– Ką rėmuo nėštumo metu signalizuoja – kad su moters sveikata kažkas negerai ar tai yra įprastas reiškinys?

– Tai priklauso nuo daugelio faktorių – yra antsvoris ar nėra, iki nėštumo buvo problemų su rėmeniu ar ne. Tačiau būna situaciją, kai moteris neturėjo bėdų dėl rėmens, kai neturi anstvorio ir priaugamas santykinai normalus svoris, tačiau rėmuo vis tiek ima varginti. Ir priežastys, dėl ko atsiranda rėmuo pirmame nėštumo trimestre ir dėl ko trečiame, – labai skirtingos.

Pirmame trimestre tai daugiausia vyksta dėl hormoninių pokyčių, nes moters organizmas labai stipriai persitvarko, o tai daro įtaką ir virškinimo traktui. Dažnai hormonai sulėtina maisto judėjimą virškinimo traktu, o tai kelia pilvo pūtimą ir rėmenį. Progesteronas, žinomas kaip nėštumo hormonas, gali sukelti apatinio stemplės (kur jungiasi su skrandžiu) sfinkterio atsipalaidavimą. O kai jis atsipalaiduoja, skrandžio rūgštis gali lengviau patekti į stemplę.

Nėštumo pabaigoje, o kai kam ir antrame nėštumo trimestre rėmuo dažniausiai kyla dėl to, kad pasikeičia skrandžio padėtis – augant vaisiui skrandis kyla į viršų, ir vietoj to, kad jis būtų įstrižai, kai dugnas yra žemiau nei viršus, skrandis tampa gulsčias. Tada tiesiog fiziologiškai skrandžio turiniui daug lengviau išsipilti į stemplę ir dėl to jaučiami nemalonūs pojūčiai. Taigi ir priemonės pirmu ir antru atveju gali būti skirtingos.

Tikimybė, kad sutriks virškinimas, didesnė, kai moteris dar prieš nėštumą turėjo virškinimo sutrikimų, kai laukiamasi ne pirmo vaiko ir pasiekus trečią nėštumo trimestrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)