Per savaitę suaugusiam žmogui rekomenduojama suvartoti iki 350–500 g raudonos mėsos, kurioje gausu B grupės vitaminų, cinko, geležies ir riebalų. Tam tikrą dalį mikroelementų galime pakeisti vitaminais, tačiau reikiamą kiekį organizmas efektyviausiai pasisavins tik su kokybišku maistu.

Raudona mėsa – gyvybiškai svarbių mikroelementų šaltinis

Mėsa yra pagrindinis šaltinis geležies, be kurios mūsų organizmas negali tinkamai funkcionuoti. Geležis padeda pernešti deguonį į visus organizmo audinius ir organus, užtikrina tinkamą energijos apytaką bei imuninės sistemos veiklą. Esant nedideliam geležies trūkumui, kurį laiką žmogus gali nejausti jokių simptomų, tačiau ilgainiui tai gali išprovokuoti daugybę nemalonių pojūčių, tokių kaip galvos svaigimas, bendras silpnumas, mieguistumas ar atminties pablogėjimas.

Ne mažiau svarbus ir kitas mikroelementas – cinkas, kurio pats žmogaus organizmas nepasigamina, bet visą jo reikiamą kiekį galima gauti kartu su mėsa. Cinkas atsakingas už žmogaus reprodukcinę veiklą ir imuninę sistemą. Esant pakankamam jo kiekiui organizme, sumažėja uždegimų rizika, greičiau gija audiniai ir užtikrinama efektyvi imuninės sistemos veikla.

Reguliariai vartojant mėsą, organizmas bus aprūpintas ir vitaminu B, kuris padeda stiprinti imunitetą ir pagerina centrinės nervų sistemos veiklą.

Jautiena

Šviežią mėsą paruoškite ir suvartokite per parą

Pasak „Norfos“ vyriausio mėsininko Dainiaus Bartošiaus, ne tik reguliarus mėsos vartojimas, bet ir jos kokybė lemia, kiek bei kokių mikroelementų mūsų organizmas pasisavins.

Renkantis raudoną mėsą, visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į jos išvaizdą. Šviežia mėsa turėtų turėti rausvą atspalvį, standžią formą ir šiek tiek blizgų paviršių. Jei mėsa papilkėjusi, subliuškusi ar padengta gleivėmis, tikėtina, kad ji bus nešviežia, ir toks produktas vartojimui nebus tinkamas.

Jautiena

Taip pat rekomenduojama šviežios mėsos nešaldyti. „Tikrasis jos skonis atsiskleis ir daugiausiai maistinių medžiagų gausime, jei mėsos nelaikysime šaldytuve ar šaldiklyje, o ją paruošime ir suvartosime tą pačią dieną arba kitą, jeigu norime ilgiau pamarinuoti“, – pataria D. Bartošius.

Juolab, kad ir šaldyti prasmės nebėra, nes pirkėjai kasdien visose „Norfa“ parduotuvėse gali įsigyti aukščiausios kokybės šviežios mėsos, kuri atvežama tiesiai iš Šilalės rajone esančios „Rivonos“ mėsinės („Rivona“ priklauso „Norfos“ įmonių grupei – red.).

Kiauliena

Daugiausiai vertingų maistinių medžiagų išsaugosite troškindami mėsą

Dar vienas svarbus aspektas, norint išsaugoti kuo daugiau vertingųjų maistinių medžiagų – teisingas mėsos paruošimas.

Pasak D. Bartošiaus, mėsos svarbu neperkepti, reikia parinkti tinkamą kepimo trukmę ir temperatūrą. Mažesnius gabaliukus geriau kepti aukštoje temperatūroje, bet trumpesnį laiką, o didesnius – žemesnėje temperatūroje, bet ilgiau.

Dar daugiau mikroelementų išsaugosime, jei mėsą troškinsime. Tuomet visos mėsos sultys ir jose esančios vertingos maistinės medžiagos išliks patiekale.

Šaltinis
Temos
Projektas „NORFA Mėsos klubas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją