Šiandien žmonės yra linkę ieškoti naujovių, kokybiškų ingredientų ir greito bei patogaus patiekalo, kurį lengva valgyti čia ir dabar. Būtent dėl to gatvės maisto kultūra sparčiai populiarėja, kartu su savimi atnešdama į Lietuvą ir visus įmanomus pasaulio skonius. Dažniausiai juos jungiantis dalykas – tai duona ir jos gaminiai.
„Autentiškumas – tai vienas svarbiausių atributų, kurių duonoje ieško Lietuvos, Prancūzijos, Indijos ar kitos šalies vartotojas. Autentiškumas itin svarbus ir gatvės maiste, nes būtent jis suteikia galimybę iš arčiau pažinti tam tikros šalies maisto kultūrą. Tad per duonos ir gatvės maisto santykį, atrandame skirtingų šalių virtuves, skonių variacijas. Šiandien vartotojai ieško netradicinių ir etninių duonos gaminių, kurie leistų jiems eksperimentuoti“, – sako „Fazer Lietuva“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė Indrė Švelnytė.
Augantys vartotojų poreikiai lemia ir tai, kad gatvės maistas jau nebėra suvokiamas kaip nesveikas ir greitas užkandis, priešingai – tai kokybiškas maistas nuolat skubantiems, bet naujų skonių ieškantiems žmonėms. Išbandykite sveikatai palankius ir pasaulio šalių virtuvių įkvėptus sumuštinius, kurie taps jūsų savaitgalio iškylos ar vakarėlio gamtoje pagrindiniu akcentu.
Vietnamietiško „banh-mi“ įkvėptas vegetariškas suvožtinis
Sutrinkite avokadą, sumaišykite su kremine varške, įspauskite citrinos sulčių, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį, išmaišykite. Šia užtepėle patepkite duonos riekeles. Morką ir agurką supjaustykite itin plonais griežinėliais, apiberkite juos trupučiu druskos ir pipirų. Tofu supjaustykite griežinėliais ir pakepkite keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Padažui sumaišykite medų, soją ir sezamo sėklas. Ant duonos riekės dėkite griežinėliais pjaustytą pomidorą. Ant jo – keptą sūrį, galiausiai – morkas ir agurkus. Apšlakstykite viską padažu, skrudintais žemės riešutais, pagardinkite kalendros lapeliais ir užvožkite antrąją porcijinės duonelės pusę.
Japoniško stiliaus „wan-paku“ sumuštinis
Sumaišykite majonezą, garstyčias, graikišką jogurtą ir medų. Patepkite padažu duonos riekes. Avokadą, papriką ir morkas supjaustykite plonais griežinėliais, pabarstykite druska ir pipirais. Dėkite daržoves ant pirmosios duonos riekelės, o tarp jų, į patį vidurį, atsargiai įspauskite virtą kiaušinį. Ant viršaus dėliokite sūrį ir kumpį, tuomet špinatus ir smulkiai pjaustytą kopūstą. Užvožkite antrąją duonos riekele. Sumuštinį susukite į popierių ir truputį suslėkite, kad visi ingredientai tvirtai laikytųsi. Prieš valgant galite perpjauti, kad gražiai matytųsi virto kiaušinio trynys.
Suktinukas su falafeliais
„Plokščia“ duona anksčiau lietuviams buvo žinoma labiausiai dėl Turkiškų lavašų ir asocijavosi būtent su jais. Bet pastaruoju metu situacija pasikeitė – šalyje daugėja Vidurio Rytų ir Indiškų virtuvių maisto, o kartu su juo populiarėja ir kitos duonos paplotėlių rūšys. Jų išpopuliarėjimą lėmė sąsajos su sveikatai palankia ar vegetariška mityba, be to, tokius paplotėlius lengva suporuoti su įvairiais ingredientais: nuo vaisių ir daržovių iki aliejų ir įvairių užtepėlių“, – sako I. Švelnytė.
Dviem porcijoms reikės:
Daržovinės duonos 2 paplotėlių, saujos špinatų, 50 g mažų pomidorų, 50 g šiaudeliais pjaustytų morkų ir mėlynojo kopūsto, 3-4 mėgstamų falafelių, saujelė kalendros ir bazilikų, skrudintų moliūgų sėklų. Padažui reikės 150 g graikiško jogurto, 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 2-3 a. š. citrinos sulčių, 1 skiltelės česnako, 2 v. š. medaus, druskos ir pipirų pagal skonį.
Pirmiausiai paruoškite padažą – sutrinkite česnaką ir sumaišykite visus ingredientus dubenyje. Tuomet ant kiekvieno paplotėlio sudėliokite žalumynus ir žoleles, dėkite kiek smulkintus falafelius, pabarstykite moliūgų sėklomis ir apipilkite padažu. Susukite ir mėgaukitės.
Skandinaviškas „smørrebrød“ sumuštinis sotiems pietums
Sumaišykite kreminę varškę su majonezu, pagardinkite pipirais ir aptepkite duonos riekes. Susukite silkės griežinėlius, dėliokite juos ant duonos, o tarpuose sudėkite pjaustytus marinuotus agurkėlius. Ant viršaus dėliokite griežinėliais pjaustytą raudonąjį svogūną ir ketvirčiais pjaustytus pomidorus. Papuoškite žolelėmis ir ikrais.