* Tarp vakarienės ir pusryčių turi praeiti ne mažiau kaip 12 val. Reikia leisti virškinimo traktui pailsėti. Kai jis bus pailsėjęs ir neapkrautas, jūsų medžiagų apykaita bus daug greitesnė. Dabar populiaru tai vadinti protarpiniu badavimu.

* Kasdien išgerkite 2 l negazuoto vandens. Jis reikalingas mums – tarsi tepalas mašinai.

* Rytą pradėkite 2 stiklinėmis vandens, geriausia, kad jis būtų šiltas ir su griežinėliu citrinos. Tai greitina medžiagų apykaitą, šalina toksinus ir šlakus.

* Kiekvieno valgymo metu stenkitės gauti baltymų. Tai: mėsa, paukštiena, žuvis ir jūros gėrybės, kiaušiniai, tofu, ankštiniai, baltyminiai papildai, saikingai – pieno produktai.

* Vieną dieną per savaitę darykite iškrovos dieną. Pvz: visą dieną maitinkitės veganiškai. Tokią dieną reikėtų maitintis augaliniu maistu: daugiausia valgykite daržoves, šiek tiek vaisių, ankštinių, kruopų, riešutų, sėklų. Idealiai tinka glotnučiai. Kuo daugiau įvairių žalios spalvos daržovių, žalumynų.

Puikių salotų receptas: tarkuota morka, smulkinta cukinija, brokolis (jį tiesiog nuplikyti verdančiu vandeniu), migdolų riešutai, saulėgrąžos, šaukštelis medaus ir šlakelis citrinos.

* Rašykite sporto ir mitybos dienoraštį. Aprašykite savijautą, nuotaikas, išmatavimus, svorį. Tai padės suprasti klaidas arba kaip tik galėsite save pagirti už pasiektus rezultatus.

* Kartą savaitėje save palepinkite. Tarkim skaniu pyragaičiu. Juk jūs šaunuolis/ -ė!

* Negraužkite savęs. Savigrauža sukelia stresą, o jis lėtina medžiagų apykaitą. Tai dar labiau didins svorį.

* Vakarienei rinkitės nekaloringus, lengvus patiekalus: žuvį ar mėsą - virtą arba keptą orkaitėje, kiaušinius, tofu. Šalia nepamirškite ir daržovių.

* Norėdami numesti svorio ribokite: alkoholį, majonezo ir pomidorų padažus, miltinius patiekalus, riebius patiekalus.

* Įtraukite kuo daugiau termiškai neapdorotų patiekalų į savo meniu. Tai padės ne tik palaikyti gražią figūrą, bet ir gerins sveikatos būklę. Termiškai neapdoroti - nekepti, nevirti, negarinti produktai. Valgykite kuo daugiau žalių daržovių, gaminkitės glotnučius, salotas.

Idealu į mitybą įtraukti ir raugintus produktus, juose ypatingas didelis kiekis gerųjų bakterijų, enzimų, vitaminų. Pvz., geriausiai ir lengviausiai vitaminas C pasisavinamas būtent iš raugintų kopūstų. Net jei valgote kepsnį, nepamirškite, kad pusė lėkštės turi būti pilna įvairių daržovių. Nepamirškite jų pagardinti alyvuogių aliejumi.

* Kiek įmanoma daugiau judėkite. Kasdieną fiziniam aktyvumui skirkite bent 30 minučių.

* Jei valgant atsiraugėjate, vadinasi skrandžiui maisto jau pakanka.

*Jei ryte juntate nemalonų kvapą iš burnos, vadinasi, vakare suvalgėte per daug arba per vėlai, todėl žarnynas nevirškina skrandyje esančio maisto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją