Bulgarijoje gyvenanti Virginija yra žurnalistė, tačiau prieš 10 metų ištekėjusi už bendraamžio bulgaro Ivano ir persikėlusi gyventi į vyro gimtąją Bulgariją pasirinko maisto gamybą – sritį, kuriai buvo neabejinga nuo mažumės. Ten gimė ir maisto tinklaraštis „Tekstoranas“. Šiandien Virginija kepa įspūdingo grožio ir skonio tortus, kurie tiesiog ginkluote nuginkluoja vyro tėvynainius, o tinklaraštyje šmaikščiai ir be pagražinimų atskleidžia, kokia yra lietuvės kasdienybė Bulgarijoje.

„Mintis iškepti pyragą su daržovėmis man kilo grįžus iš vyro tėvų namų su gausybe produktų. Supratau, kad bulgariškos bulvės, morkos, porai ir kopūstai gali palaukti, o vakarienei iškepiau pyragą su špinatais ir fetos sūriu, nes reikėjo sunaudoti šviežius špinatus iš anytos daržo, antraip jau būtų pradėję vysti. Šiaip pagrindinis šio pyrago receptas yra su grybais ir sūriu. Beje, čia, Bulgarijoje kombinacija špinatai ir vietinis sūrus baltas sūris sirene, kaip graikiškoji feta, labai populiari“, – pasakoja Virginija.

Pasak Virginijos, tokiam pyragui tiktų daug daržovių: brokoliai, paprikos, svogūnai, žirniai ir, žinoma, patys įvairiausi sūriai.

Mielinis pyragas su špinatais ir sūriu

Reikės pyrago (26 cm skersmens) tešlai:
60 ml pieno
1 šaukštas cukraus (8 g)
5 g sausų mielių
560 g miltų
žiupsnis druskos (4 g)
190 g sviesto
100 g grietinės

Įdarui:
kelių saujų špinatų
1 svogūno
kelių skiltelių česnako
3 kiaušinių
kelių šimtų gramų sūrio (fetos)
kelių v. š. jogurto

Gaminimas:

* Pieną truputį pašildyti, dėti sausas mieles ir cukrų. Išmaišyti ir palikti, kad suburbuliuotų.

* Dideliame inde sumaišyti miltus su druska.

* Tada paimti sviesto gabalą ir juo pirmiausia išteplioti kepimo formeles.

* Po to sviesto gabalą supjaustyti nedideliais gabaliukais, dėti į miltus ir arba trupinti viską pirštais iki biraus smėlio, arba daryti tai maišytuvo pagalba (čia geriausia naudoti K formos antgalį).

* Palengva supilti į smėlinę masę pieną su mielėmis ir sudėti grietinę. Viskas turėtų sulipti ir sušokti į vientisą tešlos gabalą (aš visa tai darau maišytuvu). Jeigu nesušoka, galima įpilti šiek tiek vandens, bet su vandeniu nepersistenkite.

* „Kažkada taip paruoštą tešlą dėdavau ilsėtis į šaldytuvą bent dvylikai valandų. Bet greitai paaiškėjo, kad mūsų šeimynoje tiek kantrybės laukti pyragų niekas neturi, tai pabandžiau kepti ir be ilsinimo. Na ir ką – viskas iškepa, ir skanu, ir gerai“, – atsimena Virginija.

* Taigi, taip suminkytą tešlą apkloti rankšluostėliu ir palikti kambary pakilti apie valandą.

* Kol tešla kyla, ruošti įdarą. Keptuvėj pakepinti svogūną, keletą skiltelių česnako, tada suversti kelias saujas šviežių špinatų. Pakepti, kol suminkštės – lieka jų ne tiek jau ir daug. Įtrupinti kelis šimtus gramų balto sūrio kaip graikiška feta, įmušti trejetą kiaušinių, įdėti keletą šaukštų jogurto.

* Sviestu pateptą kepimo formą iškloti tešla, kad susidarytų bortelis. Supilti įdarą.

* „O tada žaidžiau skirtingų dydžių žiedlapių formelėmis. Šita mielinė tešla labai gerai kočiojasi, formelės spaudžiasi gerai. Sudėliojusi nei tai gėlę, nei tai mandalą, patepiau kiaušinio plakiniu ir kepiau 35 min. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Tik po 15 min. pyragą pridengiau folija, nes žiedlapiai būtų susvilę“, – pasakoja.

Vyrui pyragas labai patiko ir jau užsisakė su poru, kuris, atvežtas iš anytos daržo, jau laukia savo eilės.
Beje, pyragas skanus tiek karštas, tiek šaltas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją