aA
Nors vištiena yra sveikesnė alternatyva kiaulienos šašlykui, daugelis vis dar nesiryžta rizikuoti kepdami šią mėsą – dažnai vištienos šašlykas būna sausas ir neteikia tiek džiaugsmo. Tačiau kaip teigia profesionalai, nėra blogų patiekalų – yra tik per mažai žinių. Taip tikina grilinimo bendruomenės „Lithuania Grilling and Smoking“ įkūrėjas Tomas Petryla, pasak kurio didžiausia klaida, kokią galima padaryti su vištienos šašlyku – jį perkepti. Jam pritaria ir virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas, kuris ragina įsidėmėti sultingos mėsos gerbėjus – aukšta temperatūra bei per ilgas kepimo laikas vištieną išdžiovina.
Vištienos šašlykas
© Shutterstock

T. Petryla paaiškina, kad kepantys vištienos krūtinėlę turėtų vadovautis jos vidine temperatūra, kuri neturi viršyti 70 laipsnių, vištienos šlaunelių mėsą galima kepti kiek aukštesnėje temperatūroje – iki 80 laipsnių. „Norite mažiau rizikuoti? Šašlykui naudokite ne krūtinėlę, o blauzdelių mėsą, nes tikimybė ją perkepti bus mažesnė“, – pataria jis.

Kaip dar vieną galimą priežastį, kodėl šašlykas gaunasi sausas, R. Bolgovas įvardija mėsą sausinantį marinatą, tačiau, anot jo, nėra vienos taisyklės: „Mano draugų rate daugėja sausos, perkeptos mėsos šalininkų, skonis – be galo individualus receptorius“.

Paklaustas, kaip jokiais būdais nederėtų marinuoti vištienos šašlyko, grilinimo entuziastas įvardija marinavimą vien su rūgštimi, pvz. actu, citrina. „Marinate yra būtini riebalai, t.y kokybiškas aliejus. Naudojant jį, mėsa išsaugos savo sultingumą ir kepant gražiau apskrus. Prisiminkite, kad vištiena yra liesa mėsa. Kepant ją visai be riebalų, ji tiesiog išdžius“, – paaiškina jis.

Tomas Petryla
Tomas Petryla
© Asmeninio archyvo nuotr.

Tačiau virtuvės šefas turi patarimą ir rugščių marinatų gerbėjams, kurie mėgsta gardinti citrinų sultimis – jis siūlo geriau įtarkuoti žievelę, taip neišdžiovinsite mėsos. Taip pat jis akcentuoja, kad marinavime galioja viena taisyklė: „Dėkite tuos prieskonius, kurie jums skanūs. Druską, pipirus (tik šviežiai maltus) įdedu marinavimo pradžoje, aš labiausiai mėgstu sudėti man patinkančius prieskonius ir aliejų į smulkintuvą ir visuomet gaunu puikų, šviežiai pagamintą marinatą. Aliejaus šlakelis mano marinatuose būtinas, jis puikiai „suriša“ prieskonius bei praturtina mėsytę“. Pašnekovas dar atkreipia dėmesį, kad trintas svogūnas labai pagreitina įsimarinavimo laiką, todėl tinka tik kiaulienai.

R. Bolgovo teigimu, dėl mėsos struktūros visai nesvarbu, kaip pjaustoma vištiena šašlykui.

„Svarbu tik pjaustyti vienodo dydžio gabaliukais. Tarp jų patariu įverti mėgstamų daržovių ar apvynioti šoninės juostelėmis. Tokia mėsa ne tik iškeps greičiau dėl esančių tarpų tarp gabaliukų, bet ir įgaus vis kitokį skonį nuo šalia esančių priedų“, – aiškina jis.

Kepantiems blauzdelių mėsą, T. Petryla siūlo ją perpjauti per pusę, o štai krūtinėlės, pasak jo, geriau išvis nesmulkinti: „Geriau kepkite visą. Labai geras variantas gaminti krūtinėlės vidinę file ant iešmelių. Iškeps greitai, sultingai ir bus labai skanu“.

Kiek laiko marinuoti?

Profesionalų nuomonės sutampa ir dėl vištienos marinavimo laiko – abu vieningai pritaria, kad visgi ją derėtų marinuoti ilgiau, kad ir per naktį šaldytuve.

„Jei norite vištienos sodresnio skonio, pamarinuoti ją visgi rekomenduočiau. Formulė paprasta: palaikome vištieną marinate apie 12 val. šaldytuve arba 3-4 val. kambario temperatūroje“, – teigia grilinimo entuziastas.

„Jei norime, kad marinatas nudirbtų savo gerąjį darbą, tuomet būtinai reikia jam duoti laiko, naktis tam puikiai tinka. Palaikę trumpiau, jūs tiesiog gausite natūralesnį mėsos skonį, greičiausiai nespės įsigerti druska, bet ją juk visuomet galime pasibarstyti lėkštėje. Esu ilgesnio marinavimo šalininkas, bet prieš kepant, būtinai ištraukite mėsytę kokiai valandai palaikyti kambario temperatūroje“, – rekomenduoja žinomas virtuvės šefas.

Ruslanas Bolgovas
Ruslanas Bolgovas
© Asmeninio archyvo nuotr.

O ką daryti tiems, kurie laukti neturi laiko? „Jei reikia varianto čia ir dabar, tada naudokite sausą vištienos marinatą arba kitaip – prieskonių mišinį. Vištieną įtrinkite mėgstamu mišiniu, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, viską sumaišykite ir kepkite kepsninėje ant grotelių arba iešmų“, – išeitį siūlo T. Petryla.

Kepimo subtilybės

Ir nors profesionalui nesvarbu, kaip veriama vištiena ant iešmo, visgi mėgėjui jis pataria vištieną verti ant iešmo stambesniais, maždaug 3-4 cm gabaliukais, kad būtų sumažinta rizika perkepti mėsą. R. Bolgovas papildo, kad gabaliukai turi būti vienodo dydžio, o besirenkantiems medinius iešmelius, siūlo juos palaikyti per naktį vandenyje – taip į juos įsigers drėgmė ir jie nepradės degti.

Vištienos šašlykas
Vištienos šašlykas
© Shutterstock

Kaip jau buvo minėta aukščiau – sultingo šašlyko garantas – tinkamas kepimo laikas. Tiems, kurie sudėtingiau pajaučia momentą, kada šašlykas jau iškepa, bet dar neperkepa, T. Petryla rekomenduoja naudoti momentinį termometrą, kuris matuoja vidinę vištienos temperatūrą. Jis pakartoja: „Krūtinėlės temperatūra turi neviršyti 70 laipsnių, o šlaunelių mėsos temperatūra gali siekti daugiausia 80 laipsnių. Jei viršysite minėtus skaičius, vištieną perkepsite ir ji bus sausa“.

R. Bolgovo teigimu, supjausčius vienodo dydžio gabaliukais, vištienai užtenka kepti 15 minučių.

Ar mėsa jau iškepusi, anot grilinimo specialisto, pamatuoti ypač paprasta termometru, paėmus storiausią mėsos gabaliuką, tačiau neturintiems šio pagalbininko jis siūlo tiesiog perpjauti gabalėlį ir pažiūrėti, ar vidus iškepęs. Virtuvės šefas pabrėžia – jei perpjovus iš mėsos bėga baltas skystis, tai aiškiausias ženklas, kad mėsa paruošta tiekti ant stalo.

Garnyrai ir padažai

T. Petrylos patarimas tiems, kam atsibodo ryžiai ir bulvės – išmėginti bulguro kruopas, kurias ruošti nėra labai sudėtinga. „Puode ant alyvuogių aliejaus arba sviesto pakepinkite svoguną, česnaką, papriką ir morką. Į jį sudėkite plautas bulgur kruopas, viską išmaišykite ir užpilkite vandeniu 1/3. Į jį įberkite druskos ir pipirų, virkite viską apie 5 min. Išvirtas kruopas rekomenduoju dar pagardinti fetos sūriu. Bus labai skanu“, – žada pašnekovas.

Bulgur kruopos
Bulgur kruopos
© Asmeninio archyvo nuotr.

Jo rekomenduojamas padažas prie vištienos šašlyko – baltųjų svogūnų: „Paimkite baltuosius svogūnus ir meskite juos tiesiai į kepsninės žarijas su visais lukštais. Kai svogūnai apdegs, išimkite ir nulupkite sudegusius pirmus lukštus. Tada svogūnus susmulkinkite virtuviniu smulkintuvu iki vientisos masės, įspaukite laimo sulčių, įberkite druskos, pipirų ir kario. Turėsite puikų padažą vištienos šašlykui“.

R. Bolgovas šašlyką rekomenduoja valgyti su šviežiomis daržovėmis arba grilintomis daržovėmis – paprika, cukinijomis. Pasak jo, garnyras turi būti subtilus, kad leistų mėgautis mėsos skoniu. „Tikrai nerekomenduoju užmaskuoti mėsą padažais bei gausiais pagardais. Subtilumas, elegancija, saikingas vartojimas – štai kas padeda įvertinti bei mėgautis kiekvienu kąsniu“, – šypsosi jis.

Grilinimo entuziasto T. Petrylos rekomendacija: firminis ir pats geriausias vištienos šašlyko marinatas

Pašnekovas išdavė puikaus marinato receptą, kurį jam parodė geras draugas – grilinimo šefas Visvaldas Grinius.

Vištienos šašlykas
Vištienos šašlykas
© Asmeninio archyvo nuotr.

Proporcijos paskaičiuotos 1kg vištienos kiekiui.

Marinatui reikės šių ingredientų:

• Jogurtinė grietinė (10 proc. riebumo) – 80 gr
• Svogūnų – 40 gr
• Alyvuogių aliejaus- 40 ml
• Pusės apelsino žievelės
• 1.5 česnako skiltelės
• Druskos 5 g
• Imbiero miltelių 0,5 a.š.
• Garam masala pastos 0,5 a.š.
• Ciberžolės 0,25 a.š.
• Grūstų juodųjų pipirų 0,25 a.š.
• Citrinų sulčių- 1,25 v.š.

Visus ingredientus sudedame į dubenį ir susmulkiname smulkintuvu. Tada į dubenį sudedame vištienos gabaliukus ir viską sumaišome. Marinate vištieną palaikykite 10 valandų šaldytuve. Vištienos gabaliukus verkite ant iešmo. Kepimo metu viską patepkite lydytu sviestu su šiek tiek citrinos sulčių, druskos, pipirų.

Vištienos šašlykas
Vištienos šašlykas
© Asmeninio archyvo nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(17 žmonių įvertino)
4.1176

Armėnų šefas sukritikavo lietuvių pamėgtą marinatą: jokiu būdu nereikėtų marinuoti majoneze (87)

Šašlykai – vienas pagrindinių patiekalų, kuriais mėgaujamės vasarą. Juos kepame...

Barbekiu diena: grilinimo tradicijos pasaulyje – nuo duobėje kepamo jaučio iki desertų gaminimo kepsninėje (5)

Liepos 4 d. minima tarptautinė ant grotelių kepsninėse gaminto maisto, arba kitaip – barbekiu ,...

Sveiki patiekalai be mėsos, kuriuos lengvai pasigaminsite ant grilio (3)

Atšilus orams norisi kuo dažniau būti gamtoje, o buvimas gamtoje neatsiejamas nuo iškylų bei...

Ant grilio keptas sūris: ar žinote, kokį geriausia pasirinkti? (2)

Šiltuoju metų laiku, maistą ant grilio bent kartą per dvi savaites ruošia net 63 proc. šalies...

Idėja savaitgaliui: jūros gėrybės grilyje (4)

Kiauliena, vištiena, jautiena – rodos, grilyje jau viskas išbandyta. Tačiau ar kada ragavote...

Top naujienos

Bene kiekvienam negalavimui – po vaistažolę: žolininkas Lasinskas natūralių vaistų siūlo pasidairyti net ir savo kieme (1)

Neretas vos tik suskaudus galvai ar „sustojus“ skrandžiui griebiamės tabletės. Tačiau nemažai...

Dosnumas: artėjant rinkimams iš biudžeto rajono parapijoms išdalinta daugiau nei 180 tūkst. eurų (29)

Per pustrečių metų – nuo 2017-ųjų iki 2019-ų antrojo ketvirčio – Lazdijų rajono...

Pigi internetinė kamera ir tėvynės išdavimas: kiekvienas galime būti įdomūs vagims ar priešiškų valstybių žvalgybai (117)

Jei manote, kad jūsų telefone ar kitame išmaniajame įrenginyje esantys duomenys niekam neįdomūs...

Jokubaitis: Lietuvoje yra pelkė, kur priešų ieškoma tik iš poreikio rietis (85)

Politinės partijos, siekdamos užgriebti didesnį rinkėjų ratą, vis labiau tolsta nuo savo...

Nesibaigianti televizijoje išgarsėjusios buvusios sinoptikės šeimos drama (93)

Iš televizijos ekranų daugeliui žinoma buvusi ilgametė sinoptikė Tatjana Kempi , kurią...

Priešvėžinėmis savybėmis pasižymintys produktai: bent keletas jų tikrai yra jūsų namuose (27)

Priešvėžinėmis savybėmis pasižyminti produktai nereiškia, kad, jei susirgote vėžiu, dabar...

Top 10: daugiausiai uždirbantys Eurolygos krepšininkai

Europos krepšinio klubai šią vasarą švaistosi rekordiniais pinigais, o tinklalapis...

Didžiausia Prancūzijos mįslė: kodėl karalius Liudvikas XIV išlaikė dvi juodaodes vienuoles? (7)

Prancūzijos istorija kupina intriguojančių paslapčių, kurių dauguma vis dar nėra atskleistos....

Gyvai / 1006 km lenktynėse įtempta kova: „Lamborghini“ ir „Porsche“ važiuoja glausdamiesi buferiais atnaujinta 18.10 (61)

Greta Palangos įrengtoje lenktynių trasoje jau 20-ąjį kartą prasidėjo „Aurum 1006 km...

Nebereikalingi drabužiai privertė sukurti populiarėjantį verslą: siuva iš senų medžiagos skiaučių (1)

Visi savo spintoje turime nebenešiojamų drabužių, nereikalingų medžiagos skiaučių. Dalis jų...