„Šią savaitę visuose Italijos konsulatuose ir ambasadose švenčiama italų maisto savaitė. Ir tai yra galimybė visam pasauliui parodyti, koks geras ir skanus yra itališkas maistas. Šie metai skirti sveikam maistui – tokiam, kuris neapsunkina skrandžio, yra pagamintas iš vietinių produktų, tokių, kuriuos galima rasti čia ir dabar“, – Delfi Maisto redaktorei pasakojo Italijos ambasados projektų vadovė Vilija Blažytė.

Lietuvoje didesniu mastu italų maisto dienos švenčiamos antrą kartą. Praėjusiais metais akcentu tapo itališko maisto turgelis, o šiemet norėta parodyti patį maisto gamybos procesą – suteikti galimybę ne tik paragauti, bet ir pamokyti, kaip taisyklingai pagaminti skanų maistą iš paprastų kiekvienam prieinamų produktų.

Ta proga į Lietuvoje jau 15 metų gyvenančio kulinaro italo Gian Lucos Demarco studiją atvyko svečiai iš Sorrento, nedidelio miestelio Italijos pietuose, šalia Neapolio įlankos. Lietuvoje viešėjo 109 metus veikiančio restorano savininkas Francesco Gargiulo, šefas Attardi Antonino bei restorano virtuvės meistrai Cataldo Mascolo ir Luca Savarese.

Ir nors daugeliui gali atrodyti, kad patiekalai iš bulvių ar makaronų nėra priskiriami sveikam maistui, yra kaloringi, sunkiai virškinami, italai makaronus valgo kiekvieną dieną, dažniausiai pietums, su pačiais įvairiausiais padažais ir jaučiasi sveiki bei laimingi. Italai sako, kad būtent nuo padažo ir priklauso patiekalo sunkumas. Be to, primena, namuose gamintas maistas visada bus palankesnis sveikatai.

Bulviniai virtinukai

Reikės:

500 g miltų
500 g virtų bulvių
200 g mocarelos
100 g parmigiano reggiano sūrio
1 l pomidorų tyrės
baziliko, druskos

Gaminimas:

* Italų maisto savaitės proga susirinkusiai publikai svečiai pirmiausia rodė ir mokė, kaip gaminti bulvių virtinukus njokius (gnocchi). Itališkai kalbantiems šefams vertėjavo Gian Luca Demarco.

* Pirmiausia Gian Luca atkreipė dėmesį į pačių bulvių paruošimą. Jas reikia virti su lupenomis ir kiek ilgiau nei įprastai. Be to, pastebėjo šefas, verdant bulves vanduo neturi kunkuliuti.

* Virtos bulvės nulupamos ir sutrinamos specialia rankine trintuve.

„Lietuviai itin mėgsta naudoti grūstuvę ar mėsos malimo mašinėlę, tačiau šitaip ruošiant bulves atsiskiria krakmolas, bulvių masė bus lipni, iš jos pagaminti virtinukai virdami neišlaikys formos ir rezultatas bus tikrai ne toks, kokio tikėtasi“, – paaiškino šefas.

* Į sutrintų bulvių masę dedamas kiaušinio trynys, šiek tiek druskos (arba tai daryti jau verdant njokius) ir užminkoma tešla. Minkoma rankomis, ne maišytuvu – dėl tos pačios priežasties, kad neatsiskirtų krakmolas. Išminkyta masė yra minkšta ir puri.

* Iš tešlos formuojamas rulonas ir padalinamas į gabaliukus.

* Iš kiekvieno jų rankomis kočiojama apvali gyvatėlė. Ji gali būti plonesnė ar storesnė – italai paprastai kočioja 1 cm skersmens, tačiau ne storesnius kaip 3 centimetrų. Iš tokių, pasak Demarco, išeina hyper njokiai.

* Tada juostelė supjaustoma nedideliais, maždaug 2 cm ilgio gabaliukais. Šiam veiksmui patariama naudoti virtuvinę mentelę, o jei teturite peilį, pjaustykite bukąja jo dalimi.

* Njokiams formuoti italai naudoja specialią medinę lentelę su rievelėmis. Galima naudoti ir šakutę. Virtinukus reikėtų formuoti lengvu vieno piršto judesiu lengvai paspaudžiant ir tuoj pat virtinį paleidžiant. Luca jokiu būdu nerekomenduoja stengtis gaminti vienodo dydžio virtinukus. Skirtingi rankų darbo njokiai – tik skaniau.

* Virtinukams virti užverdamas pakankamas kiekis vandens. Kaip sako šefai, jis turi burbuliuoti, bet ne per stipriai, kad iš purios tešlos pagaminti njokiai neištežtų. Į pasūdytą vandenį suberti virtinukus ir traukti juo lauk, vos tik jie pakyla į paviršių. Pasak Demarco, dauguma žmonių delsia traukti virtinukus iš puodo, baimindamiesi, kad jie neišvirę. Tačiau šie išvirę. O be to, njokiai dar virs padaže.

* Ištrauktus iš puodo virtinukus italai deda į šaltą vandenį – kad atvėsintų ir sustabdytų virimą.

* Italai pasidalijo ir pomidorų tyrės, naudojamos pateikiant njokius, receptu. Puode apkepinami smulkiai gabaliukais pjaustytas saliero kotas, 1 morka ir vienas svogūnas. Jiems apkepus dedami pepus pjaustyt pomidorai ir viskas troškinama ant lėtos ugnies apie 3–4 valandas. Tada visa masė sutrinama rankine daržovių trintuve iki vientisos tekstūros ir ši dar šiek tiek paverdama. Tyrė, jei norisi, gardinama pipirais.
* Ruošiant njokius į keptuvę dedama sviesto, baziliko lapelių, po minutės kitos įdedama pomidorų tyrės, pašildoma ir supilami virtinukai. Porą minučių viskas pakepinama.

Njokiai su tyre pilami į skardą, ant viršaus užpilama dar pomidorų tyrės, užbarstoma mocarelos, sviesto drožlių, užbarstoma parmigiano sūrio ir šaunama į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15 minučių.

Skanaus.

Ravioliai su rikotos įdaru

Reikės:

1 kg miltų
1 kiaušinis
600 ml verdančio vandens
100 g parmigiano sūrios
300 g caciottos sūrio
300 g rikotos sūrio
mairūno, druskos, baziliko
plakto kiaušinio
50 g sviesto
1 l pomidorų tyrės

Gaminimas:

* 1 kilogramui miltų šefai ėmė 600 g karšto vandens, kuriame ištirpino 50 g sviesto.

* Į maišymo kombaine esančius miltus reikia po truputį pilti karštą vandenį. Jei maišoma rankomis, Gian Luca moko tai daryti keturias pirštais nenaudojant nykščio ir pataria maišyti, bet nespausti tešlos.
* I tešlą imušamas vienas kiaušinis. Išmaišoma vientisa tešla.
* Įdarui imamas rikotos sūris (Gian Luca primena, kad rikota ir varškė nėra tas pats). Kuris maišomas su parmigiano ir caciottos sūriais. Jei norisi, galima įtarkuoti citrinos žievelės. Gaunama minkšta įdaro tekstūra.

* Tešla iškočiojama plonai, patepama plaktu kiaušiniu.

* Konditeriniu maišeliu išspaudžiamas įdaras.

* Ant viršaus užklojamas kitas tešlos gabalas ir apvaliu nedideliu žiedu pirma apspaudžiamas įdaras tešloje.

* Tada jau ir stipriau paspaudus imami ravioliai. Jie paliekami minutei kitai lengvai apdžiūti.
* Ravioliai verdami pasūdytame vandenyje.

* Iškilę į paviršių ištraukiami iš puodo. Ir dedami į keptuvę, kur ištirpintama svieste pakepinti baziliko lapeliai ir pašildyta pomidorų tyrė.

* Ravioliai padaže pakepinami porą minučių.

* Baigiant užbarstoma parmigiano sūrio ir patiekiama apibarsčius baziliko lapeliais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją