Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene atskleis, ką turėtumėte žinoti apie lietinių blynelių gaminimą. Sužinosite, ką reikia daryti ar ko nedaryti, kad jie būtų lengvi, elastingi ir nepaprastai skanūs. Kodėl svarbu tešlai naudoti ne tik pieną ar vandenį, bet juos kartu. Ką daryti, kad tešloje neatsirastų gumulėlių? Ir kodėl tešlos maišymui geriau nenaudoti plakiklio, o viską daryti rankiniu būdu?

Kokių ingredientų reikia lietiniams? Kokia yra tų tikrųjų lietinių formulė?

Žinoma, jų nepagaminsime be miltų. Geriausia naudoti aukščiausios rūšies kvietinius miltus. Kepiniams miltai yra kitokie, lietiniams tinka miltai – 550D. Antras ingredientas yra kiaušiniai, jie naudojami kaip tešlos rišiklis. Svarbu naudoti ir baltymą, ir trynį. Dar naudosime vandenį ir pieną. Yra tokia taisyklė, kad blynas būtų elastingas, minkštas, jį sukant neplyštų, reikia naudoti ir pieną, ir vandenį. Jei naudosite tik pieną, blynai bus kietesni. Žmonės kartais įsivaizduoja, kad pienas čia tinka labiau, tačiau reikėtų abiejų ingredientų balanso. Galima minkštus lietinius pasigaminti naudojant tik vandenį, tačiau tada reikėtų naudoti daugiau kiaušinių.Tik stebėkite, kiek jų dedate, nes jie yra tirštiklis ir per daug jų gali blynus padaryti kietesnius. Kad skonis būtų geresnis reikės žiupsnelio druskos ir cukraus. Šiuos ingredientus derinkite prie to, kaip vėliau valgysite blynelius. Kepkite ant aliejaus.

Lietiniai

Kaip paruošti tešlą, kad joje niekada nebūtų gumuliukų?

Pirmiausia, sumuškite kiaušinius, berkite žiupsnelį druskos, cukraus, viską maišykite. Nenaudokite elektrinio plakiklio, nes dėl jo tešla suputoja ir priplakate daug oro, kuris lietiniams nereikalingas. Tada pilkite po truputį miltus ir maišykite, kai tešla sutirštėja, pilkite kambario temperatūros pieną ir vėliau vandenį. Jei vis dėlto gaminate su elektriniu plakikliu, jo plakimo galia turėtų būti maža. Jei norite blynus nudažyti, galite įberti ciberžolės arba saldžiosios paprikos miltelių. Į tešlą įpilkite aliejaus (be papildomų skonių) apie porą šaukštų, jis pilamas dėl elastingumo ir tam, kad nereikėtų pilti jo daug kepant. Prieš kepimą palaikykite tešlą ramiai apie 15–20 minučių, kad įplaktas oras išsiskirstytų.

Kaip lietinius kepti?

Keptuvę suvilgykite aliejumi ir paskleiskite jį popieriniu rankšluosčiu. Kepkite blynelius ant nedidelės ugnies. Pilkite tešlą atsižvelgdami į keptuvės dydį ir ją paskleiskite po visą pagrindą. Apkepkite blynelius pagal skonį, galite juos apkepti mažiau arba daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)