Vilniaus Užupio rajone, kuris garsėja kaip vieta, kurioje gyvena daugiausiai menininkų sostinėje, įsikūrė naujas restoranas-galerija „Kitsch“ (lietuviškai – kičas). Jį įkūrė trys, lyg iš skirtingų pasaulių atkeliavę žmonės: menininkė, verslininkas ir kulinaras.
Restoranas „Kitsch“
© Organizacijos nuotr.

Jie sujungė savo gebėjimus ir sukūrė tokią vietą, kur atėję žmonės tampa ne restorano klientais, bet tikrais trijulės sukurtų namų svečiais, rašoma pranešime spaudai.

Ši vieta yra tarsi lengvas spyris užsisenėjusiai Užupio bohemos kultūrai, todėl pavadinimas ir yra „Kitsch“, kičas - matyt yra baisiausias dalykas, kuris gali atsitikti. Bet restorano įkūrėjai tai asocijuojasi su tam tikra laisve.

Restorane yra įsikūrusi galerija, kurioje eksponuojami menininkų darbai, tačiau ekspozicija nebus statiška, ji keisis ir suteiks restoranui vis naujų spalvų. „Kitsch“ yra įrengta muzikinė erdvė su pianinu ir gitaromis, čia bus rengiami gyvos muzikos pasirodymai. Ši vieta yra ypač atvira menui. Tiesa, čia nebus nuolatinio meniu, kas kartą atvykęs restorano svečias bus nustebintas virtuvės improvizacijomis.

„Aš manau, kad kiekvieno patiekalo pagrindas yra trys paprasti ingredientai, tai yra: svogūnas, česnakas ir fantazija. Viskas – daugiau nieko nereikia. Svogūnas pigu, česnakas – nebrangu, o fantazija nemokama. Mane labiausia stebina, kuomet žmonės yra tiesiog pamiršę paprastų produktų skonį. Niekas nebesupranta kaip bulvių sriuba gali būti skani. Restoranas nesiorientuoja į pramoninę gamybą, tai yra jauki – namų stiliaus virtuvė. Dėl to nebus nuolatinio meniu.“, – sako „Kitsch“ patiekalų kūrėjas, Arūnas.

Restoranas „Kitsch“
Restoranas „Kitsch“
© Organizacijos nuotr.

Restorano virtuvėje dažniausia yra gaminami skandinaviško stiliaus patiekalai, pavyzdžiui, labai speciali menkė. Ji yra ne kepta, o blanširuota, visiškai negardinta papildomais skoniais, nes prieskonius atstoja visa tai kas yra aplink. Virtuvėje yra gaminami patiekalai ir su banginio mėsa, kuri į restoraną atkeliauja tiesiai iš Norvegijos. Kol kas Lietuvoje nėra tokio restorano, kur būtų gaminami patiekalai iš banginio mėsos. Su šia mėsa yra daromi sumuštiniai, karpačo, kepsniai. Tai yra lyg ta pati jautiena – tik iš jūros. Artėjant Kalėdoms bus ruošiami skandinaviški Kalėdiniai patiekalai.

Restoranas „Kitsch“
Restoranas „Kitsch“
© Organizacijos nuotr.

„Jau daug metų važinėju į Lietuvą, kadangi labai dažnai valgau kavinėse ir restoranuose, pastebėjau, kad per pastarąjį laikotarpį patiekalų kainos šoktelėjo apie 2-3 kartus. Man, kaip verslininkui, dažnai valgyti restoranuose pasidarė gana brangu, todėl kartu su komanda įkūrėme vietą, kurioje būtų ne tik geras maistas, bet ir išties mažos jo kainos. Sukūrėme išskirtinę atmosferą, kurioje būtų jauku ir žmonės jaustųsi lyg namuose“, – pasakojo restorano-galerijos bendrasavininkas, verslininkas Lars Young Mogensen.

„Mes kūrėme idilę sau, tai, kas patinka mums patiems. Man patinka kurti, bendrauti su žmonėmis, o ypač menininkais, todėl čia padaryta galerija, kad jie atėję galėtų save realizuoti. Aš puikiai žinau ką reiškia būti menininku ir neturėti kur pasireikšti. Čia gali ateiti muzikantai pagroti, būtent jiems yra įkurtas saviraiškos kampelis. Mes patys kūrėme šį kičinį interjerą, ant lubų tapėme virtuvės piešinį, mano mama pasiuvo užuolaidas, tėtis padarė barą, draugė, nuostabi dizainerė, nudažė kėdes.“, – lyg apie savo kūdikį kalba viena iš restorano įkūrėjų, menininkė Tatjana.

Restoranas „Kitsch“
Restoranas „Kitsch“
© Organizacijos nuotr.

Per beveik mėnesio restorano-galerijos gyvavimo laiką jau atsiranda nuolatinių svečių, kuo labai džiaugiasi originalaus restorano įkūrėjai. Dauguma iš jų yra aplinkiniai, Užupio gyventojai, o tai reiškia, kad čia svečiai randa jaukią, menišką atmosferą, išskirtinį maistą už prieinamą kainą. Restorano klientų skalė iš tiesų yra gana plati, čia galima sutikti ne tik menininkus, bet ir verslininkus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Kaune vyksiantis augalinės mitybos festivalis žada nustebinti net užkietėjusius mėsos mėgėjus (4)

Veganizmui, augalinei mitybai ir sveikai gyvensenai populiarinti skirtas renginys „Vegfest LT“...

Bankoko kavinė siūlo kelias minutes praleisti karste (3)

Mirštate, kaip norite puodelio kavos? Tokį posakį Bankoke galima suprasti ir tiesiogiai. Ypač, jei...

Užkalnis pripažino: turistai gali išmanyti maistą geriau už mane (92)

Būna, visko pasitaiko, ir Andriukas nepataiko, pasakysiu aš jums šiandien. Čia bus istorija, kaip...

Kelionė į Italiją jauniems vilniečiams tapo lemtinga (52)

Jei sostinės gyventojai ar svečiai nori šiame mieste palepinti save geru maistu ar nustebinti...

Užkalnis rodė naujam šeimos nariui, kaip vertina restoranus (199)

Kadangi šią savaitę didžiausia aukštuomenės žinia buvo, be jokios abejonės, naujas augintinis...

Top naujienos

Nutylėta sovietų armijos katastrofa: panikos apimti gyventojai lėkė iš namų ir sodino vaikus pas svetimus žmones (267)

Nedaug trūko, kad netoli Berlyno 1977 metais būtų įvykęs branduolinis sprogimas, – rašo...

Žymūs ekonomistai susiginčijo, kokia yra skurdo kartelė (367)

Žymūs ekonomistai – „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis ir Vilniaus...

Merkel ir Putino pokalbis truko 3 valandas: apie ką jie kalbėjo? (111)

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas aptarė būdus,...

Juodieji karų su banditais puslapiai: „Vilniaus brigados“ garsenybės buvo laužomos sostinės požemiuose (462)

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę 1990 m. šalis paveldėjo sovietinę miliciją, kitos operatyvinės...

Karolinos Meschino sėkmės istorija: kaip patyčias kentęs vaikas virto „Instagram“ žvaigžde (39)

Dirbti „Instagram“ tinkle. Sakysite, nesąmonė?! Karolina Meschino irgi nedrįsta taip apie...

Kas yra perteklinis vandens svoris ir kaip jo atsikratyti?

Nešioti su savimi perteklinį vandenį – nemalonus jausmas: jautiesi išpampęs ir apgailėtinas....

Romantiškos pažintys internete: kodėl moterys elgesi kitaip negu vyrai (14)

Romantiška pažintis internete nėra blogesnė negu darbe arba bare ir neturi įtakos tolimesniems...

Susipešė dėl pinigų „Eurovizijai“: konkursas Izraelyje gali ir neįvykti (25)

Izraelio nacionalinis transliuotojas iškėlė ultimatumą šalies ministrui pirmininkui...

Pomidorai gigantai – kaip auginti ir kodėl trūkinėja

Nemažai žmonių mėgsta stambiavaisius pomidorus. Net atleidžia jiems už tai, kad jie netelpa į...

Jolita Mikolaitienė: 21 amžius, o iki šiol moterys naiviai ieško slaptos prasmės tiesmukuose vyrų žodžiuose (119)

Atsakingas pareigas tarptautiniame versle užėmusi Jolita Mikolaitienė daugeliui geriau pažįstama...