„Man labai patinka tie sausainiai. Lankydamasi Lietuvoje, jei tik yra galimybė, būtinai turiu jų nusipirkti ir tuoj pat, išėjusi iš kepyklėlės, nors keletą suvalgyti! Žinoma, galima gaminti ir kitokios formos, nes skonis nuo to nepakis, bet norėjau būtent tokių ar bent panašių“, – pasakoja Estijoje su šeima gyvenanti Neringa.

Kaip tyčia socialiniuose tinkluose moteris išvydo minėtų sausainiukų gaminimo video, kur jiems gaminti naudojamas plastikinis butelis, kurio dangtelyje išpjauta žvaigždė.

„Apsidžiaugiau ir jau buvau pasiruošusi įgyvendinti planą chuliganą. Tik, kai ėmiau ieškoti receptų, atradau dar lengvesnį kelią – patarimą tešlą dėti į konditerinį maišelį su žvaigždės antgaliu. Valio!“ – šia naujiena Neringa pasidalijo ir su savo sekėjais, ir maisto mylėtojų grupėje „Kirvio koto turnyras“.

Tik iš pradžių Neringa pasirinko per mažą antgalį, todėl tešlą buvo sunkiau išspausti ir sausainiukai išėjo „kūdoki“, o nuo spaudimo jėgos išsinėrė antgalis, tačiau pakeitus jį didesniu viskas iškart pasitaisė.

„Ir dar, jei gaminsite, turiu patarimą: tešlą rekomenduojama šiek tiek pašaldyti, bet neturint mėsmalės su antgaliu nepatariu, nes konditeriniu maišeliu, kol tešla neatšilo, visiškai nieko neišspaudžia“, – dalijasi tinklaraštininkė.

Neringa šiuos sausainius keps ir dovanoms.

„Kasmet, sutinkant Kalėdas pas anytą, mes vis dar keičiamės dovanėlėmis. Sunku rasti ką nors už 10–15 eurų ir visai nesinori, kad gavėjas nukištų dovanėlę į giliausią užkampį ar išmestų, todėl jau keletas metų dovanoju valgomas – savo gamintas ar pirktas dovanėles“, – sako N. Lindman ir dalijasi receptu.

Nostalgiškieji sausainiai iš vaikystės

Reikės:

• 225 g sviesto
• 2-jų kiaušinių trynių
• 125 g cukraus
• 0,5 a. š. druskos
• 290 g miltų
• 1 a.š. vanilės ekstrakto ar vanilinio cukraus
Produktai t.b. kambario temperatūros.

* Orkaitę įkaitiname iki 180°C.
Sviestą su cukrumi, druska išsukame iki purumo, po to sudedame trynius, įpilame vanilės ekstraktą, vėl išsukame. Galiausiai įmaišome išsijotus miltus. Neringa viską išsuko mediniu šaukštu.
Tešlą sudėti į konditerinį maišelį su antgaliu bei padėti į šaldytuvą (ne ilgiau kaip 5–10 minučių).
* Išspaudus norimo ilgio sausainiukus nukirpti žirklėmis ir kepti, kol gražiai paruduoja (10–15 min.).
P.S. iš šio kiekio Neringa pagamino 2 skardas sausainių.

„Išties – labai skanūs sausainiai! Reikėjo save stabdyti. Aš tokios dovanėlės tikrai neatsisakyčiau“, – šypsosi Neringa Lindman.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Maistas“ projekto „Iš aukso fondo“ dalis. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei ir jūs norite pasidalinti receptu, kurį paveldėjote iš tėvų ar senelių, mielai lauksiu – rašykite man: maistas@delfi.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją