aA
Kalėdos ar Naujųjų sutikimas – be putojančio vyno ar šampano? O kodėl gi ne? Renginio metu pristatytas lietuvių sukurtas nealkoholinis gėrimas pretenduoja tapti alternatyva tradiciniams švenčių atributams.
Žinomi žmonės dalijasi idėjomis, kuo paįvairinti žiemos švenčių stalą
Žinomi žmonės dalijasi idėjomis, kuo paįvairinti žiemos švenčių stalą
© Organizatorių nuotr.

Kaip sakė publiką magiškais triukais džiuginęs Mantas Wizard, kalendorinės žiemos išvakarėse, atsinaujinusiame sostinės viešbutyje vykęs vakaras tarsi atidarė kalėdinių renginių maratoną. Čia buvo galima sutikti verslininką Žilviną Grigaitį, aktorę Valdą Bičkutę su vyru ir dukrele, Viešbučių ir restoranų asociacijos direktorę Evaldą Šiškauskienę, maisto ir vyno žinovę Urtę Mikelevičiūtę, kulinarą Joną Jonušą, stilistus Rūtą Morozovienę ir Karolį Murauską, televizijos aktorių ir renginių vedėją Justiną Daugėlą, fotomeninkę Rūtą Andre su gyvenimo draugu, dailininku Valerijumi Šatunovu, aktorę Reditą Dominaitytę, dainininkę Rasą Kaušiūtę bei kt.

Vakaro svečiai turėjo galimybę sudalyvauti riboto šventinio leidimo kombučios degustacijoje. Lietuvių gamintojai pateikė šiuolaikišką bei modernią idėją, kaip žiemos šventes sutikti blaiviai ir kartu gurmaniškai. Kaip sakė vakaro vedėjas, 20 metų dirbęs prabangių vynų rinkoje Londone, žinomas someljė Martynas Žemavičius lietuviško „Acala“ ženklo kambučios gaminamos derinant senovines tradicijas kartu su geriausių vynų bei šampanų gamybos rinkoje naudojamomis moderniomis technologijomis.

Žinomi žmonės dalijasi idėjomis, kuo paįvairinti žiemos švenčių stalą
Žinomi žmonės dalijasi idėjomis, kuo paįvairinti žiemos švenčių stalą
© Organizatorių nuotr.

Lietuvių gaminama kombučia ypatinga tuo, jog ji ruošiama iš aukščiausios kokybės arbatų, Druskininkų šaltinio vandens ir 100 proc. natūralių uogų sulčių. Ant gyvos ugnies arbata kaitinama dideliame tūkstančio litrų talpos arbatinuke. Vėliau arbatos fermentuojamos ne tik stiklainiuose, nerūdijančio plieno talpose, bet ir ąžuolinėse vyno statinėse. Įdomu tai, kad lietuviai pirmieji ir vieninteliai pasaulyje šį gėrimą siūlo ir 1,5 l talpos magnum šampano buteliuose.

Kaip pastebėjo renginyje dalyvavusi maisto ir vyno žinovė Urtė Mikelevičiūtė kombučios populiarumas Lietuvoje pradėjo kilti prieš kelis metus, Europoje šio gėrimo renesansas buvo juntamas dar anksčiau, o JAV – tai iš viso kultinis dalykas. Iš Tolimųjų Rytų kilusi ir jau daugiau nei kelis tūkstančius metų gaminama fermentuota arbata visame pasaulyje vertinama dėl dešimčių skirtingų naudų, atsirandančių dėl ypatingo fermentacijos būdo. Manoma, jog šis gėrimas stiprina imunitetą, gerina žarnyno veiklą, suteikia normaliai žmogaus organizmo veiklai svarbių elementų bei vitaminų.

Vieni vakaro metu kalbinti svečiai prisipažino, jog kombučios ragavo pirmą sykį, kiti šį nealkoholinį gėrimą jau anksčiau buvo atradę Lietuvoje ar svetur. Ne vienam pasirodė įdomus pasiūlymas per šventes kombučia pasimėgauti vietoje putojančio vyno ar patiekti kaip aperityvą. Žinomi žmonės sutiko pasidalinti ir savo idėjomis, kaip įdomiau ir neįprasčiau, o kartais ir egzotiškiau, būtų galima paįvairinti šventinį Kalėdų ar Naujųjų metų stalą.

Žinomi žmonės dalijasi idėjomis, kuo paįvairinti žiemos švenčių stalą
Žinomi žmonės dalijasi idėjomis, kuo paįvairinti žiemos švenčių stalą
© Organizatorių nuotr.

Kaip sakė U. Mikelevičiūtė į žiemos švenčių meniu ji visada įtraukianti ir ko nors naujo, derančio prie tradicinių pasirinkimų. „Gana dažnai tai būna inspiruota kelionių. Tarkim, garnyrui prie kepto kalakuto ar anties patiekiu rizotą su trumais. Mėgstu ir skandinaviškai burokėliuose marinuotą „Gravlax“ lašišą. Svarbu prie maisto tobulai priderinti vynus. Šįmet ant šventinio stalo atsiras vietos ir kombučiai“, – tikisi Urtė.

Kulinaras, buvęs kultinės grupės kultinės grupės „B'Avarija“ narys Jonas Jonušas prisipažino esantis kombučios gerbėjas. Pasak pašnekovo, toks gėrimas, kaip kombučia tikrai galėtų atstoti įprastus šventinio stalo „burbuliukus“. Per šventes kulinaras siūlytų atsisakyti riebių kiaulienos patiekalų, bulvių ir apskritai vartoti daugiau Viduržemio jūros stiliaus maisto, nes tai yra sveikiausia dieta pasaulyje.

„Sako, esi jaunas, kol dar lieka pirmų kartų, tad prisipažinsiu, šis vakaras ypatingas. Teko pirmą kartą ragauti šio išskirtinio gėrimo, – prisipažino M. Wizard. – Manau, tai puiki idėja: originalu, šventiška ir saugu. Svarbu paminėti, kad dažnai svečių tarpe yra negeriančių, vairuojančių žmonių, o su kombučia jie nesijaustų išskirti, galėtų šventiškai mėgautis putojančiu gėrimu. Mes esame pripratę prie nukrautų stalų ir kartais labai smagu pabandyti kažką naujo ir tuo pavaišinti svečius.“ Artistas mėgsta išbandyti ir įdomesnių patiekalų, jam yra tekę ragauti varlių šlaunelių, sraigių ar jūrų šukučių. Iš Italijos šventėms yra parsivežęs įvairių užtepėlių su trumais, kuriuos tiesiog dievina.

Žinomi žmonės dalijasi idėjomis, kuo paįvairinti žiemos švenčių stalą
Žinomi žmonės dalijasi idėjomis, kuo paįvairinti žiemos švenčių stalą
© Organizatorių nuotr.

Knygų autorius, krizių valdymo ekspertas Darius Radkevičius sakė ragavęs įvairių skonių kombučios, o labiausiai patikusi – imbierinio skonio. Paprastai žiemos šventes vyras sutinka šiltuose kraštuose, o švenčiantiems jas Lietuvoje rekomenduotų paskanauti masalos – tradicinės indiškos arbatos, kuri tikrai sušildytų.

Atlikėja Rasa Kaušiūtė prisipažino, kad pastaruoju metu vengia vartoti alkoholinių gėrimų, tad kombučia galėtų per šventes juos atstoti. Šio gėrimo moteris pirmą kartą paragavo praėjusią vasararą viename sostinės bare.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
1.8000

10 maisto produktų, kurių nereikia laikyti šaldytuve

Vieni maisto produktai veikiami šalčio tampa prėski, pradeda težti arba vysti, kiti – netenka...

A, B, C, D, E: ką šios raidės reiškia ant produktų etikečių (1)

Nuėjus į parduotuvę , nuo asortimento gausos gali susisukti galva. Jeigu vadovaujatės sveikatai...

Dietistė Vaida Kurpienė įvardijo tris produktus, kurie padės sustiprinti imunitetą

Atsparumas ligoms ir gera savijauta – ne vienos dienos uždavinys. Įdėjus šiek tiek pastangų ir...

D+Rusnė Valatkaitė

Sveikai – nereiškia brangiai: dietistės Vaidos Kurpienės patarimai, kaip maitintis sveikiau ir sutaupyti pinigų

Sveikos mitybos sąvoka yra apipinta įvairiausiais mitais. Daugelis žmonių mano, kad sveika...

Mokslų daktaras įspėjo apie organizmo valymo žalą: štai kas nutinka, kai pasiduodate žaliųjų kokteilių madai (4)

Praėjus didžiosioms žiemos šventėms ir po truputį artėjant pavasariui daugelis susimąstome...

Top naujienos

Įklimpome į vieną didžiausių diplomatinių krizių šiuolaikinėje istorijoje: apie tai jau sklinda žinios Vakaruose (53)

Su Kinija įklimpome į vieną didžiausių diplomatinių krizių atkurtos nepriklausomos Lietuvos...

Patarimas panikuojantiems gyventojams: paklauskite savęs, ar sugebėtumėte išgyventi 72 valandas ten, kur esate (59)

Krašto apsaugos ministrui raminant, kad Lietuva – saugi, civilinės saugos ekspertai siūlo...

Nauja silpnoji grandis NATO: kilus konfliktui žada atitraukti karius – Lietuvoje jų jau neliko (302)

Kalba tarsi Rusijos pareigūnas. Taip NATO narės premjeras pavadino tos pačios šalies prezidentą...

Tiesioginė transliacija / Iš esmės. Grėsmės iš Rusijos didėja: kam turi ruoštis visuomenė (5)

Kremliaus retorika vis aštrėja, o ekspertai situaciją Europoje lygina su tuo, kas vyko prieš...

Įvertintas kertinis arbitro sprendimas LKL grandų derbyje: prireiks sankcijų (11)

Po sekmadienį įvykusio LKL mūšio tarp Vilniaus „Ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ komandų LKL...

Lietuvis verslininkas nusprendė pakeisti gyvenimą: spėjo apkeliauti 100 skirtingų pasaulio šalių ir užsibrėžė ambicingą tikslą

Filip Borcov – ne tik sėkmingas verslininkas, bet ir užkietėjęs keliautojas. Ambicingą tikslą...

Barsukas jau išpranašavo, kokio pavasario laukti: Žagarės regioniniame parke aptikti jo pėdsakai (2)

Antradienį, per patį Pusiaužiemį, kai spėjama, kokia tolesnė žiema laukia ir kada ateis...

D+Kalbino Dalia Vaitkutė-Šiaulienė, parengė Roma Macijauskaitė, laida „Delfi rytas“

Ateities darbai po 10 metų: nustokime kalbėti apie profesijas

Kokios profesijos bus perspektyviausios po metų, penkių ar dešimties? Kokias studijas rinktis ar...

Rusija turi kozirį: rengiami „nenumatytų atvejų“ planai, kaip Europai išgyventi (8)

„Capital Economics“ vyriausiasis Europos ekonomistas Andrew Kenninghamas teigia, kad Rusijos...

„Achemos“ darbuotojai ruošiasi streikui: skaičiuoja, kad praras dalį algos (24)

Sausio pabaigoje trąšų gamintojos „ Achemos “ darbuotojai sulaukė žinios apie keičiamą...