Daug alyvos į ugnį pila įžymybės. Šou verslo atstovės populiariose televizijos laidose ir interviu tvirtina, kad išsaugoti grožį bei liekną figūrą joms padeda ir tai, kad jos po 18 valandos nebevalgo.

Tačiau tai, kas tinka vieniems, visiškai netinka kitiems! Specialistai įspėja: ne visi gali sau leisti prabangą po 18 valandos nieko nebevalgyti, nes kai kuriais atvejais šis įprotis gali sukelti nemigą, lėtinių ligų paūmėjimą ir – dėmesio – antsvorio kaupimąsi, rašoma delfi.ee.

Kas numalšins alkį

Kai kurie mitybos specialistai teigia, kad ši plačiai paplitusi rekomendacija tėra mitas, neturintis jokio realaus pagrindo. Norint išsaugoti sveiką svorį arba sulieknėti, reikia valgyti bent penkis kartus per dieną, tačiau porcijos turėtų būti nedidelės. Svarbu stebėti savo savijautą, maisto kokybę ir porcijų dydį, o ne valandas.

Dietologai prašo atsižvelgti į ne mažiau svarbų faktą: jei paskutinį kartą valgysite 18 val., o kitą kartą – tik ryte, tai reiškia, kad jūsų organizmas badaus maždaug 13 valandų, o kai kuriais atvejais ir ilgiau. Toks badavimas skatina pavojingo fermento kinazės gamybą.

Dėl didelės šio fermento koncentracijos medžiagų apykaita pereina į avarinį režimą ir, priešingai nei norėtume, esami riebalai ne tirpsta, o papildomi naujais – ir jie kaupiasi, kai tik žmogus po ilgos pertraukos pavalgo pusryčius.

Taip, ne kartą esame girdėję, kad mūsų organizmas naktį turi ilsėtis ir nešvaistyti energijos virškinant tai, ką suvalgome prieš miegą. Tačiau kol naktį mes miegame, mūsų kūnas intensyviai dirba, kad „suremontuotų“ pažeidimus ir užtikrintų energiją kitai dienai. Tuo metu organizme aktyviai gaminasi hormonai, dirba smegenys. Šiuo etapu organizmui reikia aminorūgščių ir riebalų rūgščių.

Jei jis kelias valandas negaus šių medžiagų su maistu, bus priverstas panaudoti sveikas ląsteles, kad išgautų „statybines“ medžiagas. Nemigą dažnai sukelia tai, kad organizmas negauna pakankamai medžiagų, kad galėtų atsistatyti.

Niekas nesiūlo prieš miegą kelti puotas. Tačiau jei jaučiatės alkani ir iki miego liko nedaug laiko, suvalgykite dviejų virtų kiaušinių baltymus arba išgerkite stiklinę rauginto pieno produkto. Tai numalšins alkį ir aprūpins organizmą medžiagomis, kurių reikia „naktiniam techniniam aptarnavimui“.

Ką valgyti galima

Draudimas „nevalgyti po šešių“ dažnai baigiasi persivalgymu. Tokių bandymų pavojus yra tas, jog galite „nutrūkti nuo grandinės“ – neišlaikysite ir nuėję į virtuvę prisikirsite prieš pat eidami miegoti. Atkreipkite dėmesį – ne vandens atsigersite, o prisivalgysite! Sulįs ir šalti maltiniai, ir sumuštiniai, ir sausainiai, o gal net pyragas (jei jo yra). Maža to, pradėsite graužtis, kad neišlaikėte, ir provokuosite stresinę būseną...

Taigi ką daryti? Strategija turi būti individuali: orientuokitės pagal savo dienos režimą! Mitybos specialistai rekomenduoja vakarieniauti likus dviem ar keturioms valandoms iki miego, o ne 18 val. Žinoma, daug reikšmės turi ir jūsų vakarienės racionas.

Vakarienė būtina visiems, bet ypač tiems, kurie trokšta sulieknėti. Jei norite, kad jūsų organizmas greitai ir be problemų atsikratytų antsvorio, reikia tinkamai ir tinkamu laiku maitintis, o ne badauti!

Puiki vakarienė – tai užkepta ar ant grotelių kepta paukštiena be odos arba jūros žuvis, jūros gėrybės, kiaušinio baltymų omletas su žalumynais. Lęšiai, avinžirniai ir brokoliai taip pat yra geras variantas. Pagrindinį patiekalą papildykite agurkais arba pomidorais, paprikomis, salierais, lapinėmis salotomis. Šviežios daržovės turi mažai kalorijų ir yra gerai virškinamos. Žuvis taip pat suteiks jūsų organizmui nepakeičiamų riebalų rūgščių.

Dietologai vakare pataria susilaikyti nuo saldumynų ir košių, taip pat krakmolingų daržovių (bulvių, moliūgų, kukurūzų, baklažanų). Paprastieji angliavandeniai skatina gamintis insuliną, kuris blokuoja augimo hormoną, leidžiantį lieknėti miegant (skaidant riebalų sankaupas). Dėl insulino, kuris išsiskyrė prieš miegą, daugelis žmonių ryte atsibunda tarsi „sudaužyti“ ir kankinami žvėriško apetito. Būna ir dar blogiau – naktį jie pabunda nuo alkio jausmo.

Draudimo „nevalgyti po šešių“ pavojai:

* virškinimo sistemos ligų (erozijų, skrandžio opos, tulžies pūslės akmenų) rizika;
* hipoglikemija (pasireiškia staigiai suprastėjusia savijauta).

Žmonės, turintys didelį antsvorį, negali ištverti ilgų badavimo periodų. Tai susiję ne su prasta disciplina ar savikontrolės stoka, o su hiperinsulinemija (insulino pertekliumi). Atsisakius maisto, kraujyje sumažėja cukraus kiekis, ir žmogus sukramsnoja ne vieną sausainį, o visą jų pakuotę, suvalgo ne šaukštą uogienės, o visą stiklainį...

Ar verta taip rizikuoti? Gal geriau vakarieniauti tinkamu metu, renkantis tinkamus produktus?

Išvada: leisti sau nevalgyti po šeštos valandos vakaro gali tik tiek žmonės, kurie gulasi ne vėliau kaip 22 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)