Daugeliui šonkauliukų paruošimas asocijuojasi su itin sudėtingu procesu, kuriam reikia skirti ne tik pakankamai laiko, bet ir turėti tam tikrų žinių. Tačiau gardžių šonkauliukų paruošimas – vienas iš paprasčiausių mėsos patiekalų, kurį skaniai pagaminti gali net ir tie, kurie tai darys pirmą kartą.

Išsirinkę tinkamą mėsą, atliksite pusę darbo

Bet kurio mėsos patiekalo paruošime, pati svarbiausia sudedamoji dalis – pati mėsa. Kam patinka sultingesnė, turinti daugiau skirtingų sluoksnių mėsa, vertėtų gaminti iš kiaulienos, o vertinantiems liesesnę mėsą – rekomenduojama jautiena. Nepriklausomai nuo to, kokios rūšies mėsa pasirenkama, visais atvejais ji turi būti kokybiška ir šviežia.

Pasak D. Bartošiaus, mėsos šviežumą, o taip pat ir šonkauliukų, galima įvertinti vizualiai. Šviežia mėsa turėtų turėti rausvą atspalvį, standžią formą ir šiek tiek blizgų paviršių. Renkantis šonkauliukus, taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į kaulo pjūvį. Kaip ir minkštoji dalis, jis turi būti rausvos spalvos. Jei pastebimas pilkšvas atspalvis, mėsa subliuškusi ar padengta gleivėmis, tikėtina, kad ji bus pasenusi ir vartojimui netinkama.

Tam, kad atsiskleistų tikrasis kokybiškos mėsos skonis, jos taip pat nerekomenduojama šaldyti ar ilgesnį laiką laikyti šaldytuve. Įsigytus šonkauliukus geriausia ruošti ir suvartoti tą pačią dieną arba sekančią, jei reikia ilgiau pamarinuoti. Iš šviežios mėsos pagaminti patiekalai bus ne tik gardesni, bet ir juose išliks daugiau vertingųjų maistinių medžiagų.

Šonkauliukai

Kepant apvirtus šonkauliukus, rezultatas maloniai nustebins

Dar viena gardžių šonkauliukų paslaptis – jų apvirimas prieš kepimą. Įprastai aplink šonkauliukus yra labai nedidelis sluoksnis mėsos, kurią kepant per trumpai bus sunku atskirti nuo kaulo, o kepant per ilgai, mėsa gali sudegti. Pasak D. Bartošiaus, pasūdytame ir keliais lauro lapais bei pipirais pagardintame vandenyje apvirti šonkauliai bus minkštesni, mažiau riebūs, o pati mėsa po kepimo lengvai atsiskirs nuo kaulo ir bus biri. Ši maža gudrybė itin pravers gaminantiems šonkauliukus pirmą kartą. Apvirtus šonkauliukus reikės kepti trumpiau, todėl jie neišdžius, nesudegs ir tolygiau iškeps.

Glazūrą galima panaudoti ir kaip marinatą

Gaminant glazūruotus šonkauliukus, mėsos pagardinimui vertėtų naudoti tik kelis, paprastus prieskonius, tokius kaip pipirai, druska ir aliejus, nes intensyvų ir sodrų skonį suteiks pati glazūra.

Mėsai skirtą glazūrą galima nesudėtingai pasigaminti patiems arba įsigyti jau paruoštos. Paruoštą glazūrą itin patogu naudoti kepant gamtoje ar gaminant šonkauliukus pirmą kartą.

Įprastai šonkauliukai glazūra padengiami po virimo, kol dar karšti ir iš karto dedami kepti. Tačiau glazūrą galima naudoti ir šiek tiek kitokiu principu, kaip marinatą. Glazūruojant šiuo būdu, išvirtus šonkauliukus reikėtų palikti puode, kol jie atvės, išėmus – nusausinti ir tik tuomet padengti glazūra. Paruoštus šonkauliukus paliekame per naktį šaldytuve, uždarytame puode, kol į mėsą įsigers glazūra.

Glazūruoti šonkauliukai

Gardžių glazūruotų šonkauliukų receptas

Pasinaudoję mūsų patarimais ir šiuo receptu, net ir gamindami glazūruotus šonkauliukus pirmą kartą, tikrai nenusivilsite rezultatu.

Nuplautus šonkaulius apie 40 minučių virkite pasūdytame bei keliais lauro lapais ir pipirais pagardintame vandenyje. Iš puodo išimtus, dar karštus šonkauliukus tolygiai, iš abiejų pusių padenkite glazūra. Paruoštą mėsą sudėkite į skardą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol glazūra šiek tiek apskrus. Idealaus rezultato pasieksite, jei kepimo metu šonkaulius 1-2 kartus apversite.

Paruošę šonkaulius, ruoškime glazūrą (receptas 1kg šonkaulių).

Reikės:

  • 100 ml aliejaus;
  • 1 valgomojo šaukšto medaus;
  • 1 valgomojo šaukšto pomidorų pastos arba 1 šviežio, sodraus skonio trinto pomidoro;
  • 1 arbatinio šaukštelio sojų padažo;
  • žiupsnelio druskos;
  • žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių;
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovinto česnako miltelių;
  • 1 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos miltelių.


Gaminimas:

Visus ingredientus sudėkite į vieną indą ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Paruošta glazūra ištepkite išvirtus ir dar karštus šonkaulius.