Jeanne Louise Kalman, 122 metai

Ši prancūzė pelnė visus įmanomus rekordus – ji sulaukė 122 metų ir 165 dienų, rašoma „Marie Claire“. Šio oficialiai užfiksuoto prancūzės gyvenimo amžiaus dar niekam nepavyko pralenkti. J. Kalman matė Eifelio bokšto statybas Paryžiuje, buvo sutikusi V. van Goghą, būdama 85 m. išmoko fechtuotis. Ne veltui ilgametę vadino kiekvieno prancūzo močiute.

Štai ką moteris buvo sakiusi apie ilgaamžiškumą:

* „Gyvenime patirdavau malonumą kiekviena proga. Mano poelgiai buvo moralūs, mintys švarios, nesigailėjau dėl savo veiksmų. Dabar esu labai laiminga.“
* „Nieko nebijokite.“
* „Mano ilgaamžiškumo paslaptis – alyvuogių aliejus: ne tik vartoju jo per pusryčius, pietus ir vakarienę, bet ir reguliariai įtrinu į odą.“

Regis, pagal J. Kalman taisykles, pakanka laimingai gyventi, nekrėsti kiaulysčių, liautis bijojus ir... pradėti tepti alyvuogių aliejumi kūną. Neatrodo labai sudėtinga.

Alfredas Date, 110 m.

Garsiausias Australijos ilgametis išgarsėjo ne tik garbingu amžiumi, bet ir bendradarbiavimu su labdaros fondu. 108 m. sulaukusį Alfredą perkėlę į senelių namus, kad jam laiku suteiktų reikiamą medicininę pagalbą.

Vyriškis papasakojo, kad pastaruosius 80 gyvenimo metų mezga ir norėtų įprasminti šį savo pomėgį. Paaiškėjo, kad fondas „Phillip Island’s Penguin Foundation“ ieško norinčių megzti megztinius... pingvinams. Pasirodo, pingvinai labai kenčia dėl naftos išsiliejimo. Bet jei nukentėjęs pingvinas aprengiamas megztiniu, jį tai apsaugo – valydamas plunksnas pingvinas nepraryja naftos ir tai padeda greitai atsistatyti poodiniam riebalų sluoksniui. Su Alfredo pagalba pavyko išgelbėti apie 96 proc. pingvinų.

Ką apie savo gyvenimą yra sakęs geraširdis australas:

* „Niekada nemokėjau pasakyti „ne“, visada sutinku visiems padėti. Tai – puikus būdas gerai sutarti su žmonėmis.“
* „Stengiuosi gerai megzti, kad mano megztiniai būtų nepriekaištingi. Žinoma, man jau daug metų, galiu suklysti, tačiau pats nedarau sau nuolaidų.“

Patarimas: padėti aplinkiniams, netingėti užsiimti gerais darbais. Ir pradėti megzti.

Fauja Singhas, 102 m.

Jis gimė silpnas, tik nuo 5 metų pradėjo vaikščioti. Visi bendraamžiai iš jo juokėsi, tačiau Faujos tai nesustabdė – jis nusprendė bėgioti, tiesa, neplanavo tapti maratonų bėgiku. Vis dėlto gyvenimas susiklostė kitaip: kai mirė visi jo šeimos nariai, Fauja tapo profesionaliu bėgiku, tai padėjo jam išvengti depresijos. Būdamas 90 metų, vyriškis dalyvavo pirmame maratone. Galiausiai indas pateko į Guinnesso rekordų knygą ir netgi tapo populiaraus sportinio prekės ženklo veidu.

Biografinėje knygoje „Tornadas turbane“ yra jo patarimų tiems, kas nori sulaukti 100 metų:

* „Priimk tai, ko negali pakeisti.“
* „Mažai valgyk, daugiau judėk.“
* „Bendrauk su žmonėmis, kurie visą laiką ko nors siekia, kad motyvuotum save irgi ko nors siekti.“
* „Stenkis, kad tavo mintys būtų pozityvios.“
* „Nekreipk dėmesio į amžių ir daug šypsokis.
* „Visada priimk tai, ką tau siunčia Dievas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją