Vaida Kurpienė kalbino profesorių, vaikų gastroenterologą Vaidotą Urboną.

– Žmonės dažnai painioja laktozės netoleravimą su alergija pieno produktams. Gal galite paprastais žodžiais paaiškinti, kuo jie skiriasi?

– Visų pirma, reikėtų suprasti, kas yra laktozė. Laktozė yra pieno cukrus, angliavandenis. Tradiciškai mes sakome, kad nėra alergijos angliavandeniams. Tai yra labai retas atvejis. Alergiją sukelia baltymai, o laktozė nėra baltymas. Ar pienas yra su laktoze, ar be laktozės, baltymo jis turi tiek pat ir vienodai sukels alergiją. Ir jeigu žmogus sako, kad turi alergiją, geria pieną be laktozės ir jam viskas gerai, o kai išgeria pieno su laktoze – blogai, tampa aišku, kad jokios alergijos jis neturi, jis tiesiog turi laktozės netoleravimą.

– Dažniausiai pasitaikantis laktozės netoleravimo požymis – pilvo pūtimas. Kokie dar požymiai gali apie tai byloti?

– Pagrindiniai simptomai yra pilvo pūtimas, gurgėjimas, jeigu išgeriamas didesnis pieno kiekis gali pasitaikyti ir viduriavimas. Mažesniems vaikams kartais atsiranda ir pilvo skausmai. Tai yra pagrindiniai laktozės netoleravimo simptomai.

– Kas nutiktų, jeigu atsisakytume laktozės savaitei?

– Savaitės rezultatams pamatyti tikrai užtektų. Įvairūs paskaičiavimai rodo, kad žmogus, nevartodamas pieno produktų, bet gerdamas latte, valgydamas pieniškas dešreles, batoną ar vartodamas kokius nors vaistus, kurių sudėtyje yra laktozės, gali suvartoti iki 100 g laktozės per dieną to net nežinodamas. Tai yra apie 2 l pieno. Blogiausia yra tai, kad neprivaloma etiketėje nurodyti, jog tame produkte yra laktozės. Gamintojas gali užrašyti, bet gali ir neužrašyti. Jeigu mes atidžiai skaitome, kas parašyta ant etiketės ir matome, kad neparašyta apie laktozę, manome, kad jos ten nėra ir tai mus klaidina. Yra alergiškų produktų, tokių kaip kviečiai, gliutenas, karvės pieno baltymai, riešutai, kurie turi privalomą ženklinimą. Laktozė, deja, neturi. Todėl dažnai nutinka taip, kad žmogus ateina ir sako, jog jo būklė atsisakius pieno su laktoze nepagerėjo, bet dažnai vartoja kokius nors produktus iš to sąrašo.

Taip pat laidoje dietistė Vaida Kurpienė su LIVIN parduotuvės vadovu Martynu Kazlausku pasirinks alternatyvas įprastam karvės pienui bei atsakys į žiūrovų klausimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)