Kiaulienos mentė – geriausias pasirinkimas

Iš Vengrijos į mūsų kraštus atkeliavęs guliašas šiandien turi daugybę skirtingų paruošimo būdų, tačiau vienas dalykas tikrai nekinta – tirštai sriubai visuomet buvo svarbi kokybiška mėsa. Patiekalas turėjo būti sotus, kad užtektų visai dienai iki saulė nusileis, taip pat gaminamas ir paprastų ir nebrangių vietoje užaugintų ingredientų. Tradiciškai karves ganantys piemenys šią sriubą virdavo iš veršienos ar jautienos, ant atviros ugnies dideliame katile. Šiandien guliašui kur kas dažniau naudojama kiauliena, mat troškinama ji nepraranda savo sultingumo.

„Guliašo gaminimui geriausia rinktis kiaulienos mentę – ji turi daugiau tarpraumeninio skiriamojo audinio ir riebaliuko, todėl tinkamai paruošta ji išlieka sultinga ir minkšta, tiesiog tirpstanti burnoje. Be to, kiaulienos mentės skiriamajame audinyje yra nemažai kolageno, kuris verdant virsta želatina – štai kodėl mentė dažnai naudojama šaltienai gaminti ir puikiai tinka troškiniams, mat suteikia padažui sodrumo bei tirštumo. Vietoje mentės taip pat galima naudoti riebesnę sprandinę, o raumeningą, tačiau sausesnę nugarinę verčiau palikite kepsniams“, – pataria prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.

Į parduotuves – tiesiai iš skerdyklos

Besidairantiems kokybiškos mėsos mėsininkas pirmiausia pataria įvertinti ne tik galiojimo datą – vietos ūkininkų užauginta produkcija visada šviežia ir kokybiška.

Praėjusį rudenį Šilalės rajone duris atvėrusi nauja moderni „Rivonos“ skerdykla šviežia kokybiška kiauliena bei jos gaminiais aprūpina visas „Norfa“ parduotuves. Skerdykloje paruošta mėsa yra atvėsinama ir vos per kelias valandas pasiekia parduotuves – tokiu būdu užtikrinamas trumpiausias kelias nuo mėsos augintojų iki vartotojų.

„Be to, ypatingą dėmesį skiriame ir pačios mėsos kokybei – jau daug metų gyvulius perkame tik iš Lietuvos ūkių, dirbame tik su tais tiekėjais, kurių ūkiuose paisoma auginimo technologijų, tad dėl kokybės mūsų pirkėjai gali būti ramūs“, – sako „Norfos“ vyr. mėsininkas.

D. Bartošius ragina atsisakyti ir įpročio šaldyti mėsą, mat atšildyta ji netenka dalies drėgmės, todėl būna mažiau maistinga ir ne tokia sultinga.

Kiaulienos mentės guliašas

Jei susigundėte pasigaminti guliašą namuose, galite būti ramūs – gaminimui nereikės jokių ypatingų ingredientų. Puode susibičiuliavę kasdieniai kokybiški produktai sukurs tobulą skonių kombinaciją be didesnių pastangų. Pasigaminę daugiau, troškiniu galėsite mėgautis ne vieną dieną, juk guliašas yra vienas tų patiekalų, kurie pašildyti būna dar gardesni!

Reikės:

  • 700 g „Norfos“ mėsinės kiaulienos mentės;
  • 3 svogūnų;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 3 bulvių;
  • 3 morkų;
  • 2 raudonųjų paprikų;
  • 3 lauro lapų;
  • 3 valgomųjų šaukštų saldžiosios paprikos miltelių;
  • 2 valgomųjų šaukštų miltų;
  • 1 indelio konservuotų pomidorų;
  • druskos ir pipirų;
  • šlakelio aliejaus.

Gaminimas:

Mėsą supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais ir pabarstykite miltais. Įkaitinkite puode šlakelį aliejaus ir kelias minutes pakepinkite smulkintus svogūnus. Tuomet ten pat sudėkite mėsą – kai šonai lengvai paskrus, suberkite saldžiosios paprikos miltelius ir kubeliais pjaustytą raudonąją papriką. Viską dar kelias minutes pakaitinkite.

Į puodą berkite kubeliais pjaustytas morkas, bulves, česnakus ir viską užpilkite konservuotais pomidorais bei maždaug 500 ml vandens ar sultinio. Jei turite, galite įpilti stiklinę obuolių sulčių – rūgštelė puikiai derės su saldžiosiomis paprikomis.

Įmeskite lauro lapus, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Palaukite, kol troškinys užvirs, tuomet uždenkite dangčiu ir palikite troškintis ant vidutinės ugnies maždaug 60 minučių. Retkarčiais nepamirškite pamaišyti, o jei troškiniui trūksta tirštumo – įberkite šiek tiek miltų papildomai.

Šaltinis
Temos
Projektas „NORFA Mėsos klubas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją