Kilmė – nežinoma

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pasakoja, kad marcipanai – karališkas desertas, kuris užburia savo skoniu. Marcipanais pagardinti įvairiausi desertai visuomet nustebina, todėl vargu ar rasite žmogų, kuris nemėgtų šio skanėsto. Kaip teigia konditerijos ekspertas, marcipinai, tokie ypatingi, kad netgi turi savo dieną. Amerikoje sausio 12-ąją švenčiama nacionalinė marcipanų diena.

Nepaprasto skonio marcipanai gaminami visai nesudėtingai, o jiems paruošti reikalingi vos keli ingredientai: sutrinti migdolai, cukraus pudra, kiaušinio baltymai bei šiek tiek citrinos sulčių.

„Norėdami marcipanų pasigaminti namuose pirmiausiai sumaišykite cukraus pudrą ir maltus migdolus. Kiaušinio baltymą išplakite su citrinos sultimis. Supilkite pusę kiaušinio baltymo į dubenį su cukrumi ir gerai išmaišykite. Palaipsniui supilkite likusį, kad masė taptų pakankamai tvirta. Gauta marcipanų masė puikiai tinka įvairiausiems kepiniams pagardinti arba saldainiams gaminti, – sako ekspertas.

Marcipanai

Marcipanai itin pamėgti Italijoje ir Vokietijoje, tačiau taip pat šis nuostabus saldumynas jau šimtmečius gyvuoja ir Lietuvoje.

Visgi, iš kur kilo šis skanėstas – iki galo aišku nėra. Vieni mano, kad marcipanai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kiti šaltiniai teigia, kad šis skanėstas pirmiausia atsirado Kinijoje, iš kurios receptas ilgainiui nukeliavo į Artimuosius Rytus, o netrukus ir į Europą. Pasakojama, kad marcipanus nuo seno mėgo ir lietuviai. Manoma, kad marcipanai į LDK galėjo atkeliauti jau XII–XIII amžiuje, o šie skanėstai dažnai atsidurdavo ant didikų stalo įvairiausių švenčių metu.

Naudojami skirtingi ingredientai

„Marcipanai daugelyje šalių išties yra neatsiejama įvairiausių švenčių dalis. Pavyzdžiui, Italijoje, Graikijoje ir Kipre marcipaniniai skanėstai valgomi per vestuves arba įvairiausias religines šventes. Prancūzijoje, Austrijoje ar Vokietijoje iš marcipanų pagaminti desertai yra neatsiejama kalėdinio laikotarpio dalis: Vokietijoje ir Austrijoje – tai Kalėdų šventės desertas, o Prancūzijoje – marcipanai yra tradicinio per Trijų Karalių šventę valgomo pyrago ingredientas“, – teigia ekspertas.

Visgi, didžiausiais marcipanų gerbėjais laikomi vokiečiai, o Vokietijos šiaurėje esantis Liubeko miestas netgi vadinamas „pasauline marcipanų sostine“.

Įdomu dar ir tai, kad skirtingose šalyse marcipanams pagardinti naudojami skirtingi ingredientai. Pavyzdžiui, Ispanijoje į marcipanus dedama kedro riešutų, austrai juos pagardina tarkuotomis citrinos žievelėmis. Lotynų amerikiečiai taip pat turi į marcipanus panašų desertą, kuris gaminamas ne iš migdolų, o pistacijų ar kitos rūšies riešutų.

Marcipanai

„Iš marcipanų dažniausiai gaminami saldainiai, pyragai, keksiukai, sausainiai, netgi įvairiausi desertams skirti papuošimai – pradedant gėlytėmis ar lapeliais ir baigiant jaunavedžių figūrėlėmis naudojamomis tortui papuošti. Šis skanėstas dažniausiai derinamas su kitais intensyvaus skonio ingredientais arba vaisiais. Marcipanai itin dera su šokoladu, vanile, įvairiausi desertai su marcipanais dažnai pagardinami ir vaisiais, tokiais kaip apelsinai, obuoliai, kriaušės, vyšnios, spanguolės ar abrikosai“, – sako ekspertas ir dalijasi keliais receptais.

Marcipanų ir šokolado saldainiai

Jums reikės: 70 g pieniško šokolado, 120 g tamsaus šokolado, 40 g sviesto, 80 g riebios grietinėlės, 250 g marcipanų.
Mirkymui: 300 g tamsaus šokolado.

Pagaminimas: susmulkinkite šokoladą ir sviestą. Tuomet į puodą supilkite grietinėlę ir ją užvirkite. Tuomet sudėkite sviestą ir šokoladą. Kai šokoladas ir sviestas ištirpsta gautą masę atvėsinkite, o jai atvėsus padėkite valandai į šaldytuvą. Galiausiai gautą kremą sumaišykite su marcipanais, viską įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 3-4 valandoms. Galiausiai supjaustykite marcipanus kvadratėliais ir pamirkykite ištirpintame tamsiame šokolade, palikite, kol šokoladas atvės ir mėgaukitės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją