % geležies ir 1,5 % kalcio, vitamino A (2,2 %), vitamino C (1,4 %). Laurų sėklose gausu maistinių skaidulų. Lapuose daug eterinių aliejų, tokių kaip cineolis (50 %) eugenolis (11–12 %), metilo eugenolis (9–12 %), elemicinas (1–12 %) chavikolis, acetilo eugenolis, ß-pinenas, filandrenas, linalolis, geraniolis ir terpineolis. Eugenolis, metilo eugenolis ir elemicinas lemia pikantišką laurų lapų aromatą, yra svarbūs jų kokybei įvertinti. Lapuose esančių eterinių aliejų koncentracija svyruoja nuo 0,8 iki 3 %, o sausuose jų vaisiuose – nuo 0,6 iki 10 %.

Laurų lapai
Laurų lapai
© Shutterstock

Laurų lapų panaudojimas ruošiant maistą. Laurų lapus galima derinti su įvairiomis kitomis prieskoninėmis žolelėmis, pvz., gvazdikėliais, čiobreliais, garstyčiomis, petražolėmis, šalavijais, pipirais, gardinti sriubas, troškinius, žuvų, daržovių ir mėsos patiekalus. Laurų lapai su gvazdikėliais ir čiobreliais naudojami pomidorų šerbetui gaminti. Laurų lapų prieskoniai ir eteriniai aliejai gali pratęsti maisto produktų galiojimo trukmę, nes pasižymi antimikrobiniu ir antioksidaciniu poveikiu. Užšaldytų laurų lapų skonis stipresnis nei džiovintų. Jie žinomi dėl savo subtilaus aromato ir skonio, o tai suteikia lapuose esantys eteriniai aliejai. Senstant lapams, jie tampa kvapnesni, kvapą sustiprina garai ir šiluma. Nėra toksiški žmonėms ir labai saugūs gaminant. Iš esmės juos galima valgyti, tačiau standūs lapai nesuminkštėja kepami ar verdami, o kraštai gali būti net aštrūs. Galite juos sutraiškyti, tačiau greičiausiai jie vis tiek bus kietos, žvynus primenančios tekstūros. Tai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios daugumoje receptų siūloma termiškai apdorojant naudoti nesmulkintus. Prieš patiekiant patiekalą, juos reikia išimti. Įdomu ir naudinga žinoti, kad laurų lapai gali būti vartojami organizmui naudingai arbatai paruošti, taip pat aromatoterapijos srityje.

Laurų lapai
Laurų lapai
© Shutterstock

Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(113 žmonių įvertino)
4.2212

Du itin vertingi prieskoniai, kuriuos daugelis painioja: Sandrija Čapkauskienė išaiškino, kokie jų esminiai skirtumai (37)

Kmynas ir kuminas – skambesys labai panašus. Ir ne vienas iš mūsų painiojame šiuos prieskonius,...

Sandrija Čapkauskienė: stebuklingi lapeliai, apie kurių naudą ir galią mūsų organizmui dažnai užmirštame (85)

Laurų lapai ( Lauraceae, Cinnamomum tamala ) yra amžinai žaliuojantis daugiametis krūmas,...

Mokslų daktarė išsamiai apie 12 Kūčių patiekalų: ar žinote, kuriuos geriausia vertėtų rinktis ir atsisakyti būtų nevalia (92)

Šių Kūčių vakaras daugeliui bus pirmasis, kai patys bandysime jį ruošti be senelių ar tėvų...

Mokslų daktarė paaiškino: jei suvalgius burokėlių šlapimas tampa raudonas – atkreipkite į tai dėmesį (227)

Senovės romėnai – viena pirmųjų civilizacijų, auginusių burokėlius, kurių šaknys buvo...

Mokslų daktarė apie ciberžolę: jūs net neįsivaizduojate, kokia ji mums naudinga (94)

Daugelis mokslinių tyrimų rezultatų rodo, kad ciberžolė gali būti ypatingai naudinga...

Top naujienos

Bidenui ruošia spąstus, kurių bijojo Grybauskaitė: vėl siūlo tartis su Rusija (61)

Jokio naujo „reseto“ su Rusija nebus. Tokie naujosios JAV prezidento administracijos pažadai...

Šiose salose galima pasijausti pasaulio valdovu: jeigu esate kuklūs po viešnagės čia tikrai pasikeisite (4)

Rojus žemėje – taip dažniausiai žmonės vadina Indijos vandenyne esančias Maldyvų salas....

Naujausi pokyčiai dėl COVID-19 kelia susirūpinimą ekspertams: įvykių kryptis gali tapti nebenuspėjama (104)

Kai pirmoji „Astra Zeneaca“ COVID-19 vakcinų siunta vasarį atvyko į Pietų Afriką,...

Patvoryje auganti piktžolė – tikras sveikatos eliksyras, tačiau kai kam jos reikėtų vengti (6)

Šių metų lietuviškiausiu vaistiniu augalu buvo išrinkta didžioji dilgėlė . Nors neretai ją...

Neryje pajudėjo ledai, bet blogiausias scenarijus dar nesipildo (79)

Gausus sniegas ir staiga atšilę orai Kauno rajono gyventojams sukėlė nemažai baimės, jog...

Policijai įkliuvo konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis (23)

Vakar užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui buvo surašytas protokolas dėl Kelių...

Rimvydas Valatka. Egzorcistai iš velnio malonės (229)

Kiekvienas vyras ir kiekviena moteris iki karantino pabaigos privalo padaryti tris darbus. Perskaityti...

Žurnalas „Tavo vaikas“ | D+

Pasitikrinkite, ar sukuriate pakankamą ryšį su savo vaiku? Pasakos ir pokalbiai važiuojant į darželį nesiskaito

Norite gero ryšio su vaiku? Kad visada galėtumėte susikalbėti, būti išgirstas ir suprastas bet...

Sunkumų patyrė daugiau nei tikėjosi: pusės Baltijos šalių smulkių ir vidutinių įmonių apyvarta sumažėjo (20)

Net pusė Baltijos šalių smulkių ir vidutinių įmonių (SVĮ) pernai patyrė apyvartos smukimą,...